ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ηπατίτιδα σε παιδιά - «Κανένα περιστατικό στην Κύπρο μέχρι στιγμής»

Όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης

ΚΥΠΕ

Έτοιμη η ιατρική κοινότητα της Κύπρου να αντιμετωπίσει ένα πιθανό περιστατικό οξείας ηπατίτιδας, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως στην Κύπρο δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό ηπατίτιδας μέχρι στιγμής, ενώ καθησυχάζει το κοινό λέγοντας ότι πολλά από αυτά τα περιστατικά θα διαδράμουν ήπια, δηλαδή υποκλινικά, χωρίς να προκαλέσουν την οποιαδήποτε σοβαρή μόνιμη βλάβη στο ήπαρ.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την έντονη ανησυχία που επικρατεί στην ιατρική κοινότητα, μετά την εκδήλωση των αυξημένων περιστατικών ηπατίτιδας, που εντοπίστηκαν σε νήπια και βρέφη σε αρκετές χώρες ανά το παγκόσμιο, ο Δρ Αναστασιάδης αναφέρει ότι οι συνθήκες της πανδημίας πιθανότατα να ευνόησαν την έξαρση πολλών ιογενών λοιμώξεων, αφού όπως εξηγεί «οι συνθήκες εγκλεισμού και περιορισμού, οι οποίες απέτρεψαν την μετάδοση και την εμφάνιση πολλών ιογενών λοιμώξεων, είχαν ως αποτέλεσμα στα μεσοδιαστήματα και τώρα που βιώνουμε μια πλήρη χαλάρωση των μέτρων, να εκδηλώνονται σε ενδημική μορφή, που δεν θα τις ανέμενε κάποιος σε αυτή τη χρονική περίοδο».

Ερωτηθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αν αναμένεται σύντομα έλευση τέτοιων περιστατικών στην Κύπρο, αναφέρει πως αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει κανένας, για να σημειώσει ότι ο ίδιος δεν θεωρεί πως θα λάβει τη μορφή της επιδημικής έξαρσης, που αντιμετωπίσαμε με τον κορωνοϊο, αλλά πολλά από αυτά τα περιστατικά θα διαδράμουν ήπια.

Αυτό, προσθέτει, «είναι κάτι που είχαμε βιώσει και το περσινό καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου, με την έξαρση λοιμώξεων του χειμώνα και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με ιούς, όπως είναι ο Αδενοϊός, που γνωρίζουμε ότι είναι πολύ ψηλής μεταδοτικότητας, καθώς πολύ συχνά προσβάλλει το γαστραντερικό και κυρίως το αναπνευστικό, προκαλώντας συχνές λοιμώξεις οι οποίες βεβαίως έχουν άριστη έκβαση στην συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν παρουσιαστεί περιστατικά και στην Κύπρο, τα οποία να μην έτυχαν διάγνωσης, ωστόσο, σημειώνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, αφού σίγουρα τα περιστατικά αυτά -εάν και εφόσον υπήρξαν- ήταν πλήρως ιάσιμα, χωρίς να αφήσουν κανένα κατάλοιπο.

Σύμφωνα με τον Δρ Αναστασιάδη μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 169 κρούσματα ανά το παγκόσμιο, εκ των οποίων τα 112 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διερεύνηση για πιθανή μετάλλαξη

Αναφερόμενος στις μέχρι στιγμής εξελίξεις, ο Πρόεδρος της ΠΕΚ είπε πως αυτό που φαίνεται να διερευνάται αυτή την ώρα είναι κατά πόσον υπάρχει συγκεκριμένη μετάλλαξη του συγκεκριμένου στελέχους του Αδενοϊού.

Για το συγκεκριμένο στέλεχος, είπε ότι η επιστημονική κοινότητα «δεν έχει καταλήξει οριστικά στο τελικό αίτιο, που θα χαρακτηρίσει την κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζουμε», διαβεβαιώνοντας πως η κατάσταση βρίσκεται κάτω από πολύ στενή παρακολούθηση τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όσο και από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Ευρώπης και ευρύτερα.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως αναμένεται μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ την ίδια στιγμή καθησυχάζει, αφού από την μέχρι στιγμής καταγραφή των περιστατικών, δεν φαίνεται να συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.

«Ήταν μία μη αναμενόμενη εμφάνιση μιας κατάστασης από ένα ιό, τον οποίο ακόμα δεν έχουμε ταυτοποιήσει, παρόλο ότι όλα τα ευρήματα καταλήγουν στην ενοχοποίηση ενός συγκεκριμένου ιού, του Αδενοϊού, και μάλιστα ενός συγκεκριμένου στελέχους Αδενοϊού, τον οποίο μέχρι τώρα δεν μας είχε επιδείξει τέτοια συμπεριφορά, δηλαδή την ικανότητα να προσβάλλει το ήπαρ τουλάχιστον σε υγιή παιδιά», ανέφερε.

Αναφερόμενος περαιτέρω στο θέμα, είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επιστημονικές έρευνες, για να σημειώσει πως ότι λέγεται τη δεδομένη στιγμή είναι με επιφύλαξη.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η ιατρική κοινότητα αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη του φαινομένου, συμπληρώνοντας ότι «επειδή δεν έχουμε στοιχεία, τα οποία να μας αποσαφηνίζουν πλήρως την εικόνα, οφείλουμε να ενημερώνουμε τους γονείς, χωρίς όμως να διασπείρεται οποιοσδήποτε πανικός, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να ανησυχούμε, για μια τόσο μαζική έξαρση των κρουσμάτων».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Αναστασιάδη «η πλειοψηφία των περιστατικών θα έχει άριστη έκβαση», για να σημειώσει πως «το γεγονός της πιο σοβαρής νόσησης και των πολύ σοβαρών επιπλοκών που παρουσιαστήκαν σε κάποια παιδιά, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του φαινομένου, γι’ αυτό το συζητούμε και μας ανησυχεί».

Σε σχέση με τα συμπτώματα αυτών των περιστατικών, ο Δρ Αναστασιάδης εξήγησε πως αυτό που θα πρέπει να θορυβήσει τους γονείς και να τους οδηγήσει για ιατρική αξιολόγηση είναι το χαρακτηριστικό του ίκτερου, δηλαδή το κίτρινο χρώμα που μπορεί να πάρει το δέρμα και τα μάτια ενός ατόμου, που έχει ηπατική βλάβη.

Καμία σύνδεση με το εμβόλιο του κορωνοϊού

Εξάλλου, ξεκαθαρίζει πως το θέμα του εμβολιασμού έναντι της νόσου Covid 19 «δεν έχει καμιά διασύνδεση με το όλο φαινόμενο», ενώ εξηγεί πως η διασύνδεση με τη λοίμωξη Covid 19 είναι ένα από τα ερωτήματα και ένα από τα ζητήματα, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας, καθώς κάποια από αυτά τα παιδιά είχαν ιστορικό νόσησης από κορωνοϊό, είτε εκδηλώθηκε σε αυτά μια συνοσηρότητα με τον Αδενοϊό.

«Είμαστε σε αναμονή και εγρήγορση. Παρακολουθούμε και ανά πάσα στιγμή θα είμαστε στη διάθεση του κοινού για να το ενημερώσουμε εάν προκύψει κάτι διαφορετικό», είπε καταληκτικά ο Πρόεδρος της ΠΕΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση