ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΣΑΚ για απόφαση ιατρικής αμέλειας μετά από 15χρόνια - «Πελώρια κενά» στην υγεία

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου

ΚΥΠΕ

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) αναφέρει σε ανακοίνωση της, ότι η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου για ιατρική αμέλεια σε συνάνθρωπο μας, με καθυστέρηση για περίπου 15 χρόνια φέρνει και πάλι στην επιφάνεια με ένα πολύ τραγικό τρόπο τα «πελώρια κενά» που υπάρχουν στον τομέα της υγείας και που αφορούν τον έλεγχο των γιατρών (medical audit), την αξιολόγηση των υπηρεσιών της υγείας και την διερεύνηση περιστατικών αμέλειας και ιατρικού λάθους και τη λήψη άμεσων μέτρων.

Επίσης, σημειώνει, ο τεράστιος χρόνος που χρειάζεται για την εκδίκαση τέτοιων περιπτώσεων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για πολλούς ασθενείς για να διεκδικήσουν το δίκαιο τους.     

«Τα ερωτήματα σκληρά και βασανιστικά τόσο προς την Πολιτεία όσο και προς στους θεσμούς για την αδράνεια τους που αν δεν περιέχει σκοπιμότητες και συμφέροντα αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση συνενοχή σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση», προστίθεται.

Η ΟΣΑΚ καλεί την Πολιτεία να απαντήσει αν έγινε διερεύνηση τότε για το περιστατικό και τι έγινε με τους γιατρούς που εμπλέκονται και τι προτίθενται να κάνουν μετά την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου. Η Ομοσπονδία διερωτάται ποιος θα καταβάλει τις αποζημιώσεις που έχουν επιδικαστεί στον ασθενή ενώ θέτει το ερώτημα αν θα πρέπει να είναι υποχρέωση των γιατρών του δημοσίου για προσωπική ασφάλιση για αμέλεια.

Το οργανωμένο κίνημα των ασθενών τονίζει ότι η έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και αξιολόγησης κάποιες φορές έχει ως αποτέλεσμα, να παραμένουν οι επιπτώσεις στους ασθενείς, χωρίς όμως να αποδίδονται ευθύνες στους γιατρούς για τις αποφάσεις που έλαβαν. Ενδεικτικό το γεγονός, σημειώνεται, ότι ακόμα και στην υπόθεση με την οποία η Δικαιοσύνη ασχολήθηκε οι γιατροί που εμπλέκονταν στην διαχείριση του συγκεκριμένου ασθενή, ακόμα και μετά την καταδίκη τους συνεχίζουν να ασκούν την ιατρική χωρίς καμία, επί της ουσίας επίπτωση.

Τέλος, η ΟΣΑΚ χαιρετίζει την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για την αναδιάρθρωση του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου αλλά και του ΠΙΣ και αναμένει ότι με τη συνεργασία όλων τα σχετικά νομοσχέδια ή/και προτάσεις νόμου θα παραπεμφθούν στην Ολομέλεια του Σώματος για ψήφιση τους σε νόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση