ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δύο ασθενείς με θερμοπληξία παραμένουν στο νοσοκομείο, ο ένας διασωληνωμένος

Τέσσερα άτομα πήραν εξιτήριο

ΚΥΠΕ

Τέσσερα από τα έξι άτομα, που νοσηλεύονταν με θερμοπληξία στα δημόσια νοσηλευτήρια, έλαβαν την Παρασκευή εξιτήριο, αναφέρει νεότερη ανακοίνωσή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος σημειώνει ότι ακόμα δύο ασθενείς με θερμοπληξία παραμένουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, εκ των οποίων ο ένας διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο έχει καταγραφεί ήδη ένας θάνατος με τελική αιτία τη θερμοπληξία, που αφορά σε 90χρονο που διέμενε σε στέγη ηλικιωμένων.

Κανένα περιστατικό θερμοπληξίας αν λαμβάνονται μέτρα, λέει η Δρ. Κωνσταντίνου

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τη Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου, η οποία εκτιμά πως αν ο κόσμος ευαισθητοποιηθεί και λαμβάνει μέτρα, ενδεχομένως να μην παρουσιαστούν άλλα περιστατικά.

Όπως είπε η Δρ Κωνσταντίνου το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε σχέση με τα πρώτα περιστατικά θερμοπληξίας, που έχουν καταγραφεί στην Κύπρο, ενώ καθημερινά εκδίδει ειδικές συστάσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Σύμφωνα με την ίδια μέχρι στιγμής τα δηλωμένα περιστατικά θερμοπληξίας στην Κύπρο φέτος είναι συνολικά εφτά, εκ των οποίων το ένα αφορά στον 90χρονο, που έχει αποβιώσει.

Σημείωσε ότι από τον ιδιωτικό τομέα δεν έχει δηλωθεί μέχρι στιγμής κάποια εισαγωγή περιστατικού.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας στην Κύπρο έχουν καταγραφεί συνολικά 45 θάνατοι λόγω θερμοπληξίας από το 2004 μέχρι το 2021.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας οι πιο πολλοί θάνατοι καταγράφηκαν το 2007, με συνολικό αριθμό τους έντεκα, ενώ ακολουθεί το 2010 με επτά θανάτους και το 2017 με έξι.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στην Κύπρο υπήρξαν χρονιές, κατά τις οποίες δεν καταγράφηκαν θύματα από θερμοπληξία. Συγκεκριμένα, το 2004, το 2006, το 2009, το 2011, το 2013 και το 2019 η Κύπρος δεν κατέγραψε θύματα, με τελική αιτία τη θερμοπληξία.

Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν πως τα πλείστα άτομα, που έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία στην Κύπρο, ήταν ηλικίας εξήντα ετών και άνω.

Τήρηση των μέτρων συστήνει η Δρ Κωνσταντίνου

Η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση και ότι λαμβάνει μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Όπως σημείωσε μέτρα λαμβάνονται από πλευράς ΟΚΥπΥ, Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, Πολιτικής Άμυνας και Υφυπουργείου Κοινωνικής Ευημερίας.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ετοιμαστεί οδηγίες, οι οποίες έχουν σταλεί στις στέγες ηλικιωμένων, συμπληρώνοντας πως έχουν ήδη δοθεί οδηγίες και προς το κοινό για μέτρα πρόληψης και προστασίας από τη ζέστη, ενώ ιδιαίτερη σημασία και προσοχή δόθηκε με συστάσεις προς τις ευάλωτες ομάδες, στους χρόνιους πάσχοντες και τα μικρά παιδιά.

Τόνισε εμφαντικά πως «όσο ψηλές θερμοκρασίες και αν σημειωθούν, εάν ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος και πάρει τα μέτρα του, μπορεί να μην έχουμε περιστατικά».

Σημασία, τόνισε η Δρ. Κωνσταντίνου, «έχει να τηρούμε τα μέτρα».

Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για καύσωνα

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται στην Κύπρο, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν στο κοινό την αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο, της άσκοπης διακίνησης και της βαριάς σωματικής άσκησης ή σωματικής εργασίας.

Όπως συστήνει είναι σωστό να επιλέγονται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός. Επίσης, συστήνει ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, σε περίπτωση έκθεσης στον ήλιο, αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και προτίμηση σε ελαφριά γεύματα χαμηλά σε λιπαρά με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών, λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμού φρούτων), χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα ειδικά κατά τις ζεστότερες ώρες της μέρας, καθώς επίσης πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με τις συστάσεις, πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες. Σύμφωνα με τις Ιατρικές Υπηρεσίες αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, συνίσταται να είναι ντυμένο ελαφρά και να ζητούνται οδηγίες από τον παιδίατρο σχετικά με τη λήψη υγρών.

Επιπλέον, άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβου, ενώ συστήνεται η αποφυγή όσο είναι δυνατό της χρήσης φούρνου και κουζίνας για να μην αυξηθεί περισσότερο η θερμοκρασία του σπιτιού.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5οC), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί και απώλεια συνείδησης ή κώμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση