ΚΥΠΕ
Με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αλλά και των αυξημένων κινδύνων εμφάνισης της Νόσου των Λεγεωναρίων (Λεγιονέλλας) τους θερινούς μήνες, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων επιθυμεί να τονίσει την ανάγκη της λήψης αναγκαίων μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν λόγω της αδράνειας πολλών υδραυλικών και άλλων συστημάτων σε διάφορους χώρους. Ειδικότερα, επισημαίνεται ο κίνδυνος της εμφάνισης του βακτηριδίου της Λεγιονέλλας σε στάσιμα συστήματα νερού.
Το βακτηρίδιο της Λεγιονέλλας αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 20°C - 45°C εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, π.χ. εάν υπάρχουν θρεπτικές ουσίες όπως σκουριά, λάσπη, άλγη και άλλα βακτηρίδια. Από σταγονίδια νερού, στα οποία έχει αναπτυχθεί το βακτηρίδιο της Λεγιονέλλας, υπάρχει ο κίνδυνος με την εισπνοή να προσβληθεί το αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων.
Στάσιμα νερά, στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί το βακτηρίδιο της Λεγιονέλλας, υπάρχουν στις βρύσες και στα ντους, στα πλυντήρια/καθαριστήρια, στις πισίνες και τα spa, στα σιντριβάνια, στους υγραντήρες και στις κεντρικές μονάδες κλιματισμού (πύργοι ψύξης).
Για καταπολέμηση της πιθανότητας ανάπτυξης Λεγιονέλλας συνιστάται:
- H θέρμανση του νερού, όπου είναι δυνατό, σε θερμοκρασίες άνω των 45°C.
- Ο καθαρισμός και η χλωρίωση των στάσιμων δεξαμενών νερού.
- Το άνοιγμα και χρήση όλων των βρυσών από το προσωπικό του κάθε χώρου ώστε να δοθεί χρόνος να απομακρυνθεί το στάσιμο νερό.
- Η δειγματοληψία των συστημάτων νερού.
Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον σχετικό σύνδεσμο του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας: http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/dli/dliup.nsf/All/10E35ECC56C9E8B0C2257DDC002B1F09?OpenDocument
Καθώς και στους πιο κάτω Οδηγούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC): http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/dli/dliup.nsf/All/168A53447CBA982CC2257E0A003D2586/$file/Legionella_Leaflet.pdf, https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/leaflet-managers-tourist-accommodation-how-reduce-risk-legionnaires-disease