ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόσο κοντά είμαστε στις χαλαρώσεις

Ριψοκίνδυνες χαρακτήρισε τις χαλαρώσεις ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης - Τι λέει για Όμικρον και νοσηλείες

ΚΥΠΕ

Το θέμα των χαλαρώσεων θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα, είπε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι αυτή την στιγμή παρόλο που παρουσιάζεται μια σταθεροποίηση, δεν είναι κάτω από τις 2 χιλιάδες τα κρούσματα αλλά γύρω στις 3 χιλιάδες.

Επομένως, πρόσθεσε, πρέπει να δούμε πώς θα διακινηθούμε τις επόμενες λίγες ημέρες για να αρχίσουμε να μιλούμε πάλι για χαλαρώσεις.

Κληθείς να σχολιάσει ότι χώρες έχουν προχωρήσει σε άρση των περιορισμών, ανέφερε ότι είναι χώρες, οι οποίες έχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και έχουν και συστήματα υγείας που διαθέτουν περισσότερες δυνατότητες από εμάς όσον αφορά τον αριθμό των κλινών τους είτε για νοσηλείες είτε για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Το θεωρώ λίγο ριψοκίνδυνο μέσα στον Χειμώνα εν μέσω έξαρσης να προχωρούν σε τέτοιες χαλαρώσεις. Φαίνεται ότι έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους ότι και να αυξηθούν οι αριθμοί των νοσηλειών, θα αντεπεξέλθουν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, σύσκεψη της ΣΕΕ με το Υπουργείο Υγείας, ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι δεν έχουν γίνει προσκλήσεις δεδομένου ότι ο Υπουργός Υγείας νοσεί με κορωνοϊό.

Η Όμικρον έχει νοσηλείες

Ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι κυρίως ηλικιωμένοι, ανεμβολίαστοι με τον μέσο όρο ηλικίας να κυμαίνεται στα 70 έτη.

Ο Καθηγητής ανέφερε ότι η Όμικρον έχει και νοσηλείες. «Το λέγαμε ευθύς εξαρχής ότι ναι μεν βλέπαμε λιγότερα έντονα συμπτώματα σε εκείνους που νοσούσαν κι ήταν εμβολιασμένοι. Επομένως η νόσηση ήταν πιο ήπια», είπε.

«Με την ευρεία μετάδοση έχουμε εντοπίσει ότι προκαλεί και η Όμικρον κυρίως σε ανεμβολίαστους σοβαρά συμπτώματα κι αν είναι και ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, ακόμη η πιθανότητα να νοσηλευτούν αυξάνεται και κάποιοι δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν έστω και με την Όμικρον», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι οι επιδημιολόγοι μιλούσαν για πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων πριν από δυο-τρεις εβδομάδες, σημείωσε ότι «υπολογίζαμε την κατάσταση, ακολουθώντας την ροπή που πήραν τα πράγματα στην Νότια Αφρική. Η διαφορά μας είναι ότι η Νότιος Αφρική είναι σε Καλοκαιρινούς μήνες, εμείς είμαστε σε Χειμερινούς. Από την άλλη, ενόσω είσαι σε Χειμερινούς μήνες και είσαι και σε κλειστούς χώρους, βλέπεις και περισσότερους από τους εμβολιασμένους να μολύνονται με την Όμικρον κυρίως αν έλαβαν μόνο τις δύο δόσεις».

«Ακόμα και από αυτούς που πήραν τις τρεις δόσεις, κάποιοι μπορούν να νοσήσουν. Αυτό διαφάνηκε από μελέτες στην Αγγλία όπου υπήρξαν περιπτώσεις που άτομα νόσησαν από τρεις μέχρι πέντε φορές και μάλιστα με την Όμικρον δύο φορές», επεσήμανε.

Επομένως, συνέχισε, φαίνεται ότι η Όμικρον διαφεύγει της ανοσίας εάν δεν έχεις κάνει επαρκή ανοσιακή απάντηση. «Έχουμε και την υποπαραλλαγή της Όμικρον ΒΑ2, η οποία φαίνεται από κάποιες μελέτες ότι διαφεύγει της ανοσίας λίγο περισσότερο από την Όμικρον γιατί εκεί που η πιθανότητα στην Όμικρον έπεφτε στο να νοσήσει κάποιος στο 70%, με την υποπαραλλαγή είναι γύρω στο 50%», εξήγησε.

Επομένως, είπε, γι αυτό χρειάζεται προσοχή και γι αυτό δεν συμφωνώ αυτή την στιγμή με τις υπερβολικές χαλαρώσεις στην βόρεια Ευρώπη με την απλή σύσταση να φορούν μάσκες.

Δύσκολο να προβλέψει κανείς την πορεία του παρόντος κύματος

Ο Δρ Καραγιάννης είπε πως είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την πορεία που θα μπορούσε να πάρει το παρόν κύμα. «Εκεί που στα προηγούμενα κύματα βλέπαμε συνεχόμενη πτώση, το παρόν κύμα παρουσίασε τουλάχιστον τρία σκαμπανεβάσματα - έπεσε σε ένα επίπεδο, μετά βγήκαμε λίγο πιο πάνω και την τελευταία εβδομάδα βγήκαμε ακόμα πιο πάνω. Ελπίζω αυτή η εβδομάδα να είναι ενδεικτική προς τα πού θα πάμε είτε ακόμα λίγο πάνω είτε πιο κάτω», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν θα έχουμε πρόβλημα μέχρι το Καλοκαίρι, ο Καθηγητής ανέφερε ότι «ο ιός είναι εδώ για να μείνει. Το θέμα είναι τι εξάρσεις θα μας προκαλέσει. Εάν δεν προκύψει ένα νέο στέλεχος, θεωρώ ότι το Καλοκαίρι θα είναι πιο άνετο από πέρσι. Από την άλλη, αν προκύψει κάτι άλλο, ελπίζω με την εμβολιαστική κάλυψη που έχουμε, τα πράγματα να είναι πιο χαλαρά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση