ΚΥΠΕ
Στόχος μας μέσα από το Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι να υπάρχει ίση αντιμετώπιση σε όλα τα κράτη μέλη ως προς την αντιμετώπιση της ασθένειας, ανέφερε την Πέμπτη η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.
Μιλώντας στο πλαίσιο περιοδείας της, στην Πάφο, πρόσθεσε ότι η πρόληψη και η διάγνωση είναι τεράστιας σημασίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Η κ. Κυριακίδου αρχικά μετέβη στα Γραφεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων Πάφου εκφράζοντας την ικανοποίηση της σε σχέση με την δουλειά που γίνεται σχετικά με τα θέματα ανακουφιστικής φροντίδας. Η Πάφος «είναι μια επαρχία αρκετά απομακρυσμένη από τα Ογκολογικά κέντρα και έχει ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπιση των ασθενών» είπε. Πρόσθεσε πως μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου και για πρώτη φορά με μια χρηματοδότηση άνω των 5 δισ. ευρώ, προσεγγίζουν τον καρκίνο από τα θέματα πρόληψης μέχρι την ανακουφιστική φροντίδα και την ποιότητα ζωής με επίκεντρο τον ασθενή.
Ακολούθως η κ. Κυριακίδου επισκέφτηκε το Μαστογραφικό Κέντρο Ελέγχου στη Γεροσκήπου, το οποίο χαρακτήρισε πρότυπο. Είναι, είπε, μεγάλη ικανοποίηση ως Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων να βλέπει στην δική της χώρα ένα Κέντρο Μαστογραφικού Ελέγχου που πραγματικά προσφέρει σύμφωνα με τα πρότυπα που έβαλαν.
Η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως ήδη προσφέρονται υπηρεσίες στις γυναίκες 45-74 χρόνων, ενώ ανέφερε ότι επεκτάθηκαν τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Στην συνέχεια συνεχάρη το προσωπικού του Μαστογραφικού Κέντρου Ελέγχου στην Γεροσκήπου αλλά και την Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας την κ. Γιαννάκη, για την προσωπική της επίβλεψη.
Ερωτηθείσα κατά πόσο η Κύπρος ανταποκρίνεται στα θέματα πρόληψης και θεραπείας η κ. Κυριακίδου απάντησε πως στόχος τους μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα εντοπισμού ανισοτήτων που εφαρμόζουν για τα θέματα Ογκολογικών Υπηρεσιών στα κράτη - μέλη, είναι να δουν τι υπάρχει στην κάθε χώρα και πως μπορούν να προσφέρουν στήριξη ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε όλοι οι ασθενείς, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία ζουν, να έχουν ακριβώς την ίδια και ίση αντιμετώπιση, όπως είπε.
Επιπρόσθετα είπε πως στα θέματα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού η Κύπρος έχει πρόγραμμα που λειτουργεί από το 2003-2004. Είπε ακόμη πως τα κέντρα σήμερα έχουν αναβαθμιστεί με πολύ σύγχρονους μαστογράφους και πληρούν και ακολουθούν τις προδιαγραφές για τις ηλικίες.
Έστειλε επίσης το μήνυμα πως εάν οι γυναίκες λάβουν πρόσκληση από το Υπουργείο Υγείας για να κάνουν μαστογραφία, θα πρέπει να το πράξουν αφού, όπως επανέλαβε, η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Πρέπει να είμαστε περήφανοι που ως Κύπριοι έχουμε αυτές τις δυνατότητες, κατέληξε.