ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Η επιθετική εξάπλωση του ιού που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στους επιδημιολογικούς δείκτες, με τις προσπάθειες των κρατών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, να στρέφονται στην αναχαίτιση της διασποράς και την αποτροπή της επιβάρυνσης των νοσοκομειακών δεικτών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα από μελέτες, το ινδικό στέλεχος του ιού πλήττει κατά κύριο λόγο τα άτομα που δεν έχουν θωρακιστεί επαρκώς μέσω του εμβολιασμού, ενώ προκαλεί σοβαρότερη νοσηρότητα και αυξημένη μεταδοτικότητα ανάμεσα στον νεαρό πληθυσμό, με εντονότερη κοινωνική δραστηριότητα.
Στην Κύπρο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται νέα έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων, η οποία επηρεάζει το ποσοστό θετικότητας και τον αριθμό αναπαραγωγής. Την ίδια ώρα, την εβδομάδα που διανύουμε σημειώνεται καθημερινή αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID, καθιστώντας απαραίτητη τη λήψη δράσης για προστασία του Συστήματος Υγείας.
Χαρακτηριστικά, η πλειοψηφία των θετικών περιστατικών (πέραν του 91%) είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα. Την ανησυχία εντείνει, ταυτόχρονα, το γεγονός ότι από την ιχνηλάτηση διαπιστώνεται η ύπαρξη εστιών κρουσμάτων σε χώρους αυξημένου συγχρωτισμού, όπως είναι τα μπαράκια, τα κλαμπ, οι χώροι εστίασης, οι χώροι διασκέδασης, κοκ, αλλά και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως είναι οι γάμοι, οι συναυλίες και τα πάρτι αποφοίτησης και γενεθλίων. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία από τα νοσηλευτήρια δημιουργούν προβληματισμό, αφού τα 9 στα 10 άτομα που εκδηλώνουν σοβαρή συμπτωματολογία και νοσηλεύονται δεν έχουν εμβολιαστεί.
Με τις αποφάσεις που έλαβε στις δύο πρόσφατες συνεδρίες του, το Υπουργικό Συμβούλιο στοχεύει στην ενίσχυση της προσπάθειας για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ώστε το συντομότερο να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ανοσίας στην κοινότητα. Την ίδια ώρα, σεβόμενο το δικαίωμα για ασφαλή κοινωνικοποίηση τόσο των ατόμων που επέλεξαν να εμβολιαστούν όσο και των ατόμων που επέλεξαν να μην το πράξουν, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε σε ενέργειες ώστε να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της επιλογής τους.
Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, μέχρι και τις 6 Ιουλίου έχει λάβει την 1η δόση του εμβολίου το 65,6% του πληθυσμού, ενώ το 53,9% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα. Μέχρι στιγμής και για εμβολιασμούς που θα διεκπεραιωθούν τις επόμενες εβδομάδες, έχουν προγραμματιστεί περίπου 49,500 ραντεβού για εμβολιασμό. Η Πύλη Εμβολιασμού παραμένει στη διάθεση όλων των πολιτών ηλικίας 16 ετών και άνω και προτρέπονται οι πολίτες να προχωρήσουν σε διευθέτηση του εμβολιασμού τους, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους και συμβάλλοντας στη συλλογική προσπάθεια για προστασία της Δημόσιας Υγείας.