ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ναρκωτικά-παραβατικότητα στα σχολεία: Η ρίζα του προβλήματος και η εκτός ελέγχου κατάσταση

Οι Βουλευτές Χρίστος Χριστοφίδης και Αλέκος Τρυφωνίδης μίλησαν για τις καταγγελίες και τα προβλήματα της παραβατικότητας, των εγκληματικών ενεργειών και το θέμα στήριξης θυτών και θυμάτων στα σχολεία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για το θέμα διακίνησης ναρκωτικών και σεξουαλικής κακοποίησης στα σχολεία μίλησαν στην εκπομπή Διασπορά Ειδήσεων οι Βουλευτές και τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας Αλέκος Τρυφωνίδης και Χρίστος Χριστοφίδης.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ ανέφερε ότι ως Επιτροπή τόνιζαν από πέρυσι το πρόβλημα και παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν «η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί», ενώ από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι πρέπει να εστιάσουν στη ρίζα του προβλήματος η οποία είναι «κοινωνικό φαινόμενο».

Α. Τρυφωνίδης: Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ αναφέρθηκε στα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι κατά το 2021 - 2024 η ΥΚΑΝ απέστειλε 420 νεαρά άτομα, στην πλειονότητά τους μαθητές, σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης.

Ο κ. Τρυφωνίδης, τόνισε ότι ως Επιτροπή Παιδείας τόνιζαν από πέρυσι τη λήψη δραστικών μέτρων «αλλά δυστυχώς η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί».

«Όλες οι υπηρεσίες μας είπαν ότι κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλά. Δεν γίνεται το αποτέλεσμα να είναι κάκιστο. Είναι τα παιδιά μας οι αυριανοί πολίτες», πρόσθεσε.

Εστιάζοντας σε συγκεκριμένο παράδειγμα, ο Βουλευτής είπε ότι από σχολείο στην Επαρχία Λευκωσίας, είχε καταγγελία και κατ’ ιδίαν συνάντηση με γονείς παιδιού το οποίο υπέστη κακοποίηση, τονίζοντας πως χρειάζεται τη βοήθεια ειδικών ψυχολόγων.

Πρόσθεσε ακόμη πως η καταγγελία δημοσιοποιήθηκε γιατί «για ενάμιση μήνα, συνυπήρχαν θύτης με θύμα. Αυτό το απαράδεκτο γεγονός, ανάγκασε τη μητέρα, τους γονείς, να βγάλουν προς τα έξω το θέμα».

Παράλληλα, σχετικά με το θέμα έλλειψης ψυχολόγων για παιδιά, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι σε σχολείο της Σολέας, καλέστηκε ειδικός και πήγε μετά από έναν χρόνο.

Ακόμη, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ σημείωσε ότι πρέπει να γίνει σοβαρός αριθμός προσλήψεων και να ενισχυθούν οι ομάδες άμεσης παρέμβασης.

«Η Υπουργός Παιδείας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, εξέφρασαν ισχυρή πολιτική βούληση να υλοποιήσουν όλα αυτά. Να δούμε πώς τα υλοποιούμε όλα αυτά», πρόσθεσε.

Χ. Χριστοφίδης: Η ρίζα του προβλήματος

«Στη κλειστή συνεδρία ακούστηκαν πράγματα τα οποία διαψεύσθηκαν κατηγορηματικά από την Υπουργό Παιδείας αλλά βγήκαν προς τα έξω», είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει μία σοβαρή προσέγγιση του ζητήματος από όλες τις απόψεις.

Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να εστιάσουν στη ρίζα του προβλήματος η οποία είναι κοινωνικό φαινόμενο. «Τα ναρκωτικά υπάρχουν παντού. Πάρκο, γήπεδο, χώρους διασκέδασης, καφετέριες και δυστυχώς υπάρχουν και στα σχολεία. Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί συνολικά στα σχολεία, δεν θα μπορέσει αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», είπε.

Παράλληλα, ο Βουλευτής σημείωσε ότι οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρειάζονται στήριξη από τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας, ενώ συγκεκριμένα για τα σχολεία, ήγειρε το θέμα στελέχωσης σύγχρονων υπηρεσιών.

420 νεαροί σε θεραπευτικά προγράμματα σε μια τριετία

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, κατά τη παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Μάριου Χαρτσιώτη και του Αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου, αναφέρθηκε πως κατά το 2021 - 2024 η ΥΚΑΝ απέστειλε 420 νεαρά άτομα, στην πλειονότητά τους μαθητές, σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης.

Σε σχέση με τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών σε σχολεία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι η ΥΚΑΝ έχει χαρτογραφήσει την κατάσταση στις σχολικές μονάδες και παραδέχθηκε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα εάν υπήρχε καλύτερη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, δήλωσε ότι η Δύναμη θα εξετάσει αν χρειάζεται περισσότερος συντονισμός με τους διευθυντές για το θέμα, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι ορθό να υπάρχει παρουσία αστυνομικών στα σχολεία, είτε με πολιτικά ρούχα, είτε με στολή. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2021 η Αστυνομία χειρίστηκε 496 υποθέσεις παραβατικής συμπεριφοράς με εμπλοκή ανηλίκων (όχι μόνο σε σχολεία) και 393 υποθέσεις το 2023.

Δομές για ανήλικους παραβάτες

Αναφορικά με τους χώρους κράτησης ανηλίκων, ο κ. Χαρτσιώτης διευκρίνισε ότι δόθηκε δυνατότητα κράτησης των ανηλίκων στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι το 2026 και ότι στη συνέχεια θα δημιουργηθούν άλλοι χώροι, στους οποίους θα υπάρχουν επιμελητές από ιδιωτική εταιρεία. Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε από την Νομική Υπηρεσία ότι προέκυψαν ερωτήματα που διέπουν τους κανονισμούς λειτουργίας των χώρων και ότι έχει διευθετήσει συνάντηση το επόμενο διάστημα για διευκρινίσεις.

Από πλευράς υπουργείου Παιδείας, η κα Αθηνά Μιχαηλίδου, επισήμανε ότι ετοιμάζεται εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης το οποίο αφορά παραβατική συμπεριφορά και εντός του επόμενου διαστήματος το υπουργείο θα είναι σε θέση να το προωθήσει στη Νομική Υπηρεσία.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, είπε ότι εντός του 2023 κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε 250 υποθέσεις νεανικής παραβατικότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X