ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Υγείας: Δύο μήνες παράταση για ετοιμασία του ν/σ για πανεπιστημιακές κλινικές

Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, ούτως ώστε να αναβαθμίσουμε και την ακαδημαϊκή κοινότητα στην Κύπρο, ανέφερε η κ. Ορφανίδου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Η Κύπρος είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν διαθέτει ούτε πανεπιστημιακό νοσοκομείο ή κλινική και αυτό είναι εις βάρος και της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ιατρικής κοινότητας», ανέφερε σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου.

Η Επιτροπή Υγείας συζήτησε το νομοσχεδίου περί συνεργασίας των Πανεπιστημίων και Οργανισμού/Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμο του 2020, το οποίο θα δημιουργήσει τις πανεπιστημιακές κλινικές και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και αποφάσισε να δώσει επιπλέον δύο μήνες παράταση για την ετοιμασία του.

Όπως σημείωσε, το νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής πάνω από 2 χρόνια και η Επιτροπή Υγείας το έστειλε πίσω πριν ενάμισι χρόνο για να προχωρήσει ο διάλογος και για να βρεθεί η χρυσή τομή σε ουσιώδη θέματα.

Διαφάνηκε ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό, γι’ αυτό ως Επιτροπή Υγείας «δώσαμε ένα περιθώριο 2 μηνών στο Υπουργείο και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαλόγου», και να έρθει ένα ενιαίο, όσο το δυνατόν πιο συμφωνημένο κείμενο, είπε.

«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, ούτως ώστε να αναβαθμίσουμε και την ακαδημαϊκή κοινότητα στην Κύπρο αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρονται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης συμπλήρωσε ότι «η πρακτική εφαρμογή αποτελεί το Α και το Ω στην κατάρτιση. Δεν γίνεται να τελειώνουν φοιτητές ιατρικής σχολής και να μην έχουν φοιτήσει σε πανεπιστημιακές κλινικές».

Όπως είπε, αρκετοί φοιτητές που πετυχαίνουν εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου επιλέγουν να φοιτήσουν στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, λόγω αυτής της έλλειψης πανεπιστημιακών κλινικών. Επίσης, πολλά παιδιά που επιλέγουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο, τελικά καταλήγουν να καταφεύγουν στο εξωτερικό γι’ αυτό τον λόγο, πρόσθεσε. Επιπλέον, ο κ. Σαββίδης είπε ότι η ιατρική σχολή δεν είναι θεωρητική.

«Θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών και θεωρώ ότι άπαντες να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε, πριν κλείσει η Βουλή, να περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Βολή  |  Coronavirus  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση