ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτσι έδρασε το Ιράν στην Κύπρο

Η ισραηλινή Μοσάντ έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την τρομοκρατική δράση των «Φρουρών της Επανάστασης»

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Συνέχεια αποκτά η υπόθεση αποτροπής τρομοκρατικού χτυπήματος στη Κύπρο με επίκεντρο την δράση της ιρανικής δύναμης των «Φρουρών της Επανάστασης» (δύναμη IRGC και η “al-Quds Force” ως επίλεκτο σώμα εντός τους) και στόχο Ισραηλινό πολίτη που διέμενε στη Λεμεσό. Υπενθυμίζεται πως την υπόθεση έφερε πρώτος στο φως ο «Φιλελεύθερος» με δημοσίευμα του στην έντυπη έκδοσή του την περασμένη Κυριακή. Όπως περιέγραψε παλιότερα σε ανάλυσή της, η «Κ», Κύπρος κι Ελλάδα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο κακόβουλης δράσης των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών και δη σε υποθέσεις τρομοκρατικής στόχευσης πολιτών ισραηλινής καταγωγής -που ζούνε μόνιμα ή επισκέπτονται ως τουρίστες τις χώρες.

Οι πληροφορίες

Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων από το σύνολο του Ισραηλινού Τύπου οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ (Μοσάντ) κατόρθωσαν να δράσουν επί ιρανικού εδάφους και να συλλάβουν τον φερόμενο ως δράστη τρομοκρατικού χτυπήματος επί κυπριακού εδάφους αποσπώντας μάλιστα βιντεογραφημένη μαρτυρία του επιχειρησιακού τρόπου δράσης του επί κυπριακού εδάφους καθώς και της διαδικασίας στρατολόγησης και κατεύθυνσής του από το ιρανικό apparatus ασφάλειας και δη τους «Φρουρούς της Επανάστασης».

Ο φερόμενος ως δράστης Yosef Shahbazi Abbasalilo στρατολογήθηκε από τα υψηλά δώματα της ιεραρχίας της δύναμης “al Quds” και δη από τον επικεφαλής της «διεύθυνσης 800» (διεύθυνση foreign intelligence των Φρουρών), Τζαβάντ Σαράι. Ενδιάμεσα ο επίδοξος τρομοκράτης είχε άμεσο χειριστή (handler) -σε επιχειρησιακό επίπεδο- επίσης από την δύναμη των Φρουρών, ονόματι Χασάν Σουσταρί Ζάντα

Στο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας στο Ισραήλ ο φερόμενος ως δράστης περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο άφιξης του στα Κατεχόμενα μέσω Κωνσταντινούπολης και πως κατόρθωσε να διεκπεραιωθεί στις ελεύθερες περιοχές και δη στη Λεμεσό όπου υπήρχε ο στόχος ενδιαφέροντος, ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας για τον οποίο δεν παρέχονται άλλες λεπτομέρειες. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στα Κατεχόμενα ο φερόμενος ως δράστης είχε βοήθεια ως προς την εύρεση όπλου από τοπικά στρατολογημένους συνεργούς που φέρεται να είναι σιιτικού θρησκευτικού υποβάθρου και πακιστανικής καταγωγής -ένα μοτίβο που είδαμε και στη περίπτωση του Αζέρου τρομοκράτη στη Κύπρο καθώς και στη πρόσφατη αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος, πάλι με στόχους Ισραηλινούς, στην Αθήνα.

Καταληκτικά, οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σε στενή συνεργασία με αυτές του Ισραήλ απέτρεψαν την εκδήλωση τρομοκρατικής δράσης επί κυπριακού εδάφους ωστόσο ο φερόμενος δράστης -πριν συλληφθεί όπως ανακοίνωσε η Μοσάντ- κατόρθωσε να διαφύγει στο Ιράν μέσω Κατεχομένων.

H ιεραρχική πυραμίδα των «Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης» (Islamic Revolutionary Guard Corps/IRGC) μέλος της οποίας αποτελεί η επίλεκτη δύναμη “al-Quds” η οποία συνδέεται με clandestine επιχειρήσεις του Ιράν ανά το παγκόσμιο. Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για να συμπεριληφθεί η οργάνωση σε ονομαστικό κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ -θέση που ωστόσο δεν υιοθέτησε το Συμβούλιο και για την οποία, διαχρονικά, πιέζει το Ισραήλ.

Η μεγάλη εικόνα

Η επαναφορά της Κύπρου στο επίκεντρο (για τέταρτη φορά τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης» που συνδέεται με το Ιράν) του διεθνούς ενδιαφέροντος ως δυνητικό πεδίο εκδήλωσης τρομοκρατικών χτυπημάτων που συνδέονται με την δράση του Ιράν όχι μόνο αναδεικνύει ένα μοτίβο αλλά υπενθυμίζει πως ο κίνδυνος της διεθνούς τρομοκρατίας -και δη της συνδεόμενης με το ιδεολογικό συγκείμενο του πολιτικού Ισλάμ (ασχέτως σουνιτικού ή σιιτικού δόγματος)- είναι πάντα παρών και δεν πρέπει να υποτιμάται ούτε στα πλαίσια της κατανόησης του φαινομένου αλλά ούτε και σε αυτά των επιχειρησιακών δράσεων πρόληψης ή καταστολής του φαινομένου πριν την εκδήλωση ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. Τόσο η γεωγραφική θέση της Κύπρου όσο και η ιδιαιτερότητα που απορρέει από τον μη αποτελεσματικό έλεγχο των κατεχόμενων -από την Τουρκία- περιοχών αποτελούν βασικούς λόγους για την δημιουργία στοχευμένων δράσεων σε α. πληροφοριακό επίπεδο β. σε επίπεδο διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας με τα κράτη της περιοχής και γ. την επαύξηση των κρατικών χωρητικοτήτων σε επίπεδο ανάλυσης και επιχειρησιακής δράσης -για λόγους κατανόησης του φαινομένου κι αποτελεσματικής αντιτρομοκρατίας.

Καταληκτικά μια βασική πτυχή εθνικής ασφάλειας που, πάντα, θα επανέρχεται.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση