ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρένθετη μητρότητα: Oι προϋποθέσεις και οι αιτήσεις

Ποιοι έχουν δικαίωμα, η διαδικασία που ακολουθείται και οι εξαιρέσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στις 96 φτάνουν οι αιτήσεις για παρένθετη μητρότητα που έχουν υποβληθεί από το 2017 που εφαρμόζεται η νομοθεσία μέχρι και το 2023. Όσο αφορά το τρέχων έτος μέχρι στιγμής βρίσκονται υπό εξετάσεις 3 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι από τις 96 αιτήσεις έχουν απορριφθεί τέσσερις.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες οι αιτήσεις πρέπει να κατατίθενται στο Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθουμένης Αναπαραγωγής, όπου και είναι αρμόδιο στο να τις εξετάσει και κατ' επέκταση να τις εγκρίνει ή να τις απορρίψει.

Ποιοι έχουν δικαίωμα αίτησης

Δικαίωμα για αίτηση έχουν μονήρεις γυναίκες ή ετερόφυλα ζευγάρια που είναι σε γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης ή μόνιμης και σταθερής σχέσης, ενώ διευκρινίζεται ότι πρέπει να είναι Κύπριοι, ή μόνιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης και η παρένθετη μητέρα θα πρέπει να τηρεί τις πιο πάνω προϋποθέσεις.

Ωστόσο σε περίπτωση που είναι αδύνατη η εξεύρεση παρένθετης μητέρας που να έχει τη μόνιμη κατοικία στη Κύπρο, το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθουμένης Αναπαραγωγής έχει την δυνατότητα να κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου να εγκρίνει η παρένθετη μητέρα να μην έχει τη μόνιμη κατοικία στη Δημοκρατία, νοούμενου ότι αυτή παραμένει εντός Κύπρου από την 28η εβδομάδα της κυοφορίας μέχρι και τη γέννηση του παιδιού, εκτός εάν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα που να αποδεικνύεται πάντα βάση της ιατρικής βεβαίωσης.

Πρωτιά για Ουκρανία

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας, το Συμβούλιο ενέκρινε περιπτώσεις όπου η παρένθετες μητέρες δεν έχει τη μόνιμη κατοικία τους την Κυπριακή Δημοκρατία, με τις περισσότερες από αυτές να έιναι από Ουκρανία.

  • Το 2018 εγκρίθηκαν 6 περιπτώσεις με χώρα προέλευσης παρένθετης μητέρας την Ουκρανία (4) και την Ρουμανία (2).
  • Το 2019 εγκρίθηκαν 12 περιπτώσεις με χώρα προέλευσης την Ουκρανία.
  • Το 2020 εγκρίθηκαν 3 περιπτώσεις από Ουκρανία (2) και μια περίπτωση από Βουλγαρία.
  • Το 2021 εγκρίθηκαν 10 περιπτώσεις από Ουκρανία
  • Το 2022 εγκρίθηκαν 9 περιπτώσεις, Ουκρανία (4), Ρωσία (1), Κένυα (1), Ελλάδα (1), Γεωργία (2)
  • Το 2023 εγκρίθηκαν 2 περιπτώσεις από Ουκρανία.

Παράλληλα όσοι προβούν σε αίτηση θα πρέπει να αποδείξουν με ιατρική γνωμάτευση ότι δεν μπορούν κυοφορήσουν, ενώ όλοι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία θα πρέπει τύχουν ψυχολογική εξέταση ούτως ώστε διαπιστωθεί ότι κατανοούν την διαδικασία κτλ.

Οι κλινικές και οι έλεγχοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε στη Βουλή, Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός μετά από αίτημα του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά, στην Κύπρο υπάρχουν δέκα κλινικές που προσφέρουν υπηρεσίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και λειτουργούν ως ιδρύματα ιστών τα οποία θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει άδεια σύμφωνα με τις διατάξεις του Περί Προτύπων Ποιότητας και Ασφάλειας Ανθρώπινων Ιστών, Κυττάρων και Παράγωγων Προϊόντων Νόμος του 2007 [187(Ι)/2007].

Επίσης, εν λόγω κλινικές έχουν αδειοδοτηθεί από τον Περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) Νόμος του 2001 [Ν.90(Ι)/2001] και ελέγχονται από τον έφορο ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Οι Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής λειτουργούν και ελέγχονται σύμφωνα με τρεις νομοθεσίες:

α) Για σκοπούς του περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) Νόμου του 2001, έχουν οριστεί οκτώ Επιθεωρητές

β) Για σκοπούς του περί Προτύπων Ποιότητας και Ασφάλειας (δωρεά, προμήθεια, έλεγχος, επεξεργασία, συντήρηση, αποθήκευση και διανομή) Ανθρωπίνων Ιστών, Κυττάρων και Παραγώγων προϊόντων Νόμου του 2007, έχουν οριστεί ένας Αρχιεπιθεωρητής και έξι Επιθεωρητές

γ) Για σκοπούς του περί της εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθουμένης Αναπαραγωγής Νόμου του 2015, έχουν οριστεί ένας Αρχιεπιθεωρητής και έξι Επιθεωρητές

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση