ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυλαία σχολικής χρονιάς με γεμάτο… απουσιολόγιο

Εργοτάξια, βιβλία καθ’οδόν και αυξημένη ύλη

Εβδομάδα επιστροφής στις σχολικές μονάδες και αίθουσες με εκπαιδευτικούς και γονείς να σκιαγραφούν το τοπίο με φόντο την κανονικότητα. Στο επίκεντρο των παραπόνων βρίσκονται ζητήματα που άπτονται της στελέχωσης τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε σχολικούς συνοδούς, για την ομαλή ένταξη ξενόγλωσσων μαθητών, τον εξοπλισμό των σχολείων με κλιματιστικά και συστήματα εξαερισμού που μένει στο χρονοντούλαπο, την καθυστέρηση των βιβλίων αλλά και την παρατεταμένη διόγκωση της παραπαιδείας στα πλαίσια αύξησης της διδακτέας ύλης και των εξετάσεων τετραμήνων.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, μίλησε στην «Καθημερινή» για τα προβλήματα που ίσως παρουσιαστούν φέτος στα σχολεία. «Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα», ανέφερε ο κος Χαράλαμπος Διονυσίου, λέγοντας πως το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στην παράδοση βιβλίων στους μαθητές από την πρώτη μέρα και το προσωπικό θα είναι επαρκώς στελεχωμένο.

Αναφορικά με τα σχολεία - εργοτάξια, ο κος. Διονυσίου υποστήριξε πως λόγω ανακατατάξεων που γίνονται σε σχολικές μονάδες, έχουν ετοιμαστεί κατάλληλα τα σχολεία, πάρθηκαν μέτρα ασφαλείας και έγιναν περιφράξεις με στόσο την ασφάλεια των μαθητών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρχουν και φρουροί ασφαλείας ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά. Σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, φέτος οι μαθητές απαλάσσονται από το μέτρο της μάσκας και των rapid test, κάτι που όπως μας είπε ο κος. Διονυσίου αποτελεί μεγάλο ελαφρυντικό. «Ευελπιστούμε ότι θα παραμείνουν έτσι τα μέτρα»σημείωσε.

Αναφερόμενος στον θεσμό των τετραμήνων που θα ισχύσει και στα γυμνάσια, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, σημείωσε πως ο χρόνος για εξετάσεις είναι μικρός και μπορεί να προκύψουν προβλήματα, ωστόσο «ευελπιστούμε πως θα γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις από το Υπουργείο.»

Κάνουμε… οικονομία στους σχολικούς συνοδούς

Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, μιλώντας στην εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» της Οριάνας Παπαντωνίου (ΣΠΟΡ FM 95,0) έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο διαχρονικό πρόβλημα της απουσίας σχολικών συνοδών. Η κυρία Βασιλείου ξεκαθάρισε πως δεν αρκεί μόνο να ανταποκρίνεται αριθμητικά ο αριθμός των συνοδών στα παιδιά αλλά και για τις μετατροπές μεσούσης της χρονιάς αφού αποτελεί πλέον πρακτική του Υπουργείου Παιδείας να τοποθετούνται περισσότερα παιδιά υπό την αιγίδα του ίδιου συνοδού με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται απόλυτα οι ανάγκες των παιδιών, αφού το καθένα χρειάζεται διαφορετική φροντίδα, βοήθεια και καθοδήγηση.

Κάθονται 7 ώρες στην τάξη και δεν καταλαβαίνουν λέξη - Αποξένωση και παραβατικότητα για ξενόγλωσσους μαθητές

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το πρόγραμμα εισαγωγής των ξενόγλωσσων μαθητών και τις πρόνοιες που (θα έπρεπε να) υπάρχουν για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ούτως ώστε να μπορούν να παρακολουθούν απρόσκοπτα τα μαθήματα. Κάτι που δεν έγινε μέχρι στιγμής με την πρόεδρο της ΠΟΕΔ να ευελπιστεί όπως αυτό συμβεί αφού από πλευράς Υπουργείου θα επιχειρηθεί μία χαρτογράφηση των αναγκών. Τέθηκε επίσης το θέμα των αναγκών αυτών των μαθημάτων να καλυφθεί από το μόνιμο προσωπικό ενώ η Μύρια Βασιλείου «άδειασε» το ΥΠΑΝ λέγοντας πως παρά τις τοποθετήσεις ότι οι ανάγκες έχουν καλυφθεί, κάτι τέτοιο δε συνέβη. Η μη πραγματοποίηση των μαθημάτων αυτών έχει ως αντίκτυπο παιδιά να παρακολουθούν επί 7 ώρες μαθήματα χωρίς να καταλαβαίνουν τίποτα ενισχύοντας το αίσθημα αποξένωσης και τη νεανική παραβατικότητα.

Παρόμοια ζητήματα τέθηκαν και από τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ που τόνισε πως η τοποθέτηση κλιματιστικών και εξαερισμού στα σχολεία δεν είναι συνδικαλιστική ανάγκη, αλλά πραγματικότητα που αντιλαμβάνεται και το Υπουργείο Παιδείας. Σε ότι αφορά την πλήρωση κενών θέσεων και των διορισμών ανέφερε πως βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα με τα περσινά ενώ υπογράμμισε πως απέχουμε σαν χώρα από το στόχο της νομοθεσίας αφού 15% των διορισθέντων είναι έκτακτοι, σε αντίθεση με το 5% στην Ε.Ε και παρατηρείται αργοπορία.

Απέτυχαν οι εξετάσεις τετραμήνου… τις έβαλαν και στα Γυμνάσια - Με αυξημένη διδακτέα ύλη η επιστροφή

Καθυστέρηση υπάρχει και σε βιβλία που δεν έχουν ακόμα φτάσει από το εξωτερικό (κυρίως ξένων γλωσσών) όμως η κύρια ανησυχία του κυρίου Κωνσταντινόπουλου εστιάστηκε στην παραπαιδεία. Απαντώντας σε ερώτηση της Οριάνας Παπαντωνίου για την ετοιμότητα σε σχέση με τις εξετάσεις τετραμήνων (που ντεμπουτάρουν φέτος και στα Γυμνάσια) ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ επιβεβαίωσε πως αυτή βρίσκεται σε πολύ χαμηλό βαθμό. Τα στενά χρονοδιαγράμματα των εξετάσεων αυξάνουν την πίεση σε μαθητές και γονείς δημιουργώντας μαθητές δύο ταχυτήτων με παιδιά που τρέχουν στα ιδιαίτερα ακόμα και από το δημοτικό. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά σε δήλωση Προδρόμου περί «απλών διαγωνισμάτων» λέγοντας πως αυτά αποτελούν το 40% του βαθμού. Διαχρονικό πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο σε χώρες με εξεταστοκεντρική εκπαίδευση δηλώνοντας παράλληλα πως ενώ έχει αποτύχει, το εισάγουν και στα Γυμνάσια. «Είδαμε με έκπληξη την ύλη όχι να μην μένει απλά η ίδια αλλά να αυξάνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά για να καταλήξει ότι αυτό συνηγορεί σε εκ νέου μείωση του ωφέλιμου διδακτικού χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση