ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μονή στο Κάβο Γκρέκο: Τα έργα συνεχίζονταν, παρά την παρέμβαση του Δήμου

Η απουσία αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού, οποίος να σταματά τις παράνομες επεμβάσεις, πριν την υλοποίηση, διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Μετά τη στοχοποίησή του τις προηγούμενες μέρες, για αδράνεια απέναντι στην ανέγερση μονής εντός περιοχής Νατούρα στο Κάβο Γκρέκο, ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέτος, ξεκαθάρισε το τοπίο, γνωστοποιώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι ενημέρωσε προφορικά τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου από τις 12 Μαρτίου για τερματισμό των εργασιών, ενώ στις 20 Μαρτίου ο δήμος απέστειλε σχετική επιστολή στη Μητρόπολη. Με βάση τις αναφορές του κ. Ζαννέτου, διαπιστώθηκε ότι ενώ ενημέρωσε τη Μητρόπολη από τις 12 Μαρτίου, οι εργασίες για ανέγερση της μονής συνεχίστηκαν μέχρι τις 17 Μαρτίου, που έγινε η καταγγελία, αλλά και μέχρι τις 20 Μαρτίου, που ο δήμος έστειλε την επιστολή στη Μητρόπολη.

Υπενθυμίζεται ότι η Μητρόπολη είχε ξεκινήσει να ανεγείρει παράνομα μονή εντός της προστατευόμενης περιοχής του Κάβο Γκρέκο, παρά την αρνητική απάντηση που έλαβε στα τέλη Φεβρουαρίου σε αίτησης χορήγησης πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση στην πολεοδομική αρχή, δηλαδή τον επαρχιακό λειτουργό Αμμοχώστου, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Κατά τη συζήτηση της Τετάρτης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, με θέμα τις εργασίες κατασκευής και ανέγερσης ναού σε περιοχή Νατούρα στο Κάβο Γκρέκο και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αναδείχθηκε το ζήτημα ότι μετά από δεκαετίες που εντοπίζεται το πρόβλημα, το κράτος δεν έχει κατορθώσει ακόμα να δημιουργήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό, οποίος να σταματά τις παράνομες επεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές, πριν ακόμα αυτές υλοποιηθούν, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να ακολουθούν τα γεγονότα, όπως διαφάνηκε για την περίπτωση της υπό ανέγερση μονής στο Κάβο Γκρέκο.

Σε αντίδρασή της, η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, ανάφερε ότι στην παρούσα φάση γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες για αύξηση του περιβαλλοντικού ελέγχου, με βελτίωση της νομοθεσίας, για να αποτρέπονται τέτοιου είδους ενέργειες. Σύμφωνα με την κα Παναγιώτου, εντόπισαν κενό στη νομοθεσία και εξετάζουν προσθήκες εξώδικων ποινών.

Από την 1η Μαρτίου στην αντίληψη του δήμου

Στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Αγίας Νάπας ανέφερε ότι περιήλθαν στην αντίληψη του δήμου οι παράνομες κατασκευές την 1η Μαρτίου 2024. Ακολούθως, είπε, ετοιμάστηκε σχετική έκθεση από τις υπηρεσίες του Δήμου στις 12 Μαρτίου, με σκοπό να συζητείτο από το δημοτικό συμβούλιο. Όπως εξήγησε, από τη συνεδρίαση απουσίαζε το 50% των μελών του δημοτικού συμβουλίου και λόγω της σοβαρότητας του, αποφασίστηκε το θέμα να μετατεθεί για συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση. Όμως στο μεσοδιάστημα, πρόσθεσε, δηλαδή 12 – 20 Μαρτίου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Μητρόπολη ζητώντας να σταματήσουν οι εργασίες, ενώ ακολούθησε και η αποστολή επιστολής προς τη Μητρόπολη, στις 20 Μαρτίου, με την ίδια σύσταση. Σημειώνεται ότι σε απάντησή του ο Μητροπολίτης Βασίλειος στις 4 Απριλίου ενημέρωσε τον δήμο ότι δε θα συνεχιστούν οι οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση του Μετοχίου του Αγίου Εφραίμ και της Αγίας Αικατερίνης στο Κάβο Γκρέκο. Τελικά το θέμα τέθηκε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου στις 9 Απριλίου, όπου και αποφασίστηκε να αναμένει ο δήμος την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για την ιεραρχική προσφυγή της Μητρόπολης κατά της ειδοποίησης επιβολής και ακολούθως σε νέα συνεδρίαση να ληφθούν οι αποφάσεις του δήμου.  Ο κ. Ζαννέτος τόνισε ότι ακόμα και να καταχωρηθεί ποινική υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου, η διαδικασία δεν θα έφερνε άμεσα το επιθυμητό αποτέλεσμα, γι’ αυτό ο δήμος Αγίας Νάπας παρακολουθεί την υπόθεση και αναμένει συμμόρφωση.

Ηλία: Δικαστικά μέτρα κατά της Μητρόπολης, εάν απορριφθεί η προσφυγή

Την πρόθεση του Τμήματος Πολεοδομίας να ακολουθήσει δικαστικά μέτρα, με προσφυγή στη Νομική Υπηρεσία, μέχρι την πλήρη κατεδάφιση της υπό ανέγερση μονής σε περιοχή Νατούρα στο Κάβο Γκρέκο, εάν απορρίψει ο υπουργός Εσωτερικών την ιεραρχική προσφυγή της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, εξέφρασε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία.

2.000 ευρώ πρόστιμο επέβαλε η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας στη Mητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, πρόσθεσε, με βουλευτές να εκφράζουν προβληματισμό για το μέγεθος των συνεπειών και ειδικά για το γεγονός ότι από όλα τα εμπλεκόμενα Τμήματα, μόνο η Υπηρεσία Θήρας μπόρεσε να επιβάλει ένα πρόστιμο, που περιορίζεται στο συγκεκριμένο ποσό, λόγω της υποβάθμισης βιοτόπου και όχλησης της άγριας πανίδας.

«Ανεξαρτήτως της έκβασης της ιεραρχικής προσφυγής εμείς θα εκδώσουμε τους όρους κατεδάφισης σε συνεδρία της Ad hoc Επιτροπής στις 15 Μαρτίου», είπε η υπουργός Περιβάλλοντος.

Για το θέμα του εράνου με λαχνούς χωρίς εξασφάλιση άδειας, ώστε να συγκεκτρώνονταν χρήματα για την ανέγερση της μονής, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι διεξάγουν έρευνα. Παράλληλα είπε ότι όποιος πολίτης αγόρασε λαχνούς, μπορεί, αν το επιθυμεί, να ζητήσει τα χρήματα του από τη Μητρόπολη.

Αίθουσα δεξιώσεων στα 100 μέτρα

Η καταγγελία του βουλευτή του ΕΛΑΜ, Λίνου Παπαγιάννη, ότι στα 100 μέτρα από την υπό ανέγερση μονή, υπάρχει υποστατικό, το οποίο αν και κατέχει άδεια για οικία, εντούτοις χρησιμοποιείται για αίθουσα δεξιώσεων, στάθηκε η αφορμή για να τονιστεί από όλους τους παρευρισκόμενους ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Απαντώντας σε καταγγελίες για ενέργειες που δεν έγιναν, η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, ανάφερε: «Δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά τη συγκεκριμένη χρήση της κατοικίας στην περιοχή, είχα κάνει εγώ η ίδια ως Επίτροπος Περιβάλλοντος καταγγελία για τη συγκεκριμένη περιοχή, έγινε και πρόσφατα εκ νέου ξανά υπενθύμιση για να ακολουθηθούν οι ενέργειες που πρέπει να κάνει το Τμήμα Περιβάλλοντος και έχουμε στείλει ξανά εκ νέου ως Τμήμα Περιβάλλοντος στην αρμόδια αρχή, που είναι ο δήμος Αγίας Νάπας, και ενημέρωση στα συναρμόδια τμήματα. Επειδή ακούω το επιχείρημα ξανά, το γεγονός ότι έχουν γίνει παραλείψεις ή λάθη ή εκτός του νόμου διαδικασίες στο παρελθόν, δε δίνει άλλοθι σε κανένα να συνεχίζει ή να το αξιοποιεί ως επιχείρημα για οτιδήποτε έπεται. Αντίθετα, για εμάς είναι το πιο ισχυρό κίνητρο για να διορθώσουμε τα πράγματα. Και η πολιτική βούληση είναι εδώ».

Κληθείς να σχολιάσει την καταγγελία, ο δήμαρχος Αγίας Νάπας ανάφερε ότι όντως υπάρχει το υποστατικό, είπε ότι πρόκειται για σπίτι και ίσως να γίνονται πάρτι, ενώ όπως σημείωσε για το εν λόγω υποστατικό έχουν σταλεί επιστολές, ενώ ενημερώθηκε και η Αστυνομία, τονίζοντας ότι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και τα εργαλεία που διαθέτουν οι Τοπικές Αρχές, οι διαδικασίες ελέγχου και αναστολής λειτουργίας τέτοιων υποστατικών είναι χρονοβόρες.

Προβληματισμός Ζαννέτου για μεγάλη έκταση Νατούρα και δασικής γης - Αντίδραση Θεοπέμπτου

«Μπορώ να μάθω αν έγινε οποιαδήποτε διαβούλευση με την τοπική αρχή, πριν καθοριστεί ως περιοχή Νατούρα η συγκεκριμένη περιοχή;», διερωτήθηκε ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέτος, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο οποίος του υπέδειξε ότι ο καθορισμός των περιοχών Νατούρα δεν είναι προϊόν διαβούλευσης με τις τοπικές αρχές.

Ο κ. Ζανέττος επίσης εξέφρασε προβληματισμό που μεγάλο μέρος του Δήμου Αγίας Νάπας είναι περιοχή Νατούρα και δασική γη, καθώς προκύπτουν εμπόδια σε οικοδομικές ανεγέρσεις, με τον κ. Θεοπέμπτου να σχολιάζει ότι προσωπικά ο ίδιος νιώθει περήφανος, όταν μία περιοχή έχει τα πιο πάνω χαρακτηριστικά.

Είδαμε δημοσιεύματα για οικισμούς πάνω από αρχαία και δεν είδαμε αυτό το μένος όπως για την περίπτωση ανέγερσης μονής στο Κάβο Γκρέκο, σχολίασε επίσης από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγίας Νάπας.

«Το ότι έχετε τόσο μεγάλη ακτογραμμή προστατευόμενη και Νατούρα και δασική γη, αυτό είναι προτέρημα για την περιοχή. Ο τουρίστας άλλαξε τις προτεραιότητές του, θέλει να δει φύση. Πύργους και πολυκατοικίες έχουν και σπίτι τους», απάντησε στον κ. Ζαννέτο η Μυρούλα Παπαχριστοφόρου, της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (ΟΠΟΚ). «Επομένως πρέπει το περιβάλλον να το κοιτάξουμε και από την άλλη πλευρά. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον, το οποίο θα μας δώσει πίσω. Αυτή η προστασία θα δώσει πίσω στον κόσμο, στην κοινωνία, στο κράτος μεγάλο θετικό απόθεμα», συμπλήρωσε.

«Το να αναφερόμαστε, 16 χρόνια μετά την κήρυξη της περιοχής σε Νατούρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο κατά πόσο θα έπρεπε να κηρυχθεί ή όχι, είναι κατά τη γνώμη μου νομικά αδόκιμο και επιστημονικά αβάσιμο», σχολίασε από την πλευρά του ο Κλείτος Παπαστυλιανού, λειτουργός περιβαλλοντικής πολιτικής του ιδρύματος Terra Cypria.

«Έχουμε ήδη αρκετές υποθέσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι άμεσα σχετικές με το τι γίνεται σε αυτό το παράδειγμα. Δηλαδή το ότι δεν έχουμε λάβει μέτρα προστασίας, διατήρησης των προστατευόμενων περιοχών. Επομένως πρέπει να αναλογιστούμε όλοι ότι βρισκόμαστε και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μας έχουν κάνει παραπομπή για το ότι δεν έχουμε λάβει τα σωστά μέτρα προστασίας και συνεχίζουμε το ίδιο τροπάριο», ανάφερε από την πλευρά του ο Τάσος Σιαλής, από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμό Κύπρου.

«Ευθύνες δεν έχει μόνο ο δήμος Αγίας Νάπας, αλλά και η Πολεοδομία, αλλά και το Τμήμα Περιβάλλοντος, που έχει πιαστεί ξανά στο ύπνο, λόγω του ότι δεν έχει εκδώσει τα σχέδια διαχείρισης Natura για την περιοχή. Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει καν λειτουγό που να εδρεύει στην περιοχή Αμμοχώστου, αλλά εξυπρετείται από άτομο της Λάρνακας», είπε η Έφη Ξάνθου, της Οικολογικής Κίνησης Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση