Ο όρος «σταθερά κρίσιμη κατάσταση», ο οποίος χρησιμοποιείται από τους ειδικούς για να περιγράψει την κατάσταση της υγείας των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται στην Εντατική, έχει την σημασία του και συνοψίζει τις λεπτομέρειες της επίδρασης της νόσου COVID-19 στον οργανισμό τους. Η Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργού Υγείας, εξηγεί, μιλώντας στην «Κ», γιατί κάποιος ασθενής διασωληνώνεται και πώς συνεχίζεται η θεραπεία του μετά την τοποθέτησή του στον αναπνευστήρα.
Επαναλαμβάνοντας, σε πρώτη φάση, τα δεδομένα σε σχέση με τον 70χρονο ασθενή ο οποίος απεβίωσε και αντιμετώπιζε σωρεία υποκείμενων νοσημάτων, η Δρ Πανά, εξήγησε ότι οι υπόλοιποι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι σε σταθερή κατάσταση, αλλά παράλληλα σοβαρή. Η σταθερότητα της κατάστασής τους εξασφαλίζεται με την παροχή υποστήριξης της αναπνοής, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει σοβαρή, εξαιτίας των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής για την πορεία της νόσου. Οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, αλλά εναπόκειται στον οργανισμό του καθενός ως προς το πώς θα αντιδράσει σε ενδεχόμενη βλάβη του πνεύμονα ή/και άλλων οργάνων, πρόσθεσε η Δρ Πανά. Πρακτικά, υποστηρίζεται η αναπνευστική τους λειτουργία και λαμβάνουν θεραπεία, μεν, βρίσκονται στο στάδιο της σοβαρής νόσησης, δε.
Δεν είναι όλοι οι ασθενείς πανομοιότυποι, ξεκαθάρισε η Δρ Πανά. Στους ασθενείς υψηλού κινδύνου η λοίμωξη αυτή ξεφεύγει, υπερδιεγείρεται το ανοσοποιητικό σύστημα για λόγους που κανείς, προς το παρόν, δεν γνωρίζει και προκαλούνται σοβαρές βλάβες στον πνεύμονα, γι’ αυτό παρατηρείται αναπνευστική ανεπάρκεια και τότε είναι που χρειάζεται η αναπνευστική υποστήριξη. Όσον αφορά τις βλάβες που προκαλούνται στους πνεύμονες, σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναστρέψιμες, σε άλλες περιπτώσεις δεν είναι, με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνεται ολόκληρος ο οργανισμός τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί από τους ασθενείς σε χώρες του εξωτερικού κατέληξαν. Καταληκτικά, ο στόχος από την μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι όπως αποφευχθεί αυτό, ώστε να είναι ευκολότερο για τον οργανισμό να ανακάμψει.
Η Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά
Αποθεραπεία και ανοσία
Όσα άτομα έχουν λάβει μέχρι σήμερα εξιτήριο έχουν αποθεραπευθεί πλήρως, εξήγησε η Δρ Πανά. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, για να λάβει κάποιος εξιτήριο, πρέπει να έχει δεύτερη αρνητική εξέταση, με διαφορά κάποιων ημερών και να έχει υποχωρήσει η κλινική συμπτωματολογία. Αρχικά, υποχωρούν τα συμπτώματα και ο γιατρός κρίνει ότι ο ασθενής είναι καλά και στην ακολούθως υποβάλλεται σε δεύτερη εξέταση για την επιβεβαίωση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο ιός έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και πλέον δεν είναι ανιχνεύσιμος στον οργανισμό του πρώην ασθενούς. Τέλος, μεταβαίνει στο σπίτι του και δεν τίθεται θέμα για περιορισμό ή εφαρμογή άλλων μέτρων, πέραν της ατομικής ευθύνες που πρέπει να αισθάνεται ο καθένας από εμάς.
Τα άτομα που έχουν νοσήσει από την νόσο COVID-19 αποκτούν κάποια ανοσία απέναντι στον νέο ιό, αλλά, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα για το πόσο διαρκεί η άμυνα την οποία αναπτύσσει ο οργανισμός, εξήγησε η Ζωή-Δωροθέα Πανά.