ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Tο AI στην Υγεία Απαιτεί Εθνική Αρχή και Δεοντολογικό Πλαίσιο

Σύμφωνα με τον Ανώτερο Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή Κωνσταντίνο Ν. Φελλά

Δελτίο Τύπου

Την ανάγκη δημιουργίας Εθνικής Αρχής Τεχνητής Νοημοσύνης και ενός ολοκληρωμένου δεοντολογικού πλαισίου στον τομέα της υγείας υπογράμμισε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, κατά την παρουσίαση της Κοινής Γνώμης για την «Ηθική της Προβλεπτικής Αναλυτικής στην Υγεία» στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Σταύρος Αυγουστίδης, Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και ο κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου και την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής της Ελληνικής Δημοκρατίας, εγκαινίασε ένα νέο πεδίο συνεργασίας που, σύμφωνα με τον Καθηγητή Φελλά, «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση της επιστήμης της Βιοηθικής, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ακαδημαϊκή, επιστημονική και ερευνητική κοινότητα των δύο χωρών».

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι τεχνολογία με τεράστιες δυνατότητες, που αλλάζει ήδη την καθημερινότητά μας και διαμορφώνει το μέλλον μας», ανέφερε ο Καθηγητής Φελλάς. «Παρόλα αυτά, η ανάπτυξή της συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως η δεοντολογία, η ασφάλεια και η ρύθμιση».

Στον τομέα της δημόσιας υγείας, ο Καθηγητής Φελλάς τόνισε την ανάγκη για μια Εθνική Αρχή Τεχνητής Νοημοσύνης, «που θα διαχειρίζεται και θα κατανέμει ρόλους ανάμεσα σε σχετικές ρυθμιστικές και εποπτικές Αρχές, ενώ θα συν-διαλέγεται με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, τους παρόχους τεχνολογικών λύσεων και τους εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών».

Αναφερόμενος στη διασύνδεση της Βιοηθικής με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο Καθηγητής Φελλάς υπογράμμισε τη σημασία του δικαιώματος της άγνοιας του ασθενούς, της προστασίας της αξιοπρέπειάς του και του σεβασμού προς αυτόν, επισημαίνοντας παράλληλα πως η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους επιστήμονες της υγείας στην πρόβλεψη, εμφάνιση και εξέλιξη ασθενειών.

Οι δηλώσεις του Καθηγητή Φελλά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση