ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαλάρωση με αυστηρή επιτήρηση

Πλάνο για διενέργεια μέχρι και 1000 τυχαίων δειγματοληψιών από τον γενικό πληθυσμό, μετά την άρση μέτρων

Έχοντας φτάσει ένα βήμα πριν από την ανακοίνωση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, οι ειδικοί επιμένουν ότι η προσπάθεια εκ μέρους όλων πρέπει να συνεχιστεί, προκειμένου να μην υπάρξουν «αναζωπυρώσεις» των κρουσμάτων. Οι υγειονομικές αρχές, σε συνεργασία με την επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή του Υπουργού Υγείας, έχουν καταρτίσει ήδη το πλάνο για την συνέχιση των εντατικών δειγματοληψιών, ώστε να μην ξεφύγει από τον έλεγχο η κατάσταση στην Κύπρο.

Ήδη, «τρέχουν» τα δύο σχέδια του Υπουργείου Υγείας για δειγματοληψίες από 20 χιλιάδες εργαζόμενους και από 800 άτομα τα οποία επιλέγονται τυχαία μέσα από τον γενικό πληθυσμό, με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στην διαμόρφωση όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένης εικόνας, ως βάση για την εφαρμογή του πλάνου της χαλάρωσης των περιορισμών. Το πρωί της Τρίτης τα μέλη της επιστημονικής ομάδας θα περάσουν το κατώφλι του Προεδρικού, για να παρουσιάσουν το πλάνο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων, ενώ την επομένη, Τετάρτη 29 Απριλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται ότι θα το εγκρίνει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Ερωτήματα προκύπτουν σε σχέση με τον εντοπισμό κρουσμάτων COVID-19 σε υπεραγορές στον Δήμο Έγκωμης στην Λευκωσία. Συγκεκριμένα, η ερώτηση που υπεβλήθη από συναδέλφους στους Δρ Μάριο Λοΐζου και Λεόντιο Κωστρίκκη το απόγευμα της Δευτέρας 27 Απριλίου, αφορούσε στο ενδεχόμενο παρακολούθησης της περιοχής, όπως συνέβη με Πάφο και Αραδίππου. Απαντώντας ο κ. Κωστρίκκης, είπε ότι η επιστημονική ομάδα θα εξετάσει το θέμα και θα αποφανθεί εντός των επομένων ημερών αν θα χρειαστεί ειδική μελέτη για τους κατοίκους της Έγκωμης.

Αυστηρή επιτήρηση

Με την χαλάρωση των μέτρων, η επιτήρηση της κατάστασης θα συνεχιστεί, δήλωσε στην «Κ» ο καθηγητής Δρ Πέτρος Καραγιάννης. Προτεραιότητα θα δοθεί σε καταστήματα και άλλου είδους επιχειρήσεις, όπως και στον γενικό πληθυσμό. Θα γίνεται, δηλαδή, πιο στοχευμένα, καθώς και σε περιπτώσεις εκτός του πλαισίου της ιχνηλάτησης, εξήγησε ο Δρ Καραγιάννης. Έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο για επιπλέον δειγματοληψίες, οι οποίες δύναται να ανέρχονται μέχρι και στις χίλιες ανά ημέρα, για την καλύτερη παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης και για να φανεί αν η χαλάρωση των μέτρων προκάλεσε ανεπιθύμητα προβλήματα.

Παράλληλα, συνεχίζεται κανονικά η μέθοδος της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, ενώ μέχρι τις 30 Απριλίου, ημερομηνία η οποία θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωσή τους, θα συνεχίσουν να διενεργούνται οι δειγματοληψίες στο πλαίσιο των 20 χιλιάδων, των τυχαία επιλεγμένων 800 ατόμων από τον γενικό πληθυσμό, καθώς και οι δύο χιλιάδες δειγματοληψίες από επαγγελματίες στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων. Μετά το πέρας των πιο πάνω, σε εξετάσεις θα υποβάλλονται άτομα τα οποία θα προσέρχονται αυτοβούλως ή που θα εκδηλώνουν συμπτώματα.

Χωρίς εκπλήξεις

Ενώ αναμενόταν ότι αρχές της τρέχουσας εβδομάδας οι επιστήμονες θα είχαν ενώπιόν τους τα αποτελέσματα ώστε να σχηματίσουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα, αυτό δεν έγινε κατορθωτό, μέχρι την Δευτέρα 27 Απριλίου. Σε σχέση με το θέμα, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι η πρόταση αναμένεται ότι θα εγκριθεί, παρά το γεγονός ότι δεν είναι εφικτό να αξιολογηθούν και τα δεδομένα που ενδεχομένως να προκύψουν εξαιτίας των ατασθαλιών συμπολιτών μας, κατά το τριήμερο του Πάσχα. Την Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη πιθανολογείται ότι θα είναι ορατός ο βαθμός της μη συμμόρφωσης που παρατηρήθηκε κατά το εορταστικό τριήμερο της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά ο Δρ Καραγιάννης εκτιμά ότι, αν αυξήθηκε η μεταδοτικότητα εκείνες τις ημέρες, δεν θα είναι σε επίπεδο που να μπορεί να εκτροχιάσει τους σχεδιασμούς για σταδιακή άρση των μέτρων. Όπως είπε, δεν υπήρχε ιδιαίτερα αυξημένη διασπορά στην κοινότητα τότε, οπότε είναι απίθανο να υπάρξει κάποια ανησυχητική εξέλιξη.

Οι μετανάστες

Πηγές από το Υπουργείο Υγείας και την επιστημονική ομάδα ανέφεραν στην «Κ» ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο Προεδρικό ήταν και οι μετανάστες. Η κυβέρνηση, βάσει των συστάσεων των επιστημόνων, θα συμπεριλάβει στη δειγματοληψία και άτομα από αυτή την ομάδα του πληθυσμού, ώστε να φανεί αν υπάρχουν εστίες μόλυνσης. Αρκετοί ήδη έχουν περιληφθεί στη δειγματοληψία των 20 χιλιάδων εργαζομένων. Αβεβαιότητα προκαλεί ο αριθμός των ξένων φοιτητών που εργάζονται περιστασιακά, έτσι δεν θα περιληφθούν στο σχέδιο. Ωστόσο, οι 800 δειγματοληψίες αναμένεται ότι θα δώσουν την εικόνα και γι’ αυτά τα άτομα. Όσον αφορά τις δομές φιλοξενίας αιτητών ασύλου, σε Κοφίνου και Κοκκινοτριμιθιά, η λειτουργός τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης το απόγευμα της Δευτέρας 27 Απριλίου, είπε ότι ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ενέκρινε αίτημα του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, για την διενέργεια εξέτασης του 10% των φιλοξενούμενων στους συγκεκριμένους χώρους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X