ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Θεραπείες» μεταστροφής: Τροπολογία βάσει Συντάγματος-ΕΣΔΑ στην Επ. Νομικών

«Για να είμαστε σαφέστατοι, προσθέσαμε δύο άρθρα που αναφέρονται στο δικαίωμα της υπεράσπισης του να θρησκεύει ο όποιος πολίτης θέλει όπως θέλει», είπε ο Ν. Τορναρίτης

ΚΥΠΕ

Ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει μαζί με το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ, το ΕΛΑΜ, ίσως την ΕΔΕΚ και ενδεχομένως και το ΑΚΕΛ, τροπολογία στην Επιτροπή Νομικών με την οποία θα τοποθετηθεί ρητά στον Ποινικό Κώδικα η αναφορά στο άρθρο 18 του Συντάγματος και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ανέφερε την Τετάρτη μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ο πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη συζήτηση γύρω από τις θεραπείες μεταστροφής.

Προσέθεσε πως στόχος της τροπολογίας είναι «να σταλεί μήνυμα σε όλα τα επίπεδα ότι η Βουλή νομοθετεί με βάση το Σύνταγμα της χώρας και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το τι λέει ακριβώς η Ευρώπη σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πώς οφείλουμε εμείς να τα υπερασπιστούμε και να τα προστατεύσουμε».

Ο κ. Τορναρίτης είπε πως με τη συγκεκριμένη πρόταση είναι σύμφωνη και η Εκκλησία της Κύπρου, με την οποία υπήρξαν επαφές.

Ερωτηθείς για το πως ορίζονται οι λεγόμενες «θεραπείες», ύστερα από τον σάλο που δημιουργήθηκε έπειτα και από σχετική ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κύπρου, ο κ. Τορναρίτης απάντησε πως αυτή η νομοθεσία συζητείται παράλληλα στα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ήδη υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο της Ελλάδας, της Γαλλίας και κάποιων άλλων κρατών μελών της ΕΕ και μέσω αυτής οριοθετείται πλήρως η κατάσταση πραγμάτων, δίχως να συμπεριλαμβάνει ψυχολόγους που παρέχουν υπηρεσίες, προσθέτοντας πως δεν παρεμβαίνει καθόλου στα ιερά μυστήρια της Ορθοδοξίας ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας.

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να είμαστε σαφέστατοι, προσθέσαμε τα δύο άρθρα που αναφέρονται στο δικαίωμα της υπεράσπισης του να θρησκεύει ο όποιος πολίτης θέλει όπως θέλει», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως η προς ψήφιση τροπολογία δεν έχει καμία σχέση με όσα γράφονται και παραπληροφορούν, όπως είπε, την κοινωνία.

Ο κ. Τορναρίτης είπε ακόμη πως με τη συγκεκριμένη πρόταση είναι σύμφωνη και η Εκκλησία της Κύπρου, με την οποία υπήρξαν επαφές, «όπως και με όποια οργάνωση και όποιον πολίτη επιθυμεί να καταθέσει την άποψή του», προσθέτοντας πως αν αυτή είναι λογική θα υιοθετηθεί.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ΑΚΕΛ θα συμφωνήσει με την παραπάνω τροπολογία, πως οι Βουλευτές του κόμματος πήραν σήμερα ένα κείμενο προφορικής τροπολογίας, το οποίο και θα μελετήσουν.

Προσέθεσε πως υπάρχει λόγος για τον οποίο δεν εισάγεται η φράση «τηρουμένων των διατάξεων του Συντάγματος ή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» διότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο, δεδομένου ότι το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ υπερισχύουν οποιασδήποτε νομοθεσίας και πρέπει να τηρούνται ούτως ή άλλως, συμπληρώνοντας πως κατά τη γνώμη του η αναφορά ή παραπομπή στο Σύνταγμα είναι εκ του περισσού. «Θα δούμε το λεκτικό της τροπολογίας και θα τοποθετηθούμε», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το ποιες προσπάθειες μεταστροφής θα θεωρούνται ποινικό αδίκημα, ο κ. Πασιουρτίδης είπε πως αυτό εξαρτάται από τι εννοείται με αυτές τις προσπάθειες, προσθέτοντας πως κατατέθηκαν μαρτυρίες στην Επιτροπή Νομικών ακόμη και για εξορκισμούς. «Αυτό είναι θεραπεία μεταστροφής και απαγορεύεται», διευκρίνισε, συμπληρώνοντας πως η εξομολόγηση σε ιερέα δεν θεωρείται θεραπεία μεταστροφής.

«Η εφαρμογή τεχνικής, πρακτικής ή παροχής υπηρεσιών με σκοπό την αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή των σεξουαλικών προτιμήσεων, όταν και εφόσον αποτελούν θεραπείες μεταστροφής, όπως οι εξορκισμοί ή ακόμη και οι υποχρεωτικοί βιασμοί, προφανώς θα γίνουν ποινικά αδικήματα», υπογράμμισε επί του θέματος.

Είπε ακόμη πως εξαιρούνται ρητά από τη νομοθεσία οι συμβουλές και η εφαρμογή αναγνωρισμένων ιατρικών και ειδικών πρακτικών, προσθέτοντας ότι με το κείμενο συμφώνησαν όλοι οι σύνδεσμοι ψυχολόγων, ψυχοθεραπευτών και όλη η ιατρική κοινότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση