Παρά την μη πραγματοποίηση της καθιερωμένης σύσκεψης επιδημιολόγων και υπουργού Υγείας -λόγω αυτοπεριορισμού του Μιχάλη Χατζηπαντέλα- την Τρίτη που μας πέρασε (8/2) εντούτοις τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής συνεχίζουν την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της πανδημίας.
Μεγάλο κεφάλαιο φέρεται να αποτελεί και η συζήτηση που αφορά την έναρξη της χορήγησης 4ης δόσης εμβολίου, κάτι που σύμφωνα με τους αρμόδιους προκύπτει από τα στοιχεία που απορρέουν από τα νοσηλευτήρια και αφορούν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Ποιους αφορά;
Σε αρχικό στάδιο και σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που παρουσιάζονται ενώπιον των ειδικών, ενδεχόμενη σύσταση για έναρξη της χορήγησης της 4ης ενισχυτικής δόσης θα αφορά ιδιαίτερα συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτήρια αλλά και τα χαρακτηριστικά και το προφίλ των ασθενών που νοσηλεύονται, εξάγεται το συμπέρασμα πως το «αδύναμο σημείο» του τείχους ανοσίας εντοπίζεται κυρίως σε υπερήλικες.
Όπως επιβεβαίωσε και ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου μιλώντας στην «Κ» το θέμα βρέθηκε ήδη σε προφορικές συζητήσεις, ενώ το αρμόδιο Υπουργείο παρουσιάζεται έτοιμο να ζητήσει την γνώμη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, καταρτίζοντας το πλάνο που θα αφορά ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους.
Τα στοιχεία που προκύπτουν
Όπως μας ενημέρωσε ο Κωνσταντίνος Αθανασίου -και επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας- παρατηρείται μείωση των ανεμβολίαστων νοσηλευόμενων και κατ’επέκταση αύξηση αυτών που έχουν ήδη προχωρήσει στην χορήγηση της ενισχυτικής τρίτης δόσης. Σε ερώτηση μας αναφορικά με το εάν αυτό καταδεικνύει πτώση της ανοσίας σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως αυτό διαφαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία αφού σύμφωνα με τη χθεσινή (Πέμπτη 10/2) ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται κατήλθε στο 55%.
Πότε αρχίζει;
Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση βρίσκεται ακόμη σε φιλολογικό στάδιο, δεν αποκλείεται η σύσταση να τεθεί προς συζήτηση ακόμη και στην επόμενη σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη το πρωί της ερχόμενης Τρίτης (15/2). Σε ερώτηση μας προς τον σύμβουλο επικοινωνίας του αρμόδιου Υπουργείου αναφορικά με την έναρξη -εάν και εφόσον δοθεί το πράσινο φως- και κατά πόσο αυτό σχετίζεται με τις συστάσεις του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων -αφού να θυμίσουμε πως στην περίπτωση της χορήγησης της 3ης δόσης μερίδα της επιδημιολογικής ομάδας ζητούσε την έναρξη του πριν την σύσταση- ο κύριος Αθανασίου ανέφερε πως «όπως έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν ενδέχεται να περιμένουμε τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων» κάτι που είχε συμβεί και στο παρελθόν με το σχέδιο να τίθεται σε εφαρμογή αμέσως μετά το ΟΚ του ΕΟΦ.