
Kathimerini.com.cy
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, με πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή προτείνει όπως η Αστυνομία να δημοσιεύει επί καθημερινής βάσεως τις περιοχές όπου θα στήνονται οι κάμερες φωτοεπισήμανσης.
Σκοπός της πρότασης, όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση, είναι «η πρόληψη της διάπραξης αδικημάτων οδικής ασφάλειας και της συμμόρφωσης με τα όρια ταχύτητας, καθώς και της ενίσχυση της διαφάνειας και καλλιέργειας της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Αστυνομία, καθότι μειώνει την καχυποψία που υπάρχει στους πολίτες ότι στόχος της χρήσης των κινητών συσκευών φωτοεπισήμανσης είναι η αύξηση των εξωδίκων, ο εισπρακτικός χαρακτήρας και όχι η οδικής ασφάλεια».
Συγκεκριμένα, πρόκειται για πρόταση νόμου που τροποποιεί τους περί τροχαίων αδικημάτων νόμους και προνοεί όπως γίνεται «Δημοσίευση γενικών περιοχών». Δηλαδή, «Ανεξαρτήτως των διατάξεων του άρθρου 12 η Αστυνομία Κύπρου, για σκοπούς προειδοποίησης του κοινού, ανακοινώνει και δημοσιεύει για κάθε ημερολογιακή ημέρα εκ των προτέρων, μέσω του ιστότοπου της και κάθε δημόσιου ηλεκτρονικού ή έντυπου μέσου που δύναται να διαθέτει, τις γενικές περιοχές όπου θα λειτουργούν κινητές συσκευές φωτοεπισήμανσης, χωρίς να αναφέρονται οι ώρες λειτουργίας τους».
Στην πρόταση ξεκαθαρίζεται ότι εξαιρούνται οι περιπτώσεις για τις οποίες υφίσταται ανάγκη άσκησης επείγοντος ή έκτακτου ελέγχου σε περιοχές στις οποίες διαπιστώνεται η ύπαρξη υψηλού δείκτη επικινδυνότητας.
Σχετικά με τις περιοχές η πρόταση αναφέρεται στη «γενική ονομαστική αναφορά λεωφόρων, δρόμων, δήμων, κοινοτήτων, γεωγραφικών περιοχών και αυτοκινητοδρόμων από και προς μεταξύ πόλεων και σε καμία περίπτωση δεν αφορά το συγκεκριμένο σημείο ή τη διεύθυνση τοποθέτησης της κινητής συσκευής φωτοεπισήμανσης».
Η δήλωση Βουλευτή κ. Νίκου Γεωργίου
Με την πρόταση νόμου που καταθέσαμε, θέλουμε να βάλουμε τέλος στην καχυποψία γύρω από τις κινητές κάμερες φωτοεπισήμανσης. Στόχος δεν είναι τα εξώδικα, αλλά η πρόληψη και η οδική ασφάλεια.
Η καθημερινή δημοσιοποίηση των γενικών περιοχών που θα τοποθετούνται οι κάμερες ενισχύει τη διαφάνεια, καλλιεργεί την εμπιστοσύνη και αναδεικνύει τον πραγματικό ρόλο της Αστυνομίας ως θεματοφύλακα της ασφάλειας και όχι ως τιμωρό.
Η οδική συνείδηση χτίζεται με σεβασμό, ενημέρωση και πρόληψη – όχι με παγίδες.