ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διεργασίες για εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης για νεαρούς παραβάτες

Πως θα λειτουργεί, οι στόχοι του - Θα λειτουργήσει σταδιακά σε κάθε Επαρχία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανησυχία προκαλεί στους αρμόδιους η νεανική παραβατικότητα, με το Υπουργείο Παιδείας να επεξεργάζεται συγκεκριμένο πλάνο για εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης για τους παραβάτες.

1874 υποθέσεις έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία της Αστυνομία, τα τελευταία τρία χρόνια που αφορούν ανήλικους, με την νεανική παραβατικότητα να προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κοινωνία και τους αρμόδιους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η Αστυνομία, «πρωταθλήτρια» Επαρχία στη νεανική παραβατικότητα φαίνεται να είναι η Λεμεσός, με την Λευκωσία να ακολουθεί.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη υπόθεση στην Πάφο που ήρθε στο φως, όπου ανήλικος ηλικίας 14 ετών φέρεται να έκλεψε όχημα και στη συνέχεια του έθεσε φωτιά.

Ζυμώσεις από το Υπουργείο για να καταπολεμήσει το φαινόμενο

Και ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη νέα σχολική χρονιά, το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ήδη σχέδιο για τους μαθητές. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, το Υπουργείο αναπτύσσει πρόταση για λειτουργία το συντομότερο δυνατό του πρώτου πιλοτικού εναλλακτικού πλαισίου φοίτησης παιδιών που παρουσιάζουν σοβαρές διαταραχές στη συμπεριφορά, που στόχο θα έχει να λειτουργήσει σε όλες τις Επαρχίες της χώρας.

Όπως ανέφερε η Υπουργός, σε απάντηση της προς το Βουλευτή Αμμοχώστου, Γιώργο Κάρουλλα, το εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης θα λειτουργεί με στόχο να παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης, εκπαίδευσης και θεραπείας σε ανήλικους μαθητές/μαθήτριες από 12-18 ετών.

Η ένταξη των ατόμων στο εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης θα γίνεται από Πολυθεματική Ομάδα που θα κρίνει εάν ένας μαθητής/μαθήτρια πληροί τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα, τα οποία θα είναι πολύ συγκεκριμένα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες/ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή, θα είναι δηλαδή εξατομικευμένο πρόγραμμα μαθησιακής υποστήριξης.

Όσο αφορά τα μαθήματα που θα περιλαμβάνει, αυτά θα αποφασίζονται από την ομάδα του προγράμματος σε συνεργασία με το ίδιο το άτομο και τους γονείς του μαθητή. Επίσης σε μεταγενέστερο στάδιο θα εφαρμόζεται και πρόγραμμα προ-επαγγελματικής κατάρτισης.

Φάσμα καταρτισμένου προσωπικού

Όπως εξήγησε η Υπουργός, η φιλοσοφία του προγράμματος αναφέρεται στην επανεκπαίδευση των παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς από ειδικά επιλεγμένο και κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό, ειδικούς εκπαιδευτές, σύμβουλους, κλινικούς και εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, παιδοψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτές, οικογενειακούς συμβούλους, εκπαιδευτές τέχνης, ειδικούς για επαγγελματική κατάρτιση.

Θα παρέχεται δραματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, ομαδική θεραπεία

Παράλληλα, θα δίνεται έμφαση στην συνεργασία σχολείου-οικογένειας, καθώς και στην συνεργασία με την ευρύτερη κοινότητα. Πέραν από τη συστηματική ατομική θεραπεία στο χώρο θα παρέχονται διαφορετικές μορφές θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Να σημειώσουμε ότι το μοναδικό Κέντρο Ημέρας που λειτουργεί σήμερα βρίσκεται στη Λεμεσό και υπάγεται στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και καλύπτει τον πληθυσμό που βρίσκεται υπό την κηδεμονία των Υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση