Παράλληλα με την νόσο COVID-19, σε διάφορες χώρες του κόσμου όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχει εμφανιστεί ένα σύνδρομο το οποίο πιθανολογείται ότι σχετίζεται με τον κορωνοϊό και έχει στοιχίσει την ζωή σε παιδιά. Επίσης, στην Κύπρο ήδη νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο ένα παιδάκι το οποίο είναι θετικό στην νόσο «Kawasaki», καθώς και στην COVID-19. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η «Kawasaki» δεν είναι νέα, ούτε ιδιαίτερα ανησυχητική, νόσος. Η Δρ Μαρία Κολιού, μιλώντας στην «Κ», εξηγεί πότε μπορεί να γίνει απειλητική η «Kawasaki», αναφέρεται στις επιπτώσεις του νέου συνδρόμου, αλλά καθησυχάζει, τελικά, όσον αφορά στην κλινική εικόνα που παρουσίασαν μέχρι σήμερα τα παιδιά στην Κύπρο, σε σχέση με την COVID-19.
Όπως εξήγησε στην «Κ» η Δρ Μαρία Κολιού, η νόσος αυτή συνδέεται με την νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, επειδή μοιάζουν κλινικά. Η «Kawasaki» επηρεάζει τα παιδιά, σε μικρό ποσοστό, ωστόσο ο αριθμός φαίνεται να είναι σημαντικός σε χώρες του πληθυσμού λόγω της αναλογίας του πληθυσμού, εξήγησε η Δρ Κολιού. Ο μηχανισμός είναι περίπου ο ίδιος με την νόσο COVID-19. Για άγνωστο λόγο, υπερεκκρίνονται φλεγμονώδεις ουσίες στον οργανισμό, οι οποίες προκαλούν ψηλό πυρετό που διαρκεί μέρες, κόκκινα σκασμένα χείλη, κατακόκκινα μάτια, επηρεάζονται οι λεμφαδένες στον τράχηλο, φουσκώνουν τα χέρια και ξεφλουδίζουν και παρουσιάζεται εξάνθημα.
Από μόνη της αυτή η κλινική εικόνα, είναι καλοήθης, ανέφερε η Δρ Κολιού, λέγοντας μάλιστα ότι ακόμα και να μην λάβει θεραπεία ένα παιδί, θα γίνει καλά. Ωστόσο, σε ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών, μπορεί να προκαλέσει ανευρύσματα στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι παιδίατροι πρέπει να είναι υποψιασμένοι, να διαγνώσουν εγκαίρως την νόσο «Kawasaki», για να χορηγήσουν στο παιδί την κατάλληλη θεραπεία, η οποία είναι γνωστή και εύκολη και, αν χορηγηθεί εντός του σωστού χρόνου, μειώνει τον κίνδυνο, από 25%, σε 3%.
Το σύνδρομο
Όσον αφορά στο σύνδρομο το οποίο έχει περιγραφεί στο εξωτερικό και αφορά τα παιδιά, δημιουργεί μια κλινική εικόνα η οποία ομοιάζει με την νόσο «Kawasaki», ειδικά στην αρχή. Εν συνεχεία, όμως, εξελίσσεται πολύ πιο άσχημα, καθώς προκαλεί πολυοργανική ανεπάρκεια και κυρίως επηρεάζει την καρδιά. Δηλαδή, προκαλεί μυοκαρδίτιδα, η οποία μπορεί να επιφέρει και τον θάνατο, εξήγησε η Δρ Μαρία Κολιού. Είναι πάρα πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις αυτής της νόσου, οδηγώντας τον ασθενή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο λόγος για τον οποίο συνδέεται το σύνδρομο με την νόσο του «Kawasaki» είναι το ότι ο μηχανισμός που βρίσκεται πίσω από την εκδήλωση και την εξέλιξή τους, προκαλεί την υπερπαραγωγή φλεγμονωδών ουσιών, ωστόσο στην περίπτωση του νέου συνδρόμου επηρεάζονται αρνητικά πολλά ζωτικά όργανα του σώματος.
Η Δρ Μαρία Κολιού. Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου
Ερωτηθείσα η Δρ Κολιού για τους λόγους για τους οποίους έχει συνδεθεί το σύνδρομο με την νόσο COVID-19, είπε ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι συσχετίζονται αιτιολογικά, παρά μόνο χρονικά. Οι επιστήμονες παγκοσμίως βρίσκονται στην φάση της διερεύνησης σχετικά με το σύνδρομο, για να διαπιστωθούν οι αιτίες που το προκαλούν και αν πραγματικά υπάρχει συσχέτιση με την COVID-19. Στην Κύπρο, είπε η γιατρός, δεν έχουν παρατηρηθεί περιστατικά του εν λόγω συνδρόμου, παρά μόνο το περιστατικό το οποίο είναι θετικό στην νόσο του «Kawasaki».
Σε σχέση με την νόσο του κορωνοϊού, η Δρ Κολιού είπε ότι στην Κύπρο, μέχρι τις 20 Απριλίου, τα 46 περιστατικά αφορούσαν παιδιά κάτω των 18 ετών. Τα μισά ήταν εντελώς ασυμπτωματικά και εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης, το 1/5 εκδήλωσε πυρετό και ακόμα σπανιότερος ήταν ο βήχας. Από τα 46 παιδιά, τα τέσσερα νοσηλεύτηκαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο, αλλά ήταν πολύ ήπια η συμπτωματολογία τους και η νοσηλεία τους κρίθηκε απαραίτητη μόνο για λόγους προφύλαξης, ενώ δεν χρειάστηκε καν να λάβουν αντιική θεραπεία. Η εμπειρία από την εκδήλωση της νόσου σε παιδιά είναι πολύ καλή στην Κύπρο, ανέφερε η Δρ Κολιού.
- Θετικά μηνύματα από Κύπρο, αναζωπυρώσεις στο εξωτερικό
- Νοσοκομείο Αναφοράς: Συνολικά 11 ασθενείς με κορωνοϊό
- Infographics COVID-19: Σχεδόν οι μισοί ασθενείς στην Κύπρο ανάρρωσαν
- Σύστημα Συνδρομικής Επιτήρησης της πανδημίας με συμβολή ΠΙΣ
- Δρ Αβραάμ Ηλία: Το σύνδρομο kawasaki το έχουμε κάθε χρόνο και δεν συντρέχει ανησυχία