ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζελένσκι προς G7: Να τελειώσει ο πόλεμος πριν μπει ο χειμώνας

Συστήματα αεράμυνας, καθώς και περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και εγγυήσεις ασφαλείας, ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στους ηγέτες της G7

Συστήματα αεράμυνας, εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς και περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία, ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος μέσω βίντεο στους ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Κατά την τοποθέτηση του, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 στις Βαυαρικές Άλπεις, ο κ. Ζελένσκι ζήτησε επίσης βοήθεια για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε παράλληλα τους ηγέτες της G7 να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση της χώρας του.

Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι θέλει να τελειώσει ο πόλεμος μέχρι το τέλος του έτους, πριν μπει ο χειμώνας.

Στήριξη στην Ουκρανία, πίεση στη Ρωσία

Χθες, Κυριακή, οι ηγέτες της G7 εξέφρασαν αποφασιστικά την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία.

Θέλοντας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης προς την Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσαν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού πριν ακόμη η απόφαση επικυρωθεί από το σύνολο της G7.

Η απαγόρευση αυτή αφορά τον χρυσό που έχει εξορυχθεί πρόσφατα στην Ρωσία και όχι τον χρυσό που έχει ήδη πωληθεί. «Θα πλήξει απευθείας τους Ρώσους ολιγάρχες και την καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», διαβεβαίωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού χρυσού και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό να θέσουμε στο στόχαστρο τον χρυσό κατά τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει εμάς τους ίδιους», δήλωσε ο κ. Μισέλ, προσθέτοντας ότι είναι προσεκτικός και επιφυλακτικός.

Αμερικανός αξιωματούχος: Κοντά σε συμφωνία για πλαφόν στην τιμή πετρελαίου

Πάντως, σήμερα, Δευτέρα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι χώρες της G7 θα οριστικοποιήσουν τα σχέδια για πλαφόν τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ παράλληλα θα δεσμευθούν σε νέο πακέτο συντονισμένων ενεργειών με στόχο την αύξηση της πίεσης σε βάρος της Ρωσίας αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και

«Οι διττοί στόχοι των ηγετών της G7 ήταν να στοχοθετήσουν άμεσα τα έσοδα του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, ιδιαίτερα μέσω της ενέργειας, αλλά επίσης να ελαχιστοποιήσουν τα επακόλουθα και τον αντίκτυπο στις οικονομίες της G7 και του υπόλοιπου κόσμου», δήλωσε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της G7.

Οι ηγέτες της G7 είναι «πολύ κοντά στο σημείο του να αποφασίσουν να ζητήσουν από τους υπουργούς τους να αναπτύξουν επειγόντως μηχανισμούς για να θέσουν πλαφόν σε παγκόσμιο επίπεδο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε ο αξιωματούχος. Ένας τέτοιος μηχανισμός, που μένει να καθοριστεί, θα περνά από τις «υπηρεσίες» που αφορούν την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε.

Οι χώρες της G7 από κοινού «θα συνεχίζουν να περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας βιομηχανικούς πόρους» κυρίως στον τομέα της άμυνας, που η Ουάσινγκτον ήδη έχει «θέσει στο στόχαστρο με επιθετικό τρόπο» μέσω κυρώσεων σε βάρος μεγάλων δημόσιων ρωσικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές δεν θα μπορούν πια να εισάγουν αμερικανικά προϊόντα, κυρίως εξαρτήματα τεχνολογίας.

Οι ηγέτες της G7 θα αναλάβουν επίσης μια «άνευ προηγουμένου, μακροπρόθεσμη δέσμευση ασφάλειας για να παράσχουν στην Ουκρανία οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη για όσο χρειαστεί», συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης προμήθειας εξελιγμένων όπλων, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση.

Οι κυρώσεις της Δύσης έχουν πλήξει σοβαρά τη ρωσική οικονομία και τα νέα μέτρα έχουν στόχο να στερήσουν από το Κρεμλίνο πετρελαϊκά έσοδα. Οι χώρες της G7 θα εργαστούν με άλλες -συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας- για τον περιορισμό των εσόδων που ο Πούτιν μπορεί να συνεχίσει να παράγει, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο

«Η σημερινή είδηση περί αθέτησης πληρωμών της Ρωσίας, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, δείχνει πόσο ισχυρές είναι οι ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει οι ΗΠΑ, μαζί με συμμάχους και εταίρους, καθώς πόσο δραματικός είναι ο αντίκτυπος στη ρωσική οικονομία», προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση