Στη δέσμη των πρόσφατων χαλαρώσεων που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, επήλθε και η διαφοροποίηση που αφορά τον τρόπο αποδέσμευσης ενεργών κρουσμάτων.
Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε όπως τα πρόσωπα που έχουν εντοπιστεί θετικά στον ιό να μπορούν να αποδεσμευτούν αυτόματα από την καραντίνα (κατ’οίκον περιορισμό) κατά την 7η μέρα -από την ημερομηνία εντοπισμού τους σαν επιβεβαιωμένα περιστατικά- χωρίς να απαιτείται η διενέργεια οποιουδήποτε τεστ.
Aπό τη στιγμή που ισχύει η αυτόματη αποδέσμευση δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος για επανάληψη του τεστ
Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος και πριν την ανακοίνωση των νέων χαλαρώσεων, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μπορούσαν να αποδεσμευτούν με το πέρας 7 ημερών με την προϋπόθεση ότι θα παρουσίαζαν αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου. Σε περίπτωση που κατά την 7η μέρα συνέχιζαν να είναι θετικοί, μπορούσαν κάθε επόμενη μέρα (μέχρι και την 10η) να υποβληθούν σε δειγματοληψία έως ότου εντοπιστούν αρνητικοί.
Τι συμβαίνει όμως σήμερα, στην περίπτωση που μετά την αυτόματη αποδέσμευση ο πολίτης σπεύσει να υποβληθεί από μόνος του σε εξέταση και εντοπιστεί ξανά θετικός; Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο σύμβουλος επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου δήλωσε αρχικά πως από τη στιγμή που ισχύει η αυτόματη αποδέσμευση δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος για επανάληψη του τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου μετά την αποδέσμευση.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως σε περίπτωση που μετά το πέρας της 7ης μέρας ο ασθενής συνεχίζει να φέρει εμφανή συμπτωματολογία οφείλει να ενημερώσει τον προσωπικό του ιατρό, διευκρινίζοντας παράλληλα πως για να φτάσει το Υπουργείο στην αποδοχή της άνωθεν χαλάρωσης έχει λάβει υπόψη στοιχεία και μελέτες που καταδεικνύουν πως ακόμη και αν ο ασθενής φέρει ακόμη ιικό φορτίο, αυτό θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό και εξαιρετικά δύσκολο να μεταδοθεί.
Στον αντίποδα, και στο σενάριο που ο ασθενής μετά την αποδέσμευση του -και χωρίς να φέρει συμπτώματα- αποφασίσει για οποιοδήποτε λόγο να επαναλάβει το rapid test και η ένδειξη είναι ξανά θετική, τότε δεν δηλώνεται ξανά από την μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης ως κρούσμα αφού για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουν παρέλθει πέραν των δύο εβδομάδων από την ημέρα εξόδου του αυτοπεριορισμού.
Καταληκτικά υπογράμμισε πως εάν υπάρχει παρουσία έστω και ήπιας συμπτωματολογίας -πέραν του προσωπικού ιατρού- ο ασθενής συστήνεται όπως ενημερώσει τον χώρο εργασίας του και συνεχίσει τον αυτοπεριορισμό.