Δελτίο Τύπου
«Ο τομέας της διπλωματίας είναι συναρπαστικός, καθώς πρόκειται για έναν τομέα-κλειδί για την εθνική και τη διεθνή ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια προσδίδεται μεγάλη προσοχή στην ασφάλεια, την άμυνα, και την εξωτερική πολιτική. Παρόλ’ αυτά δεν διακρίνει κανείς αυξημένη παρουσία των γυναικών στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ το χάσμα της ισότητας των ευκαιριών ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, παραμένει, ειδικά στα υψηλότερα αξιώματα. Και όμως, μια ουσιαστική Εξωτερική Πολιτική και Διπλωματία, δε μπορεί να υπάρξει δίχως την ενεργό συμμετοχή των γυναικών».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την εισήγηση του ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε ημερίδα που διεξήχθη πρόσφατα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, με τίτλο: «Οι γυναίκες στη Διπλωματία: Ασκώντας Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα». Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Γραφείο της Επιτρόπου της Κύπρου για την Ισότητα των Φύλων.
Ο Καθηγητής Φελλάς τόνισε στην ομιλία του πως τα πανεπιστήμια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της ευμάρειας και της ισότητας στις κοινωνίες. Συμπλήρωσε, δε, πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει καταρτίσει δικό του Πρόγραμμα για την Ισότητα των Φύλων, ενώ διατηρεί Κέντρο για την Ισότητα, τη Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη. «Ως ακαδημαϊκοί, πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα την υποστήριξη αυτής της επόμενης γενιάς γυναικών στην Εξωτερική Πολιτική, την Ασφάλεια και την Άμυνα με τη μορφή προσκεκλημένων ομιλητών, εργαστηρίων, καθοδήγησης, καινοτόμων διαγωνισμών και σεμιναρίων», δήλωσε ο Καθηγητής Φελλάς.
Συνέχισε λέγοντας πως: «Χρειάζεται να αμφισβητήσουμε τις ίδιες τις παραδοχές που δομούν τις ιδέες μας για την ταυτότητα και τους λεγόμενους ‘παραδοσιακούς’ ρόλους μας στην κοινωνία, καθώς οι αντιλήψεις μας για το φύλο διαμορφώνουν τη διπλωματία, τις συγκρούσεις, την ανάπτυξη, την πολιτική οικονομία και την χάραξη πολιτικής σε όλους τους τομείς.
Ολοκλήρωσε τον λόγο του διευκρινίζοντας πως δεν είναι μόνο ο Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 5 των Ηνωμένων Εθνών για την Ισότητα των Φύλων που μας καλεί να ενισχύσουμε τη συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς, αλλά ταυτόχρονα, αυτό είναι υψίστης σημασίας για τον Στόχο 16 για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και τους Ισχυρούς θεσμούς: «Τα θεσμικά μας όργανα και οι κοινωνίες μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά χωρίς τη συμβολή όλων. Η συμμετοχή των γυναικών στα υψηλότερα αξιώματα μπορεί να συμβάλει δυναμικά στη μείωση της φτώχειας και σε μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη, σε ασφάλεια και ειρήνη».
Βασική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η κ. Τζούλι Φίσερ, Πρέσβειρα των Ην. Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα που έχουν αντιμετωπίσει οι γυναίκες στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Μίλησε για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών ακόμα και ως σήμερα, τονίζοντας πως χρειάζεται να καταβληθεί στοχευμένη προσπάθεια ώστε να ανοίξουν προς το γυναικείο φύλο οι τομείς στους οποίους οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται, και δήλωσε:
«Πρέπει να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε περισσότερες σημαντικές θέσεις σε καίριους τομείς. Η παρουσία μας σε θέσεις-κλειδιά δεν είναι δεδομένη».
Η κ. Χριστοδούλου με τη σειρά της, αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την εξαιρετική, όπως την αποκάλεσε, συνεργασία πάνω σε θέματα ισότητας των φύλων, τόνισε πως: «Οι γυναίκες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια διακυβέρνηση από τότε που εγκρίθηκε η Χάρτα του ΟΗΕ το 1945». Εγκωμίασε ακολούθως την παρέμβαση της Χάνσα Μέχτα από την Ινδία, που το 1947 πέτυχε να τονιστεί στη Διεθνή Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πως όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν ελεύθεροι και ίσοι (κι όχι όλοι οι άνδρες, όπως αρχικά ήταν γραμμένο).
Η ομιλήτρια επισήμανε πως εν έτει 2024 οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται ισοδύναμα στις διεθνείς συναντήσεις όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις, ούτε απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με αυτά των ανδρών: «Οι γυναίκες μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στη διπλωματία και έφτασε πλέον η ώρα να αναγνωριστούν οι τρόποι με τους οποίους οι γυναίκες καταρρίπτουν τα εμπόδια και μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον τομέα», πρόσθεσε.
Κατά την εκδήλωση επισημάνθηκε ο ρόλος των γυναικών στη διπλωματία και τους τρόπους με τους οποίους έχουν επηρεάσει την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα. Ο Διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Κωνσταντίνος Αδαμίδης δήλωσε: «Είναι σημαντική η παρουσία των γυναικών σε αυτούς τους τομείς, περιλαμβανομένης και της εμπλοκής τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ». Παρότρυνε ακολούθως τις φοιτήτριες και τους φοιτητές σε ενεργό συμμετοχή σε παρόμοιες ημερίδες.
Ο κ. Πέτρος Πετρίκκος, εκ μέρους του Γραφείου του Ανώτερου Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή Κωνσταντίνου Ν. Φελλά, παρουσίασε εκτεταμένη διατριβή για τον ρόλο των γυναικών στη διπλωματία, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους, πολλοί εκ των οποίων ήταν φοιτήτριες και φοιτητές.