Του Απόστολου Τομαρά
Απροσδιόριστες διαστάσεις τείνει να προσλάβει το περιστατικό θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, κάτω από το γεφύρι της Άλασσας στην επαρχία Λεμεσού. Τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει και ενισχύουν τα όσα υποστήριζε εδώ και 16 χρόνια η οικογένεια του εθνοφρουρού, για δολοφονία και όχι αυτοκτονία του γιού τους, δίνουν μια νέα τροπή για τις συνθήκες θανάτου του, που ενδεχομένως να συμπαρασύρουν και άλλα πρόσωπα, πέραν από τους φερόμενους, κατ’ ισχυρισμών, φυσικούς αυτουργούς. Ο εντοπισμός στοιχείων, από εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν σε οστό του άτυχου εθνοφρουρού, εκτός ό,τι ανατρέπουν τα αρχικά γεγονότα του άδικου χαμού του 26χρονου, δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά για τον ρόλο που ενδεχομένως να διαδραμάτισαν, το 2005, άλλα πρόσωπα προκειμένου να μείνουν στο σκοτάδι τα πραγματικά αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου. Ερωτηματικά που δεν μπορούν να αποκλείσουν το σενάριο συγκάλυψης εγκληματικής ενέργειας. Ζητούμενο που με βάση την τροπή που έχει προσλάβει το όλο θέμα, θα είναι ένα από τα ζητήματα προς διερεύνση, εάν και εφόσον ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της υπόθεσης. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως προκύπτει από τα γεγονότα της τότε εποχής, απαντήσεις θα κληθούν να δώσουν πολλά πρόσωπα, πέραν από τους φερόμενους, κατ’ ισχυρισμών, φυσικούς αυτουργούς.
Bullying
Ένα από τα κενά σημεία της όλης υπόθεσης, που ενδεχομένως να αποδειχθεί ο μίτος της Αριάδνης που θα ανατρέψει τα όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα, είναι οι πληροφορίες που υπάρχουν ότι ο Θανάσης Νικολάου είχε πέσει επανειλημμένος θύμα εκφοβισμού από άλλους εθνοφρουρούς, με τους οποίους υπηρετούσε σε σχηματισμό της επαρχίας Λεμεσού. Πληροφορίες που επιβεβαιώνονται και από πηγές, που λόγω της θέσεως τους στην ΕΦ, ήταν σε θέση να γνωρίζουν τα γεγονότα της τότε εποχής. Οι ίδιες πηγές που μίλησαν στην «Κ» υποστηρίζουν πως και κάποιοι αξιωματικοί που υπηρετούσαν στον εν λόγω σχηματισμό, το 2005, ανέχθηκαν ή ενθάρρυναν την παραβατική συμπεριφορά κατά του άτυχου εθνοφρουρού. Εάν ισχύουν τα όσα φέρεται να υπάρχουν στο στρατιωτικό φάκελο του Θανάση Νικολάου και εφόσον τεκμηριωθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι ο θάνατός του προήλθε από εγκληματική ενέργεια, το γαϊτανάκι των ευθυνών ενδεχομένως να επεκταθεί πέραν της στρατιωτικής μονάδας που υπηρετούσε. Το πιο σημαντικό από τα όσα φαίνεται να έρχονται τώρα στην επιφάνεια είναι οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται ότι πίσω και από το τραγικό περιστατικό κρύβονται άτομα με δεσμούς με τον υπόκοσμο.
Τα ερωτηματικά
Η «Κ» γνωρίζει από πηγές που είχαν πρόσβαση στις ημερήσιες διαταγές του εν λόγω σχηματισμού πως τα περιστατικά εκφοβισμού του 26χρονου ήταν σε γνώση της διοίκησης του στρατοπέδου που υπηρετούσε. Οι πληροφορίες μας από ασφαλείς στρατιωτικές πηγές λένε πως ο 26χρονος επανειλημμένα είχε παραπονεθεί στον διοικητή της μονάδας χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να αποταθεί σε άλλα υψηλόβαθμο αξιωματικό του σχηματισμού ο οποίος φέρεται να είχε προειδοποιήσει, τότε, τους φερόμενους δράστες εκφοβισμού, να σταματήσουν να ενοχλούν τον ομογενή εθνοφρουρό. Οι πληροφορίες μας θέλουν οι προειδοποιήσεις να έγιναν μια μέρα πριν το περιστατικό θανάτου του 26χρονου. Το πρώτο εύλογο ερώτημα αφορά την ομάδα διοίκησης του στρατοπέδου και έχει να κάνει με την ανοχή που φέρεται να επιδείχθηκε στην δράση ομάδας εθνοφρουρών και αξιωματικού, με ύποπτες διασυνδέσεις. Το δεύτερο ερωτηματικό είναι πως η ιατροδικαστική έρευνα δεν εντόπισε αυτό που αποκαλύφθηκε 16 χρόνια μετά; Επί του συγκεκριμένου, απαντήσεις θα πρέπει να δώσει ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυρινός που πραγματοποίησε τη νεκροψία και συνέταξε την έκθεση. Το τρίτο ερώτημα αφορά την διοίκηση του στρατοπέδου και τις έρευνες που εκ των πραγμάτων πρέπει να πραγματοποίησε η Ασφάλεια Στρατοπέδων για το θάνατο ενός εθνοφρουρού. Οι πληροφορίες της «Κ» υποστηρίζουν πως δεν έγιναν έρευνες εντός του στρατοπέδου. Για ένα περιστατικό χαμού εθνοφρουρού τα ερωτηματικά επεκτείνονται και στην τότε ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας καθώς και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. Το τέταρτο ερωτηματικό αφορά τις έρευνες που πραγματοποίησε η Αστυνομία τότε.
Ίχνη συγκάλυψης
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 16 χρόνια από τα γεγονότα, το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά θα πρέπει να διερευνήσει και να δημοσιοποιήσει το τι έγινε από στρατιωτικής πλευράς, την περίοδο εκείνη. Λαμβάνοντας υπόψη το συμπέρασμα της παθολογοανατόμου της οικογένειας Δήμητρας Καραγιάννη, ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια διά στραγγαλισμού και όχι αυτοκτονίας, εκ των πραγμάτων εγείρονται ζητήματα συγκάλυψης τα οποία αγγίζουν πρώτα και κύρια πρόσωπα με τα οποία υπηρετούσε ο άτυχος εθνοφρουρός. Τα ίδια ζητήματα, κάτω από προϋποθέσεις, μπορούν να αγγίζουν και πρόσωπα στις τότε υψηλές πολιτικές και στρατιωτικές βαθμίδες.