ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Ασθενούς

Ο Συνήγορος του Ασθενούς θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση κάποια προσόντα, ανέφερε ο κ. Δίπλαρος

ΚΥΠΕ

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η συζήτηση του νομοσχεδίου περί της Κατοχύρωσης και της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών και τη δημιουργία του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενούς.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος είπε ότι η Επιτροπή Υγείας συμβάλλει στην προώθηση της ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, καθότι, όπως είπε, ο θεσμός του Συνηγόρου του Ασθενούς ήταν ένα από τα ζητήματα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια.

Προσέθεσε πως η Επιτροπή Υγείας προχώρησε χωρίς καμία καθυστέρηση στη μελέτη του νομοσχεδίου αυτού, αφού από τη στιγμή που κατατέθηκε έλαβαν χώρα δύο συνεδριάσεις στην κατ’ άρθρο συζήτηση και σήμερα αφιερώθηκαν, όπως είπε, 2 ώρες και 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρον συζήτησης επί του σημαντικού αυτού, όπως το χαρακτήρισε, νομοσχεδίου για τους ασθενείς.

«Με τη λειτουργία του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενούς, οι πολίτες, οι ασθενείς επίσημα πλέον θα μπορούν μέσω των διαφόρων επιτροπών που θα λειτουργούν, μέσω των λειτουργών δικαιωμάτων των ασθενών, σε όλα τα νοσοκομεία και όχι μόνο, να υποβάλλουν τα παράπονά τους, να επιλύουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εξυπηρέτησής τους και πολλά άλλα που θα έχουν να κάνουν κυρίως με την αναβάθμιση και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που είναι και το κύριο ζητούμενο για το Γενικό Σύστημα Υγείας σήμερα που μιλάμε», επεσήμανε σχετικά.

Σχετικά με τη διαδικασία διορισμού, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι ο Συνήγορος του Ασθενούς θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση κάποια προσόντα, όπως πανεπιστημιακό δίπλωμα και εμπειρία στον τομέα της υγείας, ενώ θα γίνεται διαβούλευση του Υπουργού Υγείας μαζί με την ΟΣΑΚ για κατάρτιση ενός καταλόγου 5 υποψήφιων για τη θέση και το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίζει για τον τελικό διορισμό.

Προσέθεσε ότι θα ετοιμάζει έκθεση, αφού προηγουμένως γίνουν όλες οι ενέργειες και οι έλεγχοι που θα πρέπει να γίνουν, θα δίνεται δυνατότητα στον παροχέα υγείας, ο οποίος θα εξετάζεται να καταθέσει και αυτός την εισήγησή του γραπτώς, αυτή έκθεση θα λαμβάνεται υπόψη προτού βγει το εν λόγω πόρισμα.

Είπε επίσης ότι ο ασθενής, εκτός από την επαρχιακή επιτροπή όπου θα πηγαίνει να εκφράζει το παράπονό του ή οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή του, μπορεί και απευθείας προς τον Συνήγορο του Ασθενούς να καταθέσει το παράπονό του και σε εύλογο χρονικό διάστημα 2 μηνών να έχει αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς αν η έκθεση του Συνηγόρου τους Ασθενούς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που οι συγγενείς ενός θανόντος για παράδειγμα, κινηθούν δικαστικά για να βρουν το δίκιο τους ως οικογένεια, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η έκθεση θα είναι ένα επιπρόσθετο τεκμήριο, όταν και εφόσον οι συγγενείς του ασθενή προστρέξουν στη δικαιοσύνη, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες όσον αφορά τον Συνήγορο του Ασθενή, όπως προασπίζεται ο θεσμός, ούτως ώστε να μπορεί να ενεργεί.

Ο κ. Δίπλαρος συμπλήρωσε ότι η θητεία του Συνηγόρου θα είναι για μία πενταετία χωρίς δικαίωμα ανανέωσης, δεν θα πρέπει να είναι πρόσωπο άνω των 65 ετών, ενώ η μισθοδοσία του θα είναι με βάση τον προϋπολογισμό που θα έρθει ενώπιόν της επιτροπής και θα εξεταστεί.

Είπε ακόμη ότι θα υπάρχει ένα γραφείο του Συνηγόρου του Ασθενούς με προσωπικό, το οποίο θα είναι αποσπασμένο από διάφορες υπηρεσίες, με στόχο άμεσα να εξετάζονται οι αιτήσεις, ενώ θα μπορεί ο Συνήγορος του Ασθενούς να προβαίνει και σε εκδηλώσεις διαφώτισης, καθώς και σε άλλες δράσεις

«Επιτέλους, ένα νομοσχέδιο το οποίο χρονολογείται πέραν των 14 ετών, βαίνει προς ολοκλήρωσή του και θέλω να συγχαρώ και τη γραμματεία της Επιτροπής Υγείας για τον ζήλο των οποίων επέδειξαν, την αποτελεσματικότητα αλλά και τους υπόλοιπους συναδέλφους της Επιτροπής Υγείας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πότε το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι ο στόχος είναι μέχρι τα μέσα Μαρτίου να έχει ήδη ψηφιστεί, προσθέτοντας ότι με την ψήφιση στην Ολομέλεια μετά από 15 μέρες δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπαίνει σε πλήρη λειτουργία, ενώ δίνεται και ένας εύλογος χρόνος στον Συνήγορο για να εκδώσει και τους κανονισμούς και την όλη διαδικασία.

«Υπολογίζουμε, αν όλα πάνε καλά, το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει, θέλω να πιστεύω πριν από το Πάσχα να έχουμε επιτέλους τον Συνήγορο του Ασθενή», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΣΑΚ Μάριος Χαραλαμπίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της κατ΄ άρθρο συζήτησης για το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ασθενών, το οποίο περιλαμβάνει την ίδρυση ενός νέου ανεξάρτητου θεσμού, του Συνηγόρου του Ασθενούς.

«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τους ασθενείς. Ως ομοσπονδία, ως θεσμοθετημένος εταίρος του κράτους, παλεύουμε για αρκετά χρόνια έτσι ώστε να υπάρχει μια ομπρέλα ως θεσμός στην φωνή των ασθενών στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών», είπε.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, δηλαδή μετά από μία συνεδρία και 2 κατ’ άρθρο συζητήσεις στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαραλαμπίδης ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, «τα οποία έχουν συμβάλει πολύ ουσιαστικά και αποφασιστικά, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα αυτό το κομμάτι και να οδηγηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής».

«Πλέον θα έχουμε και ένα θεσμό ο οποίος θα μπορεί να διασφαλίζει πλέον θεσμοθετημένα τα δικαιώματα των ασθενών, τα οποία είναι πολλά. Δυστυχώς βλέπουμε διάφορα θέματα όσον αφορά την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών», ανέφερε.

«Έτσι, με όλη αυτή τη διαδικασία και με όλη αυτή τη δομή ευελπιστούμε ότι πλέον θα αρχίσουν να μπαίνουν σε έναν πολύ σωστό δρόμο αυτά τα πολύ σημαντικά θέματα. Αναμένουμε μέσα στο επόμενο διάστημα και τη ψήφιση αυτής της νομοθεσίας από την Ολομέλεια της Βουλής», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  Υγεία  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση