ΚΥΠΕ
Η Κύπρος έχει να πάρει πολλά από το ευρωπαϊκό Σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου, ανέφερε το Σάββατο η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, κατά τον χαιρετισμό της στην ημερίδα για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού, που συνδιοργάνωσαν στη Λευκωσία το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και η Europa Donna Κύπρου. Από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, η Γενική Διευθύντρια, Χριστίνα Γιαννάκη, σημείωσε ότι η Κύπρος εφαρμόζει τις κατευθυντήριες γραμμές του Σχεδίου, ιδίως όσον αφορά την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε, μεταξύ άλλων, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, Χρίστος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ζήτησε να επανέλθει η οικονομική στήριξη της Τράπεζας Κύπρου προς το Ογκολογικό Κέντρο, στα επίπεδα που ήταν πριν το 2013, προκειμένου να μπορεί αυτό να επιτελέσει το έργο του και να αναβαθμιστεί. Εξέφρασε, δε, τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι «ο ΟΑΥ αρνήθηκε να αναγνωρίσει το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου ως το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο που προσφέρει αποκλειστικά ογκολογικές υπηρεσίες», όπως είπε.
Η Ευρωπαία Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, αναφερθείσα στον χαιρετισμό της στο Ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου, που ξεκίνησε στις αρχές του 2020, εξήγησε ότι αυτό έχει προϋπολογισμό άνω των €4 δισ. και ότι αποτελεί μία πολιτική δέσμευση της ΕΕ, «με στόχο τη μείωση των νέων περιστατικών σε όλα τα κράτη-μέλη, προσφέροντας ισότιμη πρόσβαση σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου, σε διάγνωση και θεραπεία, για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία ζουν». Ανέφερε, δε, ότι το 2020, περίπου 2,7 εκ. άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο στην ΕΕ, ενώ 1,3 εκ. άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Όσον αφορά την Κύπρο, η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι μπορεί να επωφεληθεί από τις ανανεωμένες συστάσεις για τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, της μήτρας, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη και του γαστρικού συστήματος, που προωθούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Σχεδίου. «Προχωρούμε με πολλές άλλες αλλαγές, όπως είναι η εκπαίδευση γιατρών σε όλα τα κράτη-μέλη για θέματα ογκολογίας – ακτινοθεραπείας, για να μπορούμε να έχουμε ισότιμες υπηρεσίες και δημιουργούμε για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκό κέντρο απεικονιστικών μεθόδων, για να μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες οι επιστήμονες και ερευνητές για όλα τα θέματα καρκίνου», πρόσθεσε.
Η Επίτροπος αναφέρθηκε, ακόμα, στην παρουσίαση του μητρώου ανισοτήτων, που δείχνει σε κάθε χώρα της ΕΕ ποιες είναι οι υπηρεσίες και ποιες είναι οι ανισότητες, ώστε να εντοπιστούν που υπάρχουν ελλείψεις σε παροχές και φάρμακα, εξηγώντας ότι «στόχος δε είναι να εκθέσουμε τα κράτη-μέλη, αλλά να ξέρουμε πως θα βοηθήσουμε και θα ενισχύσουμε τα κράτη-μέλη μέσα από τον προϋπολογισμό αυτού του σχεδίου».
«Οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται στην Κύπρο, θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις, που έρχονται από την ΕΕ», υπογράμμισε τέλος η κ. Κυριακίδου, καλώντας όσους δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση του καρκίνου, να χρησιμοποιούν τις συστάσεις που δίνονται από το ευρωπαϊκό Σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου, το οποίο ορίζει συγκεκριμένα και τι συνιστά εξειδικευμένο κέντρο για τον καρκίνο, τι προνοεί και πως λειτουργεί.
Όσον αφορά τον μεταστατικό καρκίνο, που βρέθηκε στο επίκεντρο της εν λόγω ημερίδας, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι στο Σχέδιο περιλαμβάνεται και πυλώνας για την ποιότητα ζωής μετά τον καρκίνο, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς επηρεάζονται σε πολλούς τομείς, όπως η επανένταξη στην αγορά εργασίας, τα προγράμματα αποκατάστασης, η πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα κ.α. «Ως Κύπρια Επίτροπος Υγείας θα είμαι πάντα στο πλευρό σας», κατέληξε.
Χαιρετίζοντας την ημερίδα, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, σημείωσε ότι η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη σε κάθε γυναίκα που βιώνει τη σκληρή εμπειρία του καρκίνου. η κ. Γιαννάκη ανέφερε ότι η Κύπρος εφαρμόζει τις κατευθυντήριες γραμμές του ευρωπαϊκού Σχεδίου ενάντια στον καρκίνο, προωθώντας πρωτίστως προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.
Εξήγησε ότι το Υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τις συστάσεις της ΕΕ, από το 2003 είχε αναπτύξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, για τις γυναίκες 45-74 ετών. Η κ. Γιαννάκη ανέφερε, ακόμα, ότι σήμερα λειτουργούν μαστογραφικά κέντρα σε Αγλαντζιά, Λινόπετρα, Πάφο, Αμμόχωστο, και έχουν εξασφαλιστεί και ψηφιακοί μαστογράφοι. «Αυτές οι υπηρεσίες δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ, αφού αφορούν ένα πρόγραμμα δημόσιας υγείας, και ως εκ τούτου προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας», σημείωσε η κ. Γιαννάκη.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Κύπρος διαθέτει εμβόλια για τον ιό HPV, τόσο σε κορίτσια, όσο και σε αγόρια, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη στον εμβολιασμό αγοριών για τον HPV.
Όσον αφορά το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, η κ. Γιαννάκη είπε ότι αυτό «αποτελεί μία μεγάλη και επιτυχημένη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμο, που εκεί απευθύνονται για να βρουν είτε τη θεραπεία, είτε μία πολύ μεγάλη ελπίδα», προσθέτοντας ότι είναι το πρώτο νοσοκομείο σε Κύπρο και Ελλάδα, που έλαβε πιστοποίηση ποιότητας CHKS (Caspe Healthcare Knowledge Systems), παράλληλα με την πιστοποίηση ISO 9001.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «το Ογκολογικό Κέντρο θα πρέπει να πάει ακόμα πιο ψηλά, για τους ασθενείς», διευκρινίζοντας ότι «δεν σκεφτόμαστε τα έσοδα και τα έξοδα, είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα, που πρόσφερε υπηρεσίες όταν δεν υπήρχε κανένας άλλος». Είπε, δε, ότι αισθάνεται περήφανη που ο σημερινός Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ογκολογικού Κέντρου είναι ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης, του οποίου ο θείος, Σόλων Τριανταφυλλίδης, είχε εισηγηθεί στην Τράπεζα Κύπρου να συνεισφέρει οικονομικά για τη δημιουργία του Κέντρου τη δεκαετία του 1990.
Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Υγείας θα είναι ένας σταθερός σύμμαχος σε όλες τις εκδηλώσεις, όπως η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου με τη Europa Donna.
Εξάλλου, στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, εξήγγειλε ότι θα θέσει στην επόμενη συνεδρία του Συμβουλίου τη δημιουργία Ομίλου Φίλων Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, για να ενταχθεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να στηρίξει το Κέντρο. «Το χρωστούμε σε εκείνους που το εμπνεύστηκαν, σε εκείνους που έδωσαν μάχη με τον καρκίνο όλα αυτά τα χρόνια και σε εκείνους που θα αναγκαστούν να δώσουν μάχη», είπε.
Άλλωστε, ο κ. Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η οικονομική συνεισφορά της Τράπεζας Κύπρου στο Κέντρο, καθώς αυτή είχε επηρεαστεί μετά την αναταραχή που είχε προκληθεί στο τραπεζικό σύστημα το 2013.
Ακολούθως, ο κ. Τριανταφυλλίδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας ότι «το κράτος, μέσω του ΟΑΥ, αρνήθηκε να αναγνωρίσει το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας ως το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο που προσφέρει αποκλειστικά ογκολογικές υπηρεσίες, αρνήθηκε να αναγνωριστεί η συσσωρευμένη και εξειδικευμένη γνώση στην ογκολογία, που είναι αποτέλεσμα 25 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου, αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι είναι μη κερδοσκοπικό κοινωφελές ίδρυμα, και αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι λειτουργούν εξειδικευμένες ομάδες για τον καρκίνο στο Κέντρο, γιατί αυτά έχουν οικονομικό αντίκρισμα από το κράτος προς το Κέντρο, για να μπορέσει το Κέντρο να εκπληρώσει τον σκοπό του».
«Δεν θα αφήσουμε κανένα ούτε να μειώσει το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, ούτε να επηρεάσει το επίπεδο αριστείας των υπηρεσιών που προσφέρει», κατέληξε ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Στον δικό της χαιρετισμό, η Πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου, Μαίρη Περδίου, υπογράμμισε τη σημασία της πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με την κατάρριψη των προκαταλήψεων, για τη στήριξη των ασθενών. Ανέφερε, ότι έρευνα που εκπόνησε η ψυχολόγος του συνδέσμου, επιβεβαίωσε ότι οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο ένιωθαν σαν να ήταν αόρατες. Σημείωσε, πάντως, ότι αισιόδοξο μήνυμα συνιστά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις γύρω από τα θέματα του μεταστατικού καρκίνου καθώς και στοιχεία για την αύξηση προσδόκιμου επιβίωσης.
Επίσης, η Δρ. Γιόλα Μάρκου, Παθολόγος-Ογκολόγος του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, υπογράμμισε πως «είναι επιτακτική η συχνή και επαναλαμβανόμενη ενημέρωση του κοινού σε θέματα που αφορούν την υγεία του» και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό τον λόγο, θεωρούμε ιδιαίτερα αξιόλογη την ημερίδα αυτή, αφού στόχος είναι η ενημέρωση και κατανόηση όλων των διαστάσεων που αφορούν τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού: την αναγνώριση συμπτωμάτων, τις διαγνωστικές εξετάσεις, τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, αλλά και τρόπους διαβίωσης με τον μεταστατικό καρκίνο».
Στόχος της ημερίδας με τίτλο «Πόσο εύκολα μιλάμε για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού;» ήταν η ενημέρωση του κοινού, αλλά και των επαγγελματιών υγείας, για τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τον μεταστατικό καρκίνο καθώς και όλα τα μελλοντικά φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
Στο πλαίσιο της Ημερίδας συζητήθηκαν επίσης οι παράγοντες κινδύνου του Μεταστατικού Καρκίνου, τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή του, οι νεότερες συστηματικές θεραπείες και οι δυνατότητες των τοπικών χειρουργικών και ακτινοθεραπευτικών λύσεων. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν οι εμπειρίες και δεδομένα επιβίωσης ασθενών σε συνδυασμό με μαρτυρίες ασθενούς και ψυχολόγου για τη διαβίωση με τον μεταστατικό καρκίνο.
Στην ημερίδα συμμετείχαν επιστήμονες από το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, το American Medical Center, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, την Europa Donna Κύπρου, το Donna Health Care και το Κέντρο Μαστού Κύπρου, ενώ βραβεύτηκαν γιατροί που έχουν συμβάλει στη μάχη ενάντια στον καρκίνο.