Δελτίο Τύπου
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου η σειρά διαλέξεων που έδωσε ο Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης στην Κύπρο. Τις διαλέξεις διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick και την Έδρα UNESCO για τη Δια Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων του Πανεπιστημίου.
Οι διαλέξεις του διακεκριμένου Καθηγητή Γλωσσολογίας, λεξικογράφου και Επίτιμου Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick, απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες Λυκείων και Τεχνικών Σχολών αλλά και στο ευρύ κοινό. Όλες οι διαλέξεις φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Frederick σε Λευκωσία και Λεμεσό.
Η πρώτη, ανοιχτή στο κοινό, διάλεξη δόθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου στη μεγάλη αμφιθεατρική αίθουσα του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό, στην παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Δρ Αθηνάς Μιχαηλίδου. Αναφερόμενη στον Καθηγητή, η Υπουργός έκανε λόγο για έναν βαθιά πνευματικό άνθρωπο ο οποίος αφιέρωσε συνειδητά τη ζωή του στην έρευνα, τη μελέτη, την επιστημονική αποτύπωση και την περαιτέρω ανάδειξη της γλώσσας. «Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας βρίσκεται η συνεχής, ποιοτική ενίσχυση και αναβάθμιση της γλωσσικής αγωγής των μαθητών και μαθητριών κάθε βαθμίδας» διαβεβαίωσε η Δρ Μιχαηλίδου και ανακοίνωσε την επικαιροποίηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων της Γλώσσας σε θέματα ύλης και τρόπου διδασκαλίας και με βάση σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές, προκειμένου να επέλθουν οι απαραίτητες βελτιώσεις στη διδασκαλία της Ελληνικής. Η Δρ Μιχαηλίδου συνεχάρη το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Πανεπιστήμιο Frederick για τη διοργάνωση των διαλέξεων. Αξίζει να σημειωθεί πως η Υπουργός, ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Δρ Κώστας Καδής, σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Υπουργείο Παιδείας, αναζήτησαν τρόπους πιο συστηματικής συνεργασίας με τη διοργάνωση και άλλων δράσεων, στο επίκεντρο των οποίων θα βρίσκεται η ενίσχυση διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Τα τρία μέρη δεσμεύτηκαν για τη διοργάνωση περισσότερων διαλέξεων, πολύ σύντομα.
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και Διευθυντής της Έδρας UNESCO, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, αναφέρθηκε στη μακρόχρονη συνεργασία και στην προσωπική φιλία του με τον Καθηγητή Μπαμπινιώτη. Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στον χρόνο, ο Πρύτανης αναφέρθηκε στη γνωριμία τους το 2012, όταν αμφότεροι διετέλεσαν Υπουργοί Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου αντίστοιχα. Το 2017, ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης αναγορεύτηκε πρώτος Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Frederick και την ίδια χρονιά διοργανώθηκαν για πρώτη φορά από το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας διαλέξεις για επιθεωρητές/τριες και εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης. Ο Πρύτανης αναφέρθηκε ακόμη στην αγάπη που ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης έχει για την Κύπρο και τους ανθρώπους της αλλά και στην τιμή που του αποδόθηκε το 2020, με το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό κατά την πρώτη διάλεξη με τίτλο: «Μιλώντας ‘με τη γλώσσα για τη γλώσσα’ στην ποίηση: Ελύτης, Δημουλά, Μόντης», ο Καθ. Μπαμπινιώτης ευχαρίστησε το Υπουργείο και ιδιαίτερα το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο καθώς και το Πανεπιστήμιο Frederick για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση των διαλέξεων και σημείωσε τη δέσμευσή του να στηρίξει το έργο του ΥΠΑΝ σε ότι αφορά στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και στην εκπαίδευση καθηγητών φιλολογικών μαθημάτων αλλά και δασκάλων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Κατά τη διάλεξή του, ο Καθηγητής πλοήγησε το ακροατήριό του σε ένα ταξίδι στο μεγαλείο των λέξεων και της μεταγλωσσικής ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη, της Κικής Δημουλά και του Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη.
Τουλάχιστον 250 εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης σε Λευκωσία και Λεμεσό παρακολούθησαν τις δύο επόμενες διαλέξεις/σεμινάρια του Καθηγητή, στις 15 και 18 Σεπτεμβρίου δηλώνοντας ιδιαίτερα ευχαριστημένοι/ες για την ευκαιρία που είχαν να συναντήσουν και να συν-ζητήσουν με τον Καθηγητή. «Οι λέξεις δεν υπάρχουν για τις λέξεις αλλά για να δηλώνουν έννοιες και οι έννοιες συγκροτούν τα νοήματα. Επομένως ό,τι κάνουμε για τη γλώσσα, ό,τι επενδύουμε στη γλώσσα, στην πραγματικότητα το επενδύουμε στη σκέψη μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαμπινιώτης, και προέτρεψε τους/τις εκπαιδευτικούς να προσεγγίσουν διαφορετικά τη γλώσσα ώστε οι μαθητές και μαθήτριες να μη νιώθουν τη διδασκαλία της σαν φορτίο αλλά σαν μέσο καλλιέργειας της σκέψης τους.
Η σειρά διαλέξεων ολοκληρώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία όπου 100 μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών παρακολούθησαν τη διάλεξη με τίτλο «Επαναφέροντας ‘Τα ερωτήματα’ στη διδασκαλία της γλώσσας στο σχολείο: Αναζήτηση της ουσίας της γλώσσας με διάλογο». Στη διάλεξη, ο Καθηγητής έκανε λόγο για τον διαλεκτικό τρόπο με τον οποίο αναζητείται η ουσία της γλώσσας στη σχολική τάξη και απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες που τον άκουγαν με μεγάλη προσοχή και ενθουσιασμό, επισήμανε: «Η γλώσσα είναι αξία, αυτό μόνο να θυμάστε».
Οι διοργανωτές των διαλέξεων ευχαριστούν ιδιαίτερα το Ίδρυμα Ουράνιος Ιωαννίδης το οποίο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, προσέφεραν δωρεάν στους/τις εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν τα σεμινάρια, την έκδοση «Σύγχρονη Σχολική Γραμματική» του Γεώργιου Μπαμπινιώτη.