ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεταφορά των εξειδικευμένων θεραπειών στο ΓεΣΥ

ΟΑΥ: Κύρια επιδίωξη μας είναι η Επιτροπή να διαχειριστεί όσο το δυνατό περισσότερα αιτήματα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Γίνεται εντατική προεργασία ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2025 να αναλάβει η Επιτροπή Εξέτασης Ονομαστικών Αιτημάτων Φαρμάκων που έχει συσταθεί στον ΟΑΥ τα ονομαστικά αιτήματα για εξασφάλιση εξειδικευμένων φαρμάκων, που υποβάλλονταν μέχρι τώρα στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας. Όπως ανέφερε στην εκπομπή Διασπορά Ειδήσεων στον ΣΠΟΡ FM o Διευθυντής του Οργανισμού Άθως Τσινωντίδης σήμερα είναι η πρώτη μέρα που ο οργανισμός θα ξεκινά να δέχεται αιτήματα για μη επείγοντα περιστατικά για εξέταση φαρμάκων σε ονομαστική βάση.

Ουσιαστικά, μπαίνει τέλος στην λειτουργία της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα αφού στην ουσία υλοποιείται απόφαση η οποία λήφθηκε πριν από ένα σχεδόν χρόνο και προέβλεπε την μεταφορά των εξειδικευμένων θεραπειών στο ΓεΣΥ.

Η όλη διαδικασία από τη μέρα που υποβάλει ο γιατρός το αίτημα προς τον ΟΑΥ για να μπορεί ο ασθενής να λαμβάνει το φάρμακο μπορεί να διαρκέσει από 2 εβδομάδες μέχρι 1 μήνα καθώς εμπεριέχει πολλά στάδια πρόσθεσε ο κ Τσινωντίδης. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτό ισχύει για τα φάρμακα τα οποία είναι σε πληρότητα. Όπως εξήγησε ο Διευθυντής του ΟΑΥ, όταν ο θεράπων ιατρός υποβάλει το αίτημα ακολούθως αυτό θα εξετάζεται από την επιτροπή η οποία θα συσταθεί αύριο από το ΔΣ του οργανισμού. Ακολούθως, είπε ο κ Τσινωντίδης, εφόσον υπάρχει θετική εισήγηση θα ενημερώνεται είτε ο κάτοχος άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος είτε η διεύθυνση αγορών και προμηθειών του υπουργείου υγείας για να προχωρεί στην αγορά του προϊόντος.

Με βάση τον κανονισμό οι υφιστάμενοι ασθενείς θα συνεχίσουν τη θεραπεία τους εξου και από το τέλος Νοεμβρίου έχουμε ενημερώσει τους ιατρούς να υποβάλουν τα αιτήματα τους μέσω του συστήματος πληροφορικής ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν τη διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων συνταγών για να λαμβάνουν οι ασθενείς τα φάρμακα τους σημείωσε.

Οι επιτροπή θα απαρτίζεται από 4 ιατρούς και 2 φαρμακοποιούς υπογράμμισε ο κ Τσινωντίδης τονίζοντας ότι στόχος είναι να περιληφθούν στην επιτροπή γιατροί με ειδικότητα που αφορά στην πλειονότητα των αιτημάτων δηλαδή ογκολόγοι και νευρολόγοι. Κύρια επιδίωξη μας είναι η Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί όσο το δυνατό περισσότερα αιτήματα από μόνη της χωρίς να πρέπει να απευθυνθούν σε άλλους συνάδελφους τους.

Ο ΟΑΥ θα αναλάβει αδειοδοτημενα και τιμολογημένα φάρμακα που οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να τα εγγράψουν και να τα τιμολογήσουν στην Κύπρο είπε ξεκαθαρίζοντας ότι για τα μη τιμολογημένα φάρμακα δεν θα έρχεται στον Οργανισμό το αίτημα αλλά θα εξετάζεται από το υπουργείο. Επιδιώκουμε εξάλλου να στήσουμε μια διαδικασία όπου όλα τα αιτήματα να πηγαίνουν σε ένα μέρος και εμείς μετά να κάνουμε ένα διαχωρισμό εκείνα που μας αφορούν να τα κρατούμε και εκείνα που αφορούν το υπουργείο να τα στέλνουμε στο υπουργείο είπε.

Καταληκτικά ο Διευθυντής του ΟΑΥ τόνισε ότι αίτημα μπορούν να υποβάλουν μόνο οι ιατροί που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ και δικαιούχοι είναι μόνο οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες ήταν η τελευταία ημέρα κατά την οποία τα ονομαστικά αιτήματα για εξασφάλιση εξειδικευμένων φαρμάκων, υποβάλλονταν στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας καθώς από σήμερα όλα τα αιτήματα πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή Εξέτασης Ονομαστικών Αιτημάτων Φαρμάκων που έχει συσταθεί στον ΟΑΥ.

Με την εξέλιξη αυτή μπαίνει τέλος στην λειτουργία της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα αφού στην ουσία υλοποιείται απόφαση η οποία λήφθηκε πριν από ένα σχεδόν χρόνο και προέβλεπε την μεταφορά των εξειδικευμένων θεραπειών στο ΓεΣΥ.

Ξεκαθαρίζεται ότι με βάση τα δεδομένα μέσω του ΟΑΥ, οι ασθενείς θα μπορούν να εξασφαλίζουν θεραπείες που δεν έχουν ενταχθεί στον Κατάλογο Φαρμακευτικών Προϊόντων του ΓεΣΥ, φάρμακα των οποίων δεν καλύπτονται όλες οι ενδείξεις από το ΓεΣΥ  και φάρμακα τα οποία δεν πληρούν τα υφιστάμενα πρωτόκολλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση