ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επ.Περιβάλλοντος: Μέρος της λύσης για την κλιματική κρίση οι αρχιτέκτονες

Βρέθηκε στην 34η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου.

ΚΥΠΕ

Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί περιβάλλοντος μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης για την κλιματική κρίση με τα έργα και τους σχεδιασμούς τους, δήλωσε το Σάββατο η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, σε χαιρετισμό της στην 34η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου.

Η κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι αν και Επίτροπος Περιβάλλοντος, διατηρεί την ταυτότητά της ως αρχιτέκτονας και μηχανικός περιβάλλοντος, λέγοντας ότι «τα έργα μας διαμορφώνουν τον χώρο στον οποίο ζούμε, τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, κινούμαστε, επηρεάζουν απόλυτα τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με το περιβάλλον γύρω μας. Ο ρόλος, λοιπόν, της αρχιτεκτονικής είναι πρωταγωνιστικός», επεσήμανε.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος σημείωσε ότι η κλιματική κρίση αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους αρχιτέκτονες και για τους μηχανικούς περιβάλλοντος προσθέτοντας ότι «μπορεί να μην είμαστε μέρος του προβλήματος, αλλά σίγουρα μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης με τα έργα και τους σχεδιασμούς μας».

Η κ. Θεοδοσίου είπε ακόμη ότι η πράσινη/βιώσιμη ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία, η ανάγκη για τη διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η προστασία και η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς (κτιστής και άυλης), η αποφυγή της σφράγισης της γης, η φυσική ανάπλαση του τοπίου, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική και η χρήση αειφόρων υλικών, μαζί με σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες αλλά και η φυσική δόμηση, χρειάζεται να καταστούν προτεραιότητές μας με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των σχεδιασμών μας.

Ωστόσο, συνέχισε, η βιώσιμη αρχιτεκτονική υπερβαίνει την τεχνική διάσταση, και ενσωματώνει σε ένα ενιαίο πλαίσιο την περιβαλλοντική ευαισθησία και κουλτούρα αλλά και έναν κοινωνικό ρόλο.

Εξήγησε ότι κάθε βιώσιμο αρχιτεκτονικό έργο καλείται να αποτελέσει αντικείμενο μιας ολοκληρωμένης ανάλυσης, που καθιστά κάθε τεχνική επιλογή μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για ενεργή κοινωνική συμμετοχή και περιβαλλοντική ευθύνη.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε ότι η όλη φιλοσοφία της βιώσιμης αρχιτεκτονικής δεν περιορίζεται στην κατασκευή οικοδομών με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα αλλά, παράλληλα, διαμορφώνει και παρουσιάζει έμπρακτα έναν τρόπο ζωής και στάσης κατά της κλιματικής κρίσης.

Δήλωσε ακόμη ότι από τη θέση της, ως Επίτροπος Περιβάλλοντος, προσβλέπει στην αγαστή συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου καθώς και με το ΕΤΕΚ, και στις παρεμβάσεις τους που, όπως είπε, διαχρονικά έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να καθοριστούν πολιτικές αποφάσεις και να αντιμετωπιστούν διάφορα ζητήματα που άπτονται του τομέα της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής και του πολεοδομικού σχεδιασμού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κύπρος  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση