Η έξαρση κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά, που παρατηρείται ανά τον κόσμο έχει προκαλέσει -φυσιολογικά- την ανησυχία μερίδας γονέων αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα μας.
Με στόχο την σκιαγράφηση της κατάστασης, τη λύση διάφορων αποριών καθώς και το πώς η αύξηση κρουσμάτων ανά το παγκόσμιο μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο, η «Καθημερινή» επικοινώνησε με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής και Παιδονεφρολόγο του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Αβραάμ Ηλία.
Συμπτώματα και ηλικίες
Όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο Δρ Αβραάμ Ηλία, η έξαρση ηπατίτιδας που παρατηρείται -και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής- είναι αγνώστου αιτιολογίας και δεν συνάδει με τους γνωστούς ιούς ηπατίτιδας (A, B, C, D, E). Αυτό που διαφαίνεται είναι πως αφορά κυρίως παιδιά ηλικίας 1-5 ετών, ενώ η συμπτωματολογία είναι παρόμοια. Δηλαδή μπορεί να επιφέρει γαστρεντερικές διαταραχές που εκδηλώνονται με εμετούς, πόνο στην κοιλιά, διαρροϊκές κενώσεις, ανορεξία, αδιαθεσία αλλά ακόμα και κνησμό (φαγούρα).
Το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα -του οποίου η παρουσία θα χτυπήσει «καμπανάκι» στους γονείς- είναι η παρουσία ίκτερου, που εκδηλώνεται αρχικά με κιτρίνισμα στο ασπράδι του ματιού ενώ μετέπειτα το κίτρινο χρώμα (χρώμα λεμονιού) περνά και στο δέρμα του παιδιού. Μπορεί επίσης να φέρει σκουρόχρωμα ούρα (σαν αίμα) αλλά και αποχρωματισμένα κόπρανα.
Τι προκαλεί, που ενδέχεται να οφείλεται
Όπως δήλωσε στην «Καθημερινή» ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακαρείου Νοσοκομείου στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά την περνούν αρκετά ήπια όμως υπήρξαν και περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ηπατική ανεπάρκεια (αφού προσβάλει το συκώτι) και να χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος. Σε σχέση με το πού μπορεί να οφείλεται ο Δρ Ηλία πρόσθεσε πως «Ενώ είναι ακόμα άγνωστο τι την προκαλεί, περισσότερα από τα μισά παιδιά που έχουν προσβληθεί νόσησαν παράλληλα και από αδενοιό.»
Ο αδενοιός είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος έχοντας ως κύρια συμπτώματα τη ρινική καταρροή, τον βήχα, πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό ή/και κοκκίνισμα των ματιών και ενώ αφορά ουσιαστικά λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος ενδέχεται να υπάρχει στέλεχος που είναι ηπατοτρόπος, επιτίθεται δηλαδή στο συκώτι προκαλώντας την οξεία ηπατίτιδα. Η θεραπεία είναι συμπτωματική.
Πώς εντοπίζεται; - Έχουμε κρούσματα στην Κύπρο
Για να εντοπιστεί ουσιαστικά αυτή η αγνώστου αιτιολογίας ηπατίτιδα διεξάγονται οι ενδεδειγμένες εξετάσεις -στην περίπτωση που ένα παιδί διαγνωστεί με ηπατίτιδα- για να διευκρινιστεί κατά πόσο συνάδει με κάποιο από τους γνωστούς ιούς (A, B, C, D & E). Αυτό γίνεται με την λήψη και αποστολή αντισωμάτων σε εργαστήριο, ενώ υπογραμμίστηκε πως για την Α και Β υπάρχει ως γνωστόν εμβόλιο.
Στην Κύπρο δεν έχει ευτυχώς εντοπιστεί κρούσμα της αγνώστου αιτιολογίας ηπατίτιδας ενώ ο Δρ Ηλία παρουσιάστηκε καθησυχαστικός σε ότι αφορά μελλοντικό ενδεχόμενο καθόδου της στη χώρα μας αφού τόνισε πως η έξαρση παρόμοιων περιστατικών παρατηρείται συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες.