ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύντομα το εμβόλιο ευρύτερης κάλυψης

O Νούμπαρ Αφέγιαν, ιδρυτής της Moderna, μιλάει στην «Κ» για τις προκλήσεις της επιστήμης σε καιρό πανδημίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εκείνος ήταν στο σπίτι του στη Βοστώνη κι εγώ στην Αθήνα. Μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, ο 59χρονος Νούμπαρ Αφέγιαν, ένας από τους ταγούς της διεθνούς βιοτεχνολογίας, φαινόταν χαλαρός και ευδιάθετος. Στα εξήντα και πλέον λεπτά που διήρκεσε η «συνάντησή» μας στο Zoom μιλήσαμε εφ’ όλης της ύλης: για τα παιδικά του χρόνια στη Βηρυτό και τη νέα αρχή που έκανε η οικογένειά του στο Μόντρεαλ μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου στον Λίβανο, για τις αρμενικές ρίζες του, για την αγάπη του για την Ελλάδα την οποία επισκέπτεται συχνά και, φυσικά, για τη Flagship Pioneering, την εταιρεία που ίδρυσε το 2000.

Τα προϊόντα της είναι εταιρείες βιοτεχνολογίας με δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Ανάμεσά τους και η Moderna, που το φθινόπωρο αναμένεται να έχει έτοιμο προς διάθεση ένα νέο, ανασχεδιασμένο, εμβόλιο κατά της COVID-19, ώστε να παρέχει ευρύτερη προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. O ιοί δεν έχουν εγκέφαλο, αλλά είναι προγραμματισμένοι να επιβιώνουν. Και το επιτυγχάνουν δημιουργώντας συνεχώς μεταλλάξεις – όχι μία αλλά χιλιάδες», είπε στην «Κ» ο κ. Αφέγιαν. «Γι’ αυτό και συνεχίζουμε να δημιουργούμε μια ασπίδα προστασίας με αντισώματα, εμβόλια και αντιιικά φάρμακα. Ομως, μόνο προβλέποντας πού θα πάει ο ιός και περιμένοντάς τον εκεί, όχι κυνηγώντας τον, ίσως μπορέσουμε να τον νικήσουμε...».

– Ζούμε τη «χρυσή εποχή» της βιοτεχνολογίας, κύριε Αφέγιαν;

– Ναι, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Σύντομα αυτό θα ισχύει και για την Ευρώπη. Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι και όσο περισσότερα αναζητούμε στη διάρκειά του, τόσο περισσότερα θα βρίσκουμε. Μερικές φορές σκέφτομαι πως η δουλειά μας είναι σαν αρχαιολογική ανασκαφή. Μόνο που εμείς, αναπτύσσοντας φάρμακα και θεραπείες, δεν ανακαλύπτουμε το παρελθόν αλλά το μέλλον.

– Να μιλήσουμε για τη Flagship Pioneering, που δημιούργησε τη Moderna. Τι ακριβώς είναι και τι την κάνει διαφορετική;

– Προέκυψε ως απάντηση σε δύο ερωτήματα. Πρώτον: μπορούμε να κάνουμε ρηξικέλευθες επιστημονικές ανακαλύψεις με συστηματικό τρόπο; Και δεύτερον: μπορούμε να δημιουργούμε εταιρείες με έναν επίσης συστηματικό τρόπο; Ναι, είπαμε, και το 2000 ιδρύσαμε τη Flagship Pioneering, μια εταιρεία που παράγει εταιρείες – αυτά είναι τα προϊόντα της. Είναι πρωτοποριακή και μοναδική στο είδος της, στον χώρο της βιοτεχνολογίας. Σε αυτά τα 22 χρόνια έχουμε μάθει πολλά από αυτή την εμπειρία, γιατί όλα στη Flagship γίνονται διαφορετικά: από το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις μέχρι τις διαδικασίες παρασκευής των φαρμάκων.

Πώς ξεκινάμε κάθε φορά; Από το... τίποτα. Εννοώ ότι φτιάχνουμε εταιρείες που δεν βασίζονται πάντα σε υπάρχουσες επιστημονικές ανακαλύψεις, αλλά σε αυτό που εγώ αποκαλώ «άλμα της πίστης». Με πίστη απέναντι σε όσα κάποιοι άλλοι ίσως θεωρούν αβέβαια ή αδύνατα πορευόμαστε εμείς. Εχουμε μια ιδέα και περνάμε από πολλά στάδια μέχρι να δούμε αν είναι βιώσιμη ή όχι. Η πρώτη φάση είναι η εξερεύνηση: συζητούμε και πειραματιζόμαστε για να διαπιστώσουμε αν η ιδέα μας έχει πράγματι ενδιαφέρον. Στη δεύτερη φάση φτιάχνουμε την «πλατφόρμα» παραγωγής του φαρμάκου και στην τρίτη αναπτύσσουμε την εταιρεία.

 

Διαβάστε τη συνέντευξη στην Τασούλα Επτακοίλη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X