ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέες κλιματικές πολιτικές στην Κύπρο – Αγγίζουν μεταφορές και κτίρια

Η θέσπισης ενός κλιματικού νόμου και στην Κύπρο, τονίστηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το Fit For 55

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Η συμμετοχή της Κύπρου στον φιλόδοξο κλιματικό στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55%, μέχρι το 2030, βάσει της νέας δέσμης ευρωπαϊκών νομοθετημάτων Fit For 55, περιλαμβάνει περαιτέρω μείωση των εκπομπών για όλους τους τομείς, ενώ από το 2027 θα συμπεριληφθούν στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ/ETS), οδικές μεταφορές και κτίρια, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης. Σε περίπτωση υπέρβασης των καθορισμένων ορίων, θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Τα πιο πάνω λέχθηκαν στην ημερίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιουνίου, για εκτενή συζήτηση των κλιματικών πολιτικών στην Κύπρο, βάσει της νέας δέσμης νομοθετημάτων της ΕΕ (Fit For 55), που θεωρούνται ορόσημο για την επίτευξη του ευρύτερου στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Στην ημερίδα, τονίστηκε η σημασία θέσπισης ενός κλιματικού νόμου και στην Κύπρο, για την επιτυχή και έγκαιρη επίτευξη των νέων στόχων.

Κλιματικοί νόμοι έχουν ήδη εφαρμοστεί σε 18 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας (από το 2020).

Τμήμα Περιβάλλοντος: Οι υπερβολικές εκπομπές στην ηλεκτροπαραγωγή κοστίζουν

Η αναγκαιότητα για την εφαρμογή δραστικών κλιματικών πολιτικών τονίστηκε από τον Δρ. Θεόδουλο Μεσημέρη, Πρώτο Λειτουργό Περιβάλλοντος στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ/ETS), το οποίο μετά την πρόσφατη αναθεώρηση γίνεται ακόμη πιο φιλόδοξο. Σύμφωνα με την αναθεώρηση αυτή, μειώνονται περαιτέρω οι εκπομπές για όλους τους τομείς, ενώ από το 2027 θα συμπεριληφθούν στο ΣΕΔΕ οδικές μεταφορές και κτίρια, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης. Σε περίπτωση υπέρβασης των καθορισμένων ορίων, θα επιβάλλονται πρόστιμα. Ο Δρ. Μεσημέρης επεσήμανε μάλιστα ότι οι υπερβολικές εκπομπές CO2 στην ηλεκτροπαραγωγή της Κύπρου, οδήγησαν μόνο για το 2022 σε κόστος που άγγιξε περίπου τα 247 εκατομμύρια ευρώ, λόγω αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών από την ΕΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Περιβάλλοντος, οι υπερβολικές εκπομπές CO2 στην ηλεκτροπαραγωγή της Κύπρου, οδήγησαν μόνο για το 2022 σε κόστος που άγγιξε περίπου τα 247 εκατομμύρια ευρώ, λόγω αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών από την ΕΕ. Πηγή: Τμήμα Περιβάλλοντος.

Κλιματικός νόμος σε 18 κράτη μέλη - Το παράδειγμα της Ελλάδας

Μεταξύ των ομιλιτών ήταν και η Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF Ελλάς και προσκεκλημένη - συνεργάτης του Terra Cypria. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στόχος είναι το μηδέν», δηλαδή ο πλήρης μηδενισμός των εκπομπών CO2, θεωρώντας την υιοθέτηση ενός κλιματικού νόμου στην Κύπρο ως μέσο για την υλοποίηση του στόχου αυτού. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της θέσπισης συγκεκριμένων εθνικών στόχων για μείωση των εκπομπών (πέραν από αυτούς που ορίζονται από την ΕΕ), τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου επιστημονικού σώματος για παρακολούθηση της προόδου των κλιματικών πολιτικών, την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, την κλιματική ευθυγράμμιση οικονομικών τομέων και την υιοθέτηση ισχυρότερων πολιτικών για τη φύση.

Την ίδια ώρα η κα Νάντσου επεσήμανε ότι κλιματικοί νόμοι έχουν ήδη εφαρμοστεί σε 18 Κράτη Μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας (από το 2020), καθιστώντας τους ένα ισχυρό εργαλείο για τη δημοκρατικοποίηση της περιβαλλοντικής πολιτικής. Αναφερόμενη στα ορόσημα του κλιματικού νόμου της Ελλάδας, στάθηκε στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55%, μέχρι το 2030 και κατά 80% το 2040. Επίσης ο στόχος για απολιγνιτοποίηση της χώρας είναι μέχρι το έτος 2028, ενώ το 2030 τα νέα επαγγελματικά οχήματα θα πρέπει να είναι μηδέν εκπομπών. Καταλήγοντας, η κυρία Νάντσου κάλεσε τους παρευρισκόμενους βουλευτές και λειτουργούς των υπουργείων, να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο θέσπισης ενός κλιματικού νόμου στην Κύπρο υπενθυμίζοντας ότι η αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Αννίτα Δημητρίου: «Αυτή η δεκαετία είναι η κρισιμότερη»

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ανάφερε ότι η επιτυχής υλοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Fit For 55 επαφίεται στις αρμοδιότητες της Βουλής των Αντιπροσώπων, ως το νομοθετικό σώμα της Κύπρου, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα και την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια. Η κα Δημητρίου τόνισε πως «είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί ακόμη να δράσει εγκαίρως» και πως «αυτή η δεκαετία είναι η κρισιμότερη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση