Του Απόστολου Τομαρά
Στις πλάτες της Αστυνομίας εναποθέτει η κυβέρνηση την καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους μετά τα έκτροπα, μέσα και έξω από το στάδιο Ελευθερία. Τα όσα αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη κινούνται περισσότερο στη λογική της καταπολέμησης και λιγότερο της προληπτικής αντιμετώπισης του φαινομένου. Από τα εννέα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Δικαιοσύνης τα πέντε αφορούν την Αστυνομία η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι μετατρέπεται ως η αιχμή του δόρατος προκειμένου να εκλείψουν φαινόμενα όπως αυτό στο στάδιο Ελευθερία. Αυτό που προκαλεί αίσθηση από τα μέτρα που αποφασίσθηκαν είναι η σχεδόν ανύπαρκτη εμπλοκή των σωματείων προκειμένου να εντοπισθεί μικρή μερίδα «φιλάθλων» που δημιουργούν τα επεισόδια. Και αυτό παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος 24 ώρες πριν με νόημα καλούσε άπαντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πέρα από τα μέτρα που αφορούν το «νέο» ρόλο της Αστυνομίας στους αθλητικούς χώρους, η κυβέρνηση προχώρησε σε ενίσχυση υφιστάμενων μέτρων η εφαρμογή κάποιων εξ αυτών είχε παραμείνει στα χαρτιά.
Ξεκάθαρος είναι ο ρόλος της Αστυνομίας για ελέγχους στους αθλητικούς χώρους που σε κάποιες περιπτώσεις ενισχύεται
Αποκλεισμός ταραξιών
Εκ του αποτελέσματος η κυβέρνηση τελικά δεν έσφιξε τα λουριά στα σωματεία εκείνα, οπαδοί των οποίων είναι κατ’ επανάληψη ταραξίες. Οι προειδοποιήσεις για αγώνες χωρίς φιλάθλους αλλά και απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων σε εκτός έδρας παιχνίδια έμειναν απλές προειδοποιήσεις. Στο θέμα παρουσίας φιλάθλων στα εκτός έδρας παιχνίδια το βάρος της απόφασης πέφτει στις πλάτες της Αστυνομίας. Και εδώ όμως όλα θα εξαρτηθούν από τη Νομική Υπηρεσία από την οποία θα ζητηθεί γνωμάτευση για τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία θα δίνει την εξουσία στην Αστυνομία να αποφασίζει σε ποιους αγώνες θα απαγορεύεται η μετακίνηση φιλάθλων.
Πρώτο βιολί η Αστυνομία
Με βάση τα μέτρα που αποφασίσθηκαν η Αστυνομία αναμένεται να έχει αρκετή δουλειά ενώπιον της, το επόμενο διάστημα. Από τα πέντε μέτρα που την αφορούν σημαντική θεωρείται η πρόνοια η Αστυνομία να έχει τον τελευταίο λόγο στην παρουσία φιλάθλων ομάδων στα εκτός έδρας παιχνίδια. Εάν και εφόσον η Νομική Υπηρεσία ανάψει το πράσινο φως η σύσταση της Αστυνομίας προς την οικία Ομοσπονδία (ΚΟΠ) για απαγόρευση της μετακίνησης φιλάθλων, θα καθίσταται δεσμευτική. Σε περίπτωση πρόκλησης νέων επεισοδίων, η Αστυνομία θα μπορεί να συστήνει τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, με έσχατο μέτρο την απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων. Μέχρι σήμερα οι συστάσεις της Αστυνομίας μπορούσαν να μην γίνουν δεκτές, όπως στην περίπτωση μετά τα επεισόδια στο Τσίρειο στάδιο όπου η ΚΟΠ, όπως λένε αστυνομικές πηγές, δεν απάντησε καν στη προτροπή της Αστυνομίας για απαγόρευση στη μετακίνηση φιλάθλων.
Αστυνομική παρουσία
Από τα μέτρα που αφορούν την Αστυνομία δεν είναι ξεκάθαρο εάν επιστρέφει η αστυνομική παρουσία εντός των αθλητικών χώρων. Ωστόσο ξεκάθαρος είναι ο ρόλος της Αστυνομίας για ελέγχους στους αθλητικούς χώρους που σε κάποιες περιπτώσεις ενισχύεται. Όπως με τη συγκρότηση και λειτουργία μόνιμης αντιοχλαγωγικής μονάδας στην Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσου Δράσης (ΜΜΑΔ), με αποκλειστικά καθήκοντα την αστυνόμευση αθλητικών αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων υψηλής επικινδυνότητας. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε εντατικοποίηση των ελέγχων και της επιτήρησης των μετακινήσεων των οργανωμένων οπαδών από την Αστυνομία χωρίς να διευκρινίζεται το εύρος δράσης της Αστυνομίας, αν ληφθεί υπόψη πως ούτως η άλλως η Αστυνομία δεν ήταν απούσα στο παρελθόν.
Έλεγχοι
Οι υπουργικές αποφάσεις δίνουν έμφαση στους ελέγχους με την Αστυνομία να επανέρχεται σε τομείς όπου οι έλεγχοι στις εισόδους των αθλητικών χώρων. Στο πνεύμα αυτό το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε εντατικοποίηση του σωματικού ελέγχου των φιλάθλων για τον εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων από την Αστυνομία. Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η διενέργεια αλκοτέστ και νάρκοτεστ, για σκοπούς πλήρους εφαρμογής της απαγόρευσης εισόδου σε αθλητικούς χώρους και σε γειτνιάζουσες αυτών περιοχές, προσώπων που τελούν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών. Σημαντική θεωρείται και η απόφαση για τον έλεγχο εφαρμογής στους αθλητικούς χώρους της κάρτας φιλάθλου από την Αστυνομία μετά από τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Η κάρτα φιλάθλου σχετίζεται και με αυστηρότερα χρονοδιαγράμματα για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλα τα στάδια όπου σήμερα δεν τηρούνται οι απαραίτητες από τον νόμο προδιαγραφές. Προ τούτο το υπουργικό αποφάσισε τροποποίηση νομοθεσίας ώστε κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης να εγκατασταθούν σε όλα τα στάδια όπου διεξάγονται αγώνες πρώτης κατηγορίας, ανεξαρτήτου χωρητικότητας, εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Οι ταραξίες και τα σωματεία
Για τους ταραξίες το υπουργικό συμβούλιο περιορίσθηκε μόνο στην αύξηση της ποινής αποκλεισμού τους, από τους αθλητικούς χώρους μέχρι και τα δέκα (10) έτη. Πρόνοια η οποία επίσης χρήζει τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Για τα σωματεία η μόνη πρόνοια που υπάρχει στις κυβερνητικές αποφάσεις είναι μια γενικόλογη αναφορά για επαναξιολόγηση της οικονομικής ή άλλης αρωγής της πολιτείας προς τα σωματεία.