
Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, η επιβολή δασμών έως και 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις 2 Απριλίου που προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, όπως βέβαια και στην ιαπωνική.
Το 2024, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες έστειλαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυτοκίνητα αξίας 38,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των εξαγόμενων οχημάτων τους.
Οι δασμοί αυτοκινήτων «θα είναι σίγουρα ένα μεγάλο πλήγμα για την αισιοδοξία που επέστρεψε πρόσφατα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής μακροοικονομικών της ING Research. Ειδικότερα, θα μπορούσαν «να πλήξουν τις γερμανικές εξαγωγές και να αυξήσουν τις πιθανότητες συνέχισης της στασιμότητας».
Περίπου το 73% των εξαγωγών αυτοκινήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από τις τρεις μεγαλύτερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών JATO Dynamics.
Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η σημαντικότερη εξαγωγική αγορά για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Σχεδόν μία στις τρεις Porsche και μία στις έξι BMW εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Mercedes, η Volkswagen και η Audi (θυγατρική του ομίλου Volkswagen) διαθέτουν εγκαταστάσεις παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό.
Περίπου το 73% των εξαγωγών αυτοκινήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχεται από τις τρεις μεγαλύτερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες – Φωτ.: Shutterstock
Η BMW προειδοποίησε προ ημερών πως ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος θα στοιχίσει στην εταιρεία περί το 1 δισ. δολάρια φέτος.
«Οι υπερβολές με τους δασμούς στέλνουν επηρεάζουν αρνητικά όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά», δήλωσε στο Bloomberg ο Ολιβερ Τσίπζε, πρόεδρος της BMW. Δεν υπάρχουν «νικητές σε αυτό το παιχνίδι».
Επεται συνέχεια
Τα αυτοκίνητα είναι μόνο ένας τομέας που βρίσκεται στη δίνη των αυξημένων δασμών. Εκτός από τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ανακοινώσουν την επόμενη Τετάρτη αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί «αμοιβαίους» δασμούς που στόχο έχουν να εξισώσουν τους δασμολογικούς συντελεστές μεταξύ των διαφόρων κρατών και της Αμερικής.
Ο Μάρος Σέφτσοβιτς, Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Μπγιόρν Ζάιμπερτ, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Επιτροπής, επισκέφθηκαν την Τρίτη την Ουάσιγκτον για να συνομιλήσουν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους – τον Χάουαρντ Λούτνικ, τον υπουργό Εμπορίου, και τον Τζέιμισον Γκριρ, τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους διπλωμάτες που έχουν γνώση των συνομιλιών και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι αμοιβαίοι δασμοί -που θα έχουν οριζόντια ισχύ για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης- ενδέχεται να είναι διψήφιοι, ίσως ακόμη και 20% ή υψηλότεροι.
Κερδισμένος ο Μασκ;
Η Tesla του Ελον Μασκ θα μπορούσε να θεωρείται ωφελημένη από τους δασμούς – ή τουλάχιστον λιγότερο «χαμένη» σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, αναφέρουν επίσης οι New York Times.
Η Tesla κατασκευάζει όλα τα αυτοκίνητά της στις Ηνωμένες Πολιτείες – σε Καλιφόρνια και Τέξας. Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματά της δεν εμπίπτουν σε καθεστώς δασμών. Παρόλα αυτά, η εταιρεία, όπως και όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, θα δει το κόστος παραγωγής της να αυξάνεται λόγω των δασμών στα εισαγόμενα εξαρτήματα.
Το σπορ Model Y και το σεντάν Model 3 της Tesla ήταν τα δύο ηλεκτρικά οχήματα με τις περισσότερες πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι. Ωστόσο, η εταιρεία έχασε μερίδιο από την ηλεκτροκίνητη αγορά λόγω των ανταγωνιστικών μοντέλων, όπως το Chevrolet Equinox E.V. της General Motors και το Mustang Mach-E της Ford.
Oι δασμοί εκτιμάται πως διαταράξουν σοβαρά τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα οδηγήσουν σε περικοπές παραγωγής και απολύσεις – Φωτ.: Shutterstock
Και τα δύο αυτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως, κατασκευάζονται στο Μεξικό και θα γίνουν σημαντικά ακριβότερα.
Ο ακριβής οικονομικός αντίκτυπος είναι, πάντως, προσώρας ασαφής επειδή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οποιοδήποτε εξάρτημα σε αυτοκίνητα που συναρμολογείται στο Μεξικό ή τον Καναδά θα εξαιρείται από τους δασμούς.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Tesla, εισάγουν κινητήρες, μπαταρίες, πρώτες ύλες και άλλα εξαρτήματα από άλλες χώρες. Αυτά τα εξαρτήματα θα υπόκεινται σε δασμούς, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής παραγωγής και τη μετακύλιση του κόστους στο τελικό προϊόν.
Aναλυτές και στελέχη του κλάδου επιχειρούν να υπολογίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις. Οι τιμές των αυτοκινήτων θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά χιλιάδες δολάρια. Σύμφωνα με αναλυτές, οι δασμοί θα μπορούσαν να επιβαρύνουν έως και 75 δισ. δολάρια το ετήσιο κόστος των αυτοκινητοβιομηχανιών – τα οποία θα πρέπει να μετακυλιστούν στους καταναλωτές.
Πέραν της οικονομικής παραμέτρου, οι δασμοί εκτιμάται πως διαταράξουν σοβαρά τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα οδηγήσουν σε περικοπές παραγωγής και απολύσεις.
Πηγή: New York Times