ΚΥΠΕ
Σε φορείο με κάγκελα και όχι δεμένη ήταν γυναίκα ηλικίας 102 ετών στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) σε σχέση με περιστατικό που δημοσιοποιήθηκε από τον γεροντολόγο Μάριο Κυριαζή, για γυναίκα 102 ετών, με τον ισχυρισμό ότι αφέθηκε δεμένη για 6 ώρες στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας».
Σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξε επίσημη καταγγελία", ο ΟΚΥπΥ αναφέρει πως "έπειτα από προκαταρκτική διερεύνηση διευκρινίζει ότι η ασθενής μεταφέρθηκε στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας με ασθενοφόρο, λόγω άρνησης λήψης τροφής και μετά τη διαλογή, η οποία έγινε άμεσα, μεταφέρθηκε στο εσωτερικό με ειδικό φορείο, προσδεμένη από τη μέση με ζώνη ασφαλείας, όπως γίνεται σε όλους τους ασθενείς που μεταφέρονται με φορεία ασθενοφόρων. Η ζώνη είναι ενσωματωμένη στο φορείο και χρησιμοποιείται για ασφάλεια του ασθενή κατά τη μεταφορά του», προσθέτει.
Ακολούθως, σημειώνεται «η ασθενής μεταφέρθηκε σε ειδικό φορείο του ΤΑΕΠ που φέρει κάγκελα και όχι ζώνη ασφαλείας, ούτως ώστε το φορείο του ασθενοφόρου να απελευθερωθεί για να χρησιμοποιηθεί σε άλλη διακομιδή ασθενή, χωρίς να δεθεί οποιοδήποτε μέλος της, όπως εσφαλμένα αναφέρεται στην καταγγελία».
Το περιστατικό, συνεχίζει η ανακοίνωση, «κρίθηκε ως μη επείγον και ανέμενε για εξέταση υπό την επίβλεψη του προσωπικού. Κατά την παραμονή του, συγγενικό πρόσωπο, εισήλθε στο εσωτερικό του ΤΑΕΠ χωρίς την απαιτούμενη άδεια και όταν έγινε αντιληπτό, λόγω και των μέτρων που λαμβάνονται για τη COVID-19, απομακρύνθηκε από τον φρουρό ασφαλείας, ο οποίος άσκησε ορθά τα καθήκοντα του».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον συγκεκριμένο συγγενή, μας λέχθηκε ότι δεν έγινε οποιοσδήποτε διαπληκτισμός με ιατρό, όπως αναφέρεται στην ανάρτηση του κ. Κυριαζή και μάλιστα με πολύ ντροπιαστικά λόγια για συναδέλφους του».
Αναφέρεται επίσης ότι «διαφαίνεται πως υπήρξε καθυστέρηση στην εξέταση της ασθενούς, επειδή το περιστατικό δεν ήταν επείγον" και πως "κατά τη διάρκεια της παραμονής και μέχρι την εξέταση της, όπου ήταν υπό την επίβλεψη και παρακολούθηση του προσωπικού, διακομίσθηκαν και αντιμετωπίσθηκαν αρκετά επείγοντα περιστατικά που κινδύνευε η ζωή τους».
Ο ΟΚΥπΥ στην ανακοίνωση του σημειώνει επίσης ότι «μετά την ιατρική εξέταση και τις απαραίτητες εξετάσεις, δόθηκαν οδηγίες για φαρμακευτική αγωγή και η ασθενής έλαβε εξιτήριο και αποχώρησε με τους συγγενείς της».