ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αδέσποτα και ιδιοκτήτες στο μικροσκόπιο - Ευθύνες και ποινές

Το ζήτημα που ανασύρθηκε στην επιφάνεια μετά την επίθεση ροτβάιλερ σε οκτάχρονο

Συγκλονισμό έχει προκαλέσει Παγκύπρια η επίθεση σκύλου (ροτβάιλερ) εναντίον οκτάχρονου παιδιού στη Λεμεσό με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του. Ένα τραυματισμό που είχε ως αποτέλεσμα την μεταφορά του στο Μακάρειο νοσοκομείο και την υποβολή του σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης σοβαρών τραυμάτων. Τίθενται λοιπόν διάφορα ερωτήματα όσον αφορά τις ευθύνες των ιδιοκτητών σκύλων, το θεσμικό πλαίσιο για τη φύλαξη και περισυλλογή αδέσποτων, το ποιοι έχουν την ευθύνη για να τηρούνται οι διαδικασίες εξ’αφορμής της παρολίγον τραγωδίας με αποκλειστικό στόχο κάτι ανάλογο να μην επαναληφθεί.

Το χρονικό της επίθεσης

Το όλο περιστατικό διαδραματίστηκε όταν δύο αδέρφια περνούσαν από χωράφι σε ανοιχτό χώρο της περιοχής του Αγίου Ιωάννη όπου εκεί βρίσκονται κλουβιά εντός των οποίων υπάρχουν σκύλοι. Ωστόσο δύο αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούσαν στην περιοχή και το ένα εξ αυτών μάλιστα με άγριες διαθέσεις επιτέθηκε στον 8χρονο με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο κεφάλι. Μετά την επίθεση, τα δύο ανήλικα παιδιά σε κατάσταση πανικού, άρχισαν να φωνάζουν με τους περίοικους να τρέχουν στο σημείο για να δουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

Συγκεκριμένα όπως μας ενημέρωσαν αρμοδίως, γείτονας, ο οποίος διαμένει πλησίον της περιοχής άκουσε τα ουρλιαχτά των παιδιών και έσπευσε έγκαιρα στο σημείο απομακρύνοντας τον σκύλο με τις Αρχές να σημειώνουν πως η παρέμβασή του ήταν καθοριστική. Μέλη του Τμήματος Ανιχνεύσεων Εγκλημάτων Λεμεσού, εντόπισαν τον έναν από τους δύο σκύλους που βρισκόταν στην περιοχή την ώρα του επεισοδίου και παραλήφθηκε από τις υγειονομικές υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού. Σε δηλώσεις του, ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρης Κυριάκου ανέφερε ότι «σύμφωνα με την μαρτυρία που έχει εξασφαλιστεί, στο επεισόδιο παρευρίσκονταν δύο σκύλοι όμως στο παιδάκι επιτέθηκε ο ένας εξ αυτών, όχι αυτός που εντοπίστηκε, ο οποίος όμως είχε δείξει άγριες διαθέσεις και γι΄ αυτό απομονώθηκε και παραλήφθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Νομοθεσία, διαδικασία και πλαίσιο - Τι χρειάζεται για να έχεις σκύλο

Η ρύθμιση για την κατοχή σκύλου προέρχεται από τον περί σκύλων νόμο ενώ αρμόδια για την εφαρμογή του είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με αυτό εννοούμε Δημοτικά και Κοινοτικά συμβούλια. Για να μπορέσει λοιπόν κάποιος να γίνει ο νόμιμος ιδιοκτήτης ενός σκύλου θα πρέπει να του εκδοθεί άδεια κατοχής, ενώ στον σκύλο θα τοποθετηθεί σήμανση με την μορφή μικροτσίπ. Όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο Επαρχιακός του Κτηνιατρικού Γραφείου Λεμεσού κύριος Κωνσταντίνος Οικονομίδης κατά τη διαδικασία αυτή και στην έκδοση άδειας αναφέρονται οι απαγορευτικές διατάξεις που ουσιαστικά δεσμεύουν -ή θα έπρεπε να δεσμεύουν- τον ιδιοκτήτη. Μέσω αυτών μπορεί να γίνει ανάκληση ή ακύρωση της άδειας με μερικά από τα πιθανά παραπτώματα να είναι η οχληρία, ή το να κυκλοφορεί ο σκύλος ασυνόδευτος εκτός των ορίων της οικίας του ιδιοκτήτη.

Πώς ρυθμίζεται το θέμα με τα αδέσποτα;

Υπάρχει πλάνο δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά στη θεωρία και για την πρόληψη του. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες με ασπίδα το νόμο περί ευημερίας και προστασίας των ζώων προσπαθούν να διαφυλάξουν τη μηδενική -στο βαθμό του δυνατού- παρουσία αδέσποτων αλλά και την ευημερία των ζώων από τυχόν κακοποίηση, εγκατάλειψη ή κακές συνθήκες διαβίωσης. Ζητήματα που ενδέχεται να επιφέρουν την επέμβαση των κτηνιατρικών υπηρεσιών είναι σκύλοι που δέχονται κακοποίηση (χτυπήματα ή μη επαρκής σίτιση), βρίσκονται σε δυσανάλογα με το μέγεθος τους κλουβιά ή σε ταράτσες. Ο αναπληρωτής προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού κύριος Φάνος Παναγή ανέφερε στην «Καθημερινή» πως αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην Λεμεσό -όπου συνέβη το περιστατικό- δεν παρατηρείται ιδιαίτερο πρόβλημα αφού το περίπολο εντοπίζει 2 με 3 αδέσποτους σκύλους μηνιαίως ενώ μεγαλύτερη συσσώρευση εντοπίζεται μετά το πέρας της κυνηγετικής περιόδου. Μας αναφέρθηκε ότι λειτουργεί συνεργείο περισυλλογής αδεσπότων είτε μετά από περιπολία είτε μετά την πληροφόρηση από πολίτη εν π με τον εντοπισμό μεταφέρεται σε καταφύγιο. Εάν εντός 15 ημερών δεν βρεθεί ο ιδιοκτήτης αναζητείται νέος ενώ στη συνέχεια οι κτηνιατρικές υπηρεσίες μαζί με φιλοζωικές οργανώσεις αναλαμβάνουν να βρουν ανάδοχο εντός ή εκτός Κύπρου.

Ποινές και διαδικασία κατά ιδιοκτητών - Πότε απομακρύνεται ένα ζώο;

Αναλόγως των συνθηκών εάν διαπιστωθεί κακομεταχείριση ή ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης είθισται να γίνονται συστάσεις ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορεί να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο. Σε άλλες περιπτώσεις σύμφωνα με τον κύριο Ερωτοκρίτου έχουν επιβληθεί προστίματα από 400€ μέχρι και 5000€ ενώ μετά μπορεί να προβούν και σε καταγγελία στην Αστυνομία. Όπως μας διευκρινίστηκε εάν διαπιστωθεί πως ο σκύλος (το ζώο) τίθεται σε κίνδυνο δύναται να απομακρυνθεί άμεσα από τον ιδιοκτήτη ενώ για το περιστατικό με την επίθεση από ροτβάιλερ σε οκτάχρονο πως υπάγεται στον ποινικό κώδικα. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων υποχρεούνται να τοποθετούν μικροτσίπ σήμανσης για να διατηρούνται τόσο οι ίδιοι όσο και οι σκύλοι στα μητρώα ή δεν εκδώσουν άδεια μπορεί να διωχθούν νομικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Τις ευθύνες να τις αναζητήσετε αρχικά στις τοπικές αρχές διοίκησης που δέν εφαρμόζουν την νομοθεσία για ιδιοκτησία σκύλλων στις περιοχές ευθύνης τους. Δεύτερο, να τις αναζητήσετε στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες που επίσης δέν εφαρμόζουν την νομοθεσία και μετά να κυνηγηθούν οι ανεγγέφαλοι και ανεύθυνοι ιδιοκτήτες, που ετσι και αλλοιώς πάντα θα υπάρχουν

Αντρέας Χαραλάμπους
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση