ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοχύρωτες πόλεις στο έλεος της φύσης

Γονάτισαν δυο επαρχίες στην πρώτη έντονη βροχόπτωση

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι εικόνες όπου ένα πρόσωπο κάνει σκι σε παραλιακό δρόμο του Πρωταρά που έχει μετατραπεί σε ποτάμι από τις έντονες βροχοπτώσεις, αναμφίβολα είναι πρωτόγνωρες για τα κυπριακά δεδομένα ωστόσο αποκαλύπτουν τη νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής που αγγίζει και την Κύπρο. Ακόμα και αν ισχύει αυτό το οποίο προβάλλεται από τοπικούς φορείς και άλλους αρμόδιους για την αδυναμία των υποδομών να απορροφήσουν τους υδάτινους όγκους, ακόμα και αν είχε γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για αντιμετώπιση καταστάσεων πέραν του κανονικού, η προχθεσινή νεροποντή αναμφίβολα δεν μπορεί να θεωρηθεί η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Η αδυναμία των υποδομών να διαχειριστούν ακραία φαινόμενα θέτει τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την κεντρική διοίκηση ενώπιον τετελεσμένων.

@nikolaspetrouu Mother nature is no joke!! Floods in Cyprus #cyp #floods #increíble original sound - Nikolas Petrou

Λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις ειδικών, όπως του ΕΤΕΚ, αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι η έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που να διαλαμβάνει τα αποτελέσματα των αλλαγών στο κλίμα καθώς και τις επιπτώσεις στις οργανωμένες οικιστικές περιοχές. Κάτι που αναδείχθηκε περίτρανα στην περίπτωση του Παραλιμνίου όπου τα παραλιακό μέτωπο της πόλης πνίγηκε στα λασπόνερα. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής σίγουρα προέχει πλην όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι όταν οργανωμένες περιοχές γονάτισαν μέσα σε λίγες ώρες και τα βρόχινα νερά μετέτρεψαν κεντρικές οδικές αρτηρίες σε ορμητικά ποτάμια.

Κύριος δρόμος Μενεού.

Το ΕΤΕΚ

Για το ΕΤΕΚ οι εικόνες με τα ορμητικά νερά σε δρόμους προκαλεί ανησυχία κυρίως για τις αντοχές των υποδομών κοινής ωφελείας των πόλεων. Σε μια πρώτη αποτίμηση των βροχοπτώσεων των τελευταίων 48 ωρών, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή θέτει το ευρύτερο ζήτημα του πολεοδομικού σχεδιασμού ζήτημα το οποίο αγγίζει τις αντοχές των υποδομών να ανταποκριθούν σε ακραίες καταστάσεις. Ένα θέμα το οποίο εντοπίζεται και σε μεγάλα αστικά κέντρα και με μικρότερους όγκους νερών. Όπως είπε στην «Κ» ο κ. Κωνσταντή το ΕΤΕΚ καλείται να δώσει απαντήσεις για την ουσία των προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν σε Αμμόχωστο και Λάρνακα προκειμένου να εντοπισθούν αποτελεσματικές λύσεις. Πρόθεση του ιδίου είναι να συγκαλέσει υπηρεσιακή σύσκεψη η οποία θα ασχοληθεί με θέματα τα οποία μόνο περιστασιακά δεν θα είναι.

 

Φόβοι για το μέλλον

Από τις τελευταίες νεροποντές που χαρακτηρίσθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία το Παραλίμνι, η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα. Η υδάτινη επέλαση, κατά τον δήμαρχο του Πραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη, άφησε πίσω ένα παραλιακό μέτωπο διαλυμένο. Όπως αποδείχθηκε η συντήρηση του δικτύου όμβριων υδάτων δεν ήταν αρκετή για να βρει την πόλη θωρακισμένη στις πρώτες έντονες βροχές. Τουναντίον οι αγωγοί όμβριων υδάτων δεν ήταν σε θέση να απορροφήσουν τα βρόχινα νερά δίνοντάς τους μια ασφαλή διέξοδο προς την θάλασσα. Κατά τον κ. Πυρρίλη στα όρια του δήμου του δεν παρατηρείται το φαινόμενο απόφραξης φυσικών καναλιών από την οικιστική ανάπτυξη. Η παραδοχή του δημάρχου ουσιαστικά αποτελεί επιβεβαίωση της αδυναμίας του υπόγειου δικτύου της πόλης να ανταποκριθεί με επιτυχία σε μεγάλους υδάτινους όγκους. Η εκτροπή του νερού σε οδικές αρτηρίες μπορεί να εκτόνωσε την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ωστόσο δημιούργησε άλλα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Από την ελεγχόμενη, κατά τον δήμαρχο Παραλιμνίου, διοχέτευση όγκων νερού σε δρόμους, 48 πρόσωπα εγκλωβίστηκαν στην επαρχία Αμμοχώστου και άλλα 5 στην επαρχία Λάρνακας. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 80 ρυμουλκήσεις οχημάτων σε Αμμόχωστο και Λάρνακα.

Η Πυροσβεστική

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν από τη Πυροσβεστική για τα προβλήματα που προκλήθηκαν τις τελευταίες δυο ημέρες δείχνουν τις βασικές αιτίες. Πέρα από τα περιστατικά που κλήθηκε να παρέμβει, η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων σε διαφορετικές περιοχές θεωρείται ένας καθοριστικό στοιχείο της κλιματικής αλλαγής που συντελείται. Άλλο είναι οι μεγάλοι όγκοι νερού που πέφτουν σε μικρό χρονικό διάστημα και που έχουν ως αποτέλεσμα να δοκιμάζονται σοβαρά τα συστήματα υποδομών, ανεξάρτητα από την ετήσια συντήρησή του. Όπως εξηγούν από το γραφείο τύπου της Πυροσβεστικής κάτι ανάλογο συνέβη στην ελεύθερη Αμμόχωστο και σε περιοχές της Λάρνακας όπως Μενεού, Δρομολαξιά και Κίτι.

Πλημμύρες Κίτι - Μενεού - Δρομολαξιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση