ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το παρασκήνιο βγάζει τον νέο Αρχιεπίσκοπο

Τα φαβορί και αουτσάιντερ του τριπρόσωπου στο δρόμο για πλήρωση του αρχιεπισκοπικού Θρόνου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ως μια περίοδος έντονων διεργασιών μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να χαρακτηρισθεί η επόμενη και μέχρι τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου για εκλογή νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας. Η παρουσία στο τριπρόσωπο ενός της αρχιεπισκοπικής ομάδας ενδεχομένως να απλουστεύσει τις διαδικασίες ένεκα της πλειοψηφίας που έχει η συγκεκριμένη ομάδα εντός της Ιεράς Συνόδου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι «αρχιεπισκοπικοί» θα παραμείνουν συμπαγείς εκ των πραγμάτων ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος εμφανίζεται να έχει το πάνω χέρι και τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος. Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο το πότε θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος με θέμα την εκλογή Αρχιεπισκόπου. Η ημερομηνία σύγκλισης θα εξαρτηθεί από τις ενστάσεις που θα υποβληθούν μέχρι την Τετάρτη που εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί. Στην περίπτωση που δεν υπάρξουν ενστάσεις, κάτι που φαντάξει το πιθανό σενάριο, η Σύνοδος θα συνέλθει την Πέμπτη για να επικυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής και να καθορίσει την ημερομηνία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου. Κάποιοι Συνοδικοί φαίνεται να προκρίνουν την ερχόμενη Παρασκευή ως την ημέρα εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου. Το διάστημα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θεωρείται ικανοποιητικό προκειμένου οι τρείς υποψήφιοι, εάν το κρίνουν αναγκαίο, να προετοιμασθούν για τη μία ή δυο ψηφοφορίες στην Ιερά Σύνοδο. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία τέλος της εβδομάδας θα μετατεθεί για μετά τα Χριστούγεννα και πριν το νέο έτος με την ενθρόνιση του νέου Προκαθημένου να πραγματοποιείται μετά την εορταστική περίοδο.

Οι δυο ψήφοι που δεν θεωρούνται σίγουρες είναι αυτές των Μητροπολιτών Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και του Κυρηνείας

Αβαντάζ Πάφου

Η εννέα ψήφοι της ομάδας των λεγόμενων αρχιεπισκοπικών δίνουν πλεονέκτημα στον Μητροπολίτη Πάφου και στις δυο ψηφοφορίες αν παραστεί ανάγκη. Ωστόσο κάνοντας μια ανάλυση των ισορροπιών που υπάρχουν η εκλογική διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί με την πρώτη ψηφοφορία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Μητροπολίτης Πάφου πρέπει και μπορεί να εξασφαλίσει το σύνολο των αρχιεπισκοπικών ψήφων από την πρώτη ψηφοφορία εξασφαλίζοντας έτσι την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας. Ο Πάφου μαζί με την δική του φαίνεται να έχει εξασφαλισμένες τις 7 από τις 9 ψήφους των Συνοδικών. Οι δυο ψήφοι που δεν θεωρούνται σίγουρες είναι αυτές των Μητροπολιτών Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και του Κυρηνείας. Εάν οι επιβεβαιωθούν κάποιες εκτιμήσεις που υπάρχουν ότι οι Μητροπολίτες Βασίλειος και Χρυσόστομος να κινηθούν προς άλλους υποψηφίους σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία θα πάει στη δεύτερη φάση με δυο υποψήφιους και εκλογή τους ενός από τους δυο με απλή πλειοψηφία. Και στα δυο σενάρια ο Μητροπολίτης Πάφου φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο.

Λεμεσού και Ταμασού

Οι Ιεράρχες που φαίνεται να βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση, λόγω των ψήφων που διαθέτουν εντός της Ιεράς Συνόδου, είναι οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού. Ο Αθανάσιος μαζί με τη δική του έχει εξασφαλισμένες τέσσερις ψήφους ενώ ο Ταμασού δυο συν άλλη μια του Μητροπολίτη Κυρηνείας που ενδέχεται να αποστασιοποιηθεί από τους «αρχιεπισκοπικούς» ένεκα του ότι είναι Κυκκώτης. Μια αδιάθετη ψήφος υπάρχει και από τον Μητροπολίτη Μόρφου. Και εδώ παρά τις φήμες που κυκλοφορούν για υποστήριξη του Μητροπολίτη Πάφου δεν μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος με σχετική βεβαιότητα σε ποιον υποψήφιο θα κινηθεί ο Νεόφυτος. Τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν πως η πλευρά που θα κινηθεί εντονότερα για εξασφάλιση ψήφων είναι αυτή του Μητροπολίτη Ταμασού ο οποίος ως πρώτο στόχο έχει να προσπεράσει στην πρώτη ψηφοφορία τον Μητροπολίτη Λεμεσού και να διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο στη δεύτερη έχοντας απέναντί του τον Μητροπολίτη Πάφου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση