ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαμηλά τα αποθέματα αίματος στο Κέντρο Αίματος

Oι διαδικασίες, που χρησιμοποιεί το Κέντρο Αίματος είναι αυστηρά ελεγχόμενες και χαρακτηρίζονται από πλήρη ασφάλεια για τους αιμοδότες και τους ασθενείς

ΚΥΠΕ

Σε χαμηλά αποθέματα παραγώγων αίματος, που είναι σε οριακά σημεία βρίσκεται το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας, και καλεί όλους τους αιμοδότες να συμμετέχουν ενεργά.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος Σωκράτης Μενελάου, ο οποίος επεσήμανε ότι οι διαδικασίες, που χρησιμοποιεί το Κέντρο Αίματος είναι αυστηρά ελεγχόμενες και χαρακτηρίζονται από πλήρη ασφάλεια για τους αιμοδότες και τους ασθενείς.

Ανέφερε ότι λόγω της μεγάλης ανησυχίας, που επικρατεί στο κοινό λόγω των κρουσμάτων του κορωνοϊού παρατηρείται από χθες, πολύ μεγάλη μείωση της ροής των αιμοδοτών παγκύπρια και σωρεία αναβολών προγραμματισμένων αιμοδοσιών.

“Από τη μια έχουμε ένα μούδιασμα των αιμοδοτών να συμμετέχουν σε αιμοδοσίες είτε αυτές είναι σε οργανωμένο επίπεδο είτε είναι στους σταθμούς αιμοδοσίας και το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι ο Μάρτιος ήταν ένας πολύ καλά προγραμματισμένος μήνας με πάρα πολλές αιμοδοσίες, οι οποίες όμως δυστυχώς κινούνταν σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αιμοδοσίες Λυκείων, Τεχνικών Σχολών, ιδιωτικών σχολείων και Πανεπιστημίων”, σημείωσε.

Οπότε αντιλαμβάνεστε, συνέχισε, ότι με τούτη την λογική η μεγάλη πλειοψηφία των αιμοδοσιών αυτού του μήνα έχουν αναβληθεί εξ ορισμού. “Αυτό σε συνδυασμό με το μούδιασμα, την ανησυχία και τον φόβο των αιμοδοτών να βρίσκονται σε χώρους όπου υπάρχουν άλλα άτομα οδηγεί σε μια πολύ μεγάλη πτώση των μονάδων αίματος που συλλέγονται”, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι όπως είναι η κατάσταση τώρα είμαστε σε επίπεδα οριακά. “Είναι κάτι που θα παρατραβήξει, είναι κάτι που μπορεί να πάρει εβδομάδες ή μήνες για να φέρουμε την κατάσταση όπως ήταν. Όλες αυτές οι αιμοδοσίες που ήταν προγραμματισμένες και αναβλήθηκαν δεν πρόκειται να προγραμματιστούν μετά. Άρα είναι μια τεράστια απώλεια που δεν θα είναι εύκολο να αναπληρωθεί”, ανέφερε.

Είπε ότι στην επαρχία Λευκωσίας οι αιμοδοσίες λαμβάνονται στον σταθμό Αιμοδοσίας Έγκωμης. Στις δύο άλλες επαρχίες, Λεμεσό και Λάρνακα, εξήγησε, έχουμε βγει εκτός νοσοκομείων ώστε να εξυπηρετήσουμε τους αιμοδότες μας σε καλύτερες συνθήκες προστασίας της δημόσιας υγείας.

“Στη Λεμεσό έχουμε μετακομίσει στην αίθουσα της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Χαβούζας, στη Λάρνακα έχουμε μετακομίσει στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου και θα υπάρχει επέκταση ωραρίων μέχρι τις 8 μ.μ σήμερα και αύριο και από τις 8 π.μ. μέχρι τις 2 το μεσημέρι το Σάββατο. Το Σάββατο 8 π.μ. με 2 μ.μ θα λειτουργήσουν στην Πάφο και Αμμόχωστο δύο συνεργεία. Στην Πάφο στην αίθουσα εκκλησίας Παύλου και Βαρνάβα στην Λεωφόρο Ελλάδος και στην Αμμόχωστο στην αίθουσα εκκλησίας Παναγίας στο Λιοπέτρι”, συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ότι αποκλείονται προσωρινά από αιμοδοσία για διάστημα 28 ημερών άτομα, που ταξίδεψαν οπουδήποτε εκτός Κύπρου, άτομα που έχουν συμπτώματα ίωσης ή/και οποιασδήποτε κλινικά αποδεδειγμένης αναπνευστικής νόσου και άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα.

Απευθύνοντας θερμή έκκληση στους αιμοδότες ο κ. Μενελάου είπε ότι τα παράγωγα αίματος είναι ζωτικής σημασίας για πολλές ομάδες συνανθρώπων μας όπως ασθενείς στα χειρουργικά τραπέζια, τραυματίες, πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς.

“Δεν μπορεί η αιμοδοσία να μπει σε παύση λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Υπάρχει μια κρισιμότητα. Έχουμε κάνει τα πάντα για να είναι συνθήκες ασφαλισμένες και να υπάρχει ευχέρεια αιμοδοσίας χωρίς συνωστισμούς, ταλαιπωρία. Καλώ όλον τον κόσμο όλο αυτό το διάστημα που θα απευθυνόμαστε μέσω των μέσων ενημέρωσης να ανταποκριθεί για να μπορέσουμε να κτίσουμε και ένα απόθεμα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί στην περίπτωση που τα κρούσματα θα είναι τόσα πολλά που θα χρειαστεί να αναβάλλουμε αιμοδοσίες για κάποιο χρονικό διάστημα”, σημείωσε.

Σίγουρα, συμπλήρωσε, δεν θέλουμε να φθάσουμε στην φάση καν να συζητήσουμε την πιθανότητα εισαγωγής παραγώγων αίματος γιατί η χώρα μας απέδειξε πάρα πολλές φορές ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται στην αιμοδοσία και την κοινωνική προσφορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση