ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλή - Eνέκρινε το ν/σ για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ

Απορρίφθηκε τροπολογία του ΑΚΕΛ για επέκταση της χρονικής παράτασης κατά δύο επιπλέον έτη, δηλαδή ως τέλος Μαϊου του 2026.

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βούλης ενέκρινε το απόγευμα της Πέμπτης το ν/σ που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό για παραχώρηση χρονικής παράτασης στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ για ακόμη ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι τις 31.5.2025.

Απορρίφθηκε τροπολογία του ΑΚΕΛ για επέκταση της χρονικής παράτασης κατά δύο επιπλέον έτη, δηλαδή ως τέλος Μαϊου του 2026.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση τόνισε χθες ότι ο λόγος για τον οποίο κρίνεται σκόπιμη η επέκταση της χρονικής περιόδου κάλυψης των ελλειμμάτων για ακόμη ένα έτος, αφορά κυρίως στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος υγείας της χώρας, δεδομένου ότι ο ΟΚΥπΥ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παρόχους υπηρεσιών υγείας, αλλά και του γεγονότος ότι ο οργανισμός κλήθηκε να στηρίξει το κράτος στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, με αντίκτυπο στην ομαλή του λειτουργία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, η οποία κατεπείγον συζήτησε νωρίτερα σήμερα το ν/σ, Ευθύμιος Δίπλαρος είπε ότι το προαπαιτούμενο για εφαρμογή του ΓεΣΥ ήταν η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και κάλεσε το ΑΚΕΛ να πει καταπόσο συμφωνεί με αυτή την αυτονόμηση.

Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ που κατηγορείται ως πολέμιος δήθεν του ΓεΣΥ εφάρμοσε το σχέδιο ενώ το ΑΚΕΛ που περηφανεύεται για το ΓεΣΥ δεν εφάρμοσε απολύτως τίποτε.

Είπε ότι το κόμμα του σαφέστατα και δεν είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και πρόσθεσε πως πρέπει να στηρίζουμε το ΓεΣΥ με πράξεις και όχι λόγια.

Η Σάβια Ορφανίδου εξήρε το ρόλο των κρατικών νοσηλευτηρίων και τόνισε ότι η αυτονόμησή τους είναι βασικός πυλώνας του ΓεΣΥ. Πρόσθεσε ότι όσοι πολεμούν αυτή  την αυτονόμηση βάζουν βόμβα στα θεμέλια του ΓεΣΥ. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να κατατεθεί το επιχειρησιακό πλάνο του οργανισμού, καθώς πολλά αναπτυξιακά έργα εντάσσονται στο ταμείο ανάκαμψης.

Από το ΑΚΕΛ ο Γιώργος Λουκαΐδης εξήρε το ρόλο και την προσφορά των δημόσιων νοσηλευτηρίων στη διάρκεια της πανδημίας. Ανέφερε ότι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός δεν έγιναν ή έγιναν σε περιορισμένο βαθμό και ασήκωτες ευθύνες, όπως είπε, φέρει και η προηγούμενη και η νυν κυβέρνηση και δεν μπορεί η ευθύνη να μεταφέρεται στα συμβούλια του ΟΚΥπΥ.

Χαιρέτισε το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ λέει ότι δεν τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τόνισε ότι το κόμμα του βεβαίως και είναι υπέρ της αυτονόμησης και το 2016 ψήφισε το ν/σ και δεν προσπάθησε να «τουμπάρει» οτιδήποτε στη Βουλή.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι στα δύσκολα όλοι στρεφόμαστε στα δημόσια νοσηλευτήρια και ο ρόλος τους διαφάνηκε και στην πανδημία. Ανέφερε ότι υφίστανται ακόμη προβλήματα όπως μεγάλες ουρές στα ΤΑΕΠ, ανεπαρκείς υποδομές, ειδικότητες και αυτονόμηση , προσθέτοντας ότι η απαίτηση είναι να κατατεθεί επιχειρησιακό πλάνο.

Ο Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ είπε ότι  πρέπει να στηριχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και οποιαδήποτε προσπάθεια συρρίκνωσης υπηρεσιών, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση. Εμείς, είπε, δεν θα επιτρέψουμε ιδιωτικοποίηση και θα δώσουμε παράταση ενός έτους, αλλά θα ασκούμε και πιέσεις για υλοποίηση του σχεδιασμού αυτονόμησης.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι το ΓεΣΥ για να είναι βιώσιμο πρέπει να στηριχθεί ο δημόσιος τομέας με σωστή αναδιοργάνωση δημόσιων νοσηλευτηρίων, με βιώσιμα οικονομικά χωρίς ελλείμματα.

Διερωτήθηκε γιατί από το 2017 που ψηφίστηκε το πρώτο ν/σ  μέχρι 2019 που εφαρμόστηκε το ΓεΣΥ δεν υπήρξε σχεδιασμός για αναδιοργάνωση. Ανέφερε επίσης ότι κάποιοι φέρουν ευθύνη γιατί ήθελαν ο δημόσιος τομέας είτε να συρρικνωθεί, είτε η διαχείριση να περάσει σε ξένα κεφάλαια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση