ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπόθεση Pegasus: Κυνηγοί και θηράματα της ψηφιακής κατασκοπείας

Έντονοι τριγμοί σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο

Kathimerini.gr

Έντονους τριγμούς σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο έχει προκαλέσει σε πολλές χώρες η αποκάλυψη των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων πολιτικών και άλλων παραγόντων, μέσω του συστήματος παρακολούθησης Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποκαλύψεις, οι περισσότεροι πελάτες της εταιρείας έκαναν χρήση του συστήματος με πολιτικά κίνητρα, κατασκοπεύοντας κατά βάση τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Πέραν των πολιτικών τριγμών, οι αποκαλύψεις προκάλεσαν σημαντικές αναταραχές και μεταξύ των επιχειρηματικών κολοσσών της Σίλικον Βάλεϊ, με την Amazon να επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη «κόψει» μέρος των δεσμών της με την ισραηλινή εταιρεία λόγω πιθανών παραβιάσεων των ηλεκτρονικών συστημάτων της και την τιμή της μετοχής της Apple να παρουσιάζει πτώση, λόγω των ανησυχιών που έχουν προκληθεί αναφορικά με την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικότητας που φέρονται να εγγυώνται τα προϊόντα της.

Από την πλευρά της, η NSO ισχυρίζεται ότι τα εργαλεία παρακολούθησης της πωλούνται με προσοχή σε κυβερνήσεις, οι οποίες επιτρέπεται να τα χρησιμοποιήσουν μόνο σε νόμιμες έρευνες που αφορούν εγκληματικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την εταιρεία και τους πελάτες της, πολλοί από τους τελευταίους ξεπέρασαν κατά πολύ τους όρους που θέτει στους πελάτες της η NSO.

Ενδεικτικά:

– Τουλάχιστον 50 άτομα από το κοντινό περιβάλλον του προέδρου του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπεθ Ομπραντόρ, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και τα παιδιά του, ορισμένοι σύμβουλοι του και ο προσωπικός του γιατρός, εμπεριέχονταν στη λίστα πιθανών στόχων παρακολούθησης της τότε μεξικανικής κυβέρνησης, όταν ο ίδιος βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Ομοίως, φερόμενος στόχος παρακολούθησης ήταν και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Φελίπε Καλντερόν, ο οποίος έκανε λόγο για «άδικη παραβίαση» των δικαιωμάτων του.

– Ο Ραχούλ Γκάντι, ο κυριότερος πολιτικός αντίπαλος του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντα Μόντι, είχε επιλεγεί δύο φορές ως πιθανός στόχος παρακολούθησης της ινδικής κυβέρνησης.

– Η Καρίν Κανίμπα, η Αμερικανίδα κόρη του Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, του φυλακισμένου ακτιβιστή από τη Ρουάντα που ενέπνευσε την ταινία «Hotel Rwanda», έχει υπάρξει στόχος πολλαπλών επιθέσεων μέσω κατασκοπευτικού λογισμικού της NSO, παρότι η κυβέρνηση της Ρουάντας αρνείται ότι διαθέτει τη σχετική τεχνολογία.
Οι τριγμοί από τις αποκαλύψεις σχετικά με το σύστημα Pegasus έγιναν αισθητοί και στην Ευρώπη, με την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία να κατηγορείται ότι έκανε χρήση του λογισμικού της NSO για να παρακολουθεί δημοσιογράφους και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ακόμη, μεταξύ των πιθανών στόχων του συστήματος Pegasus συμπεριλαμβάνονται και οι τηλεφωνικοί αριθμοί του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και άλλων μελών της γαλλικής κυβέρνησης, ανέφερε σήμερα ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός όμιλος, με έδρα το Παρίσι, Forbidden Stories.

Περαιτέρω, εντός της ΕΕ εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες σχετικά με το σύστημα Pegasus, με το θέμα να φτάνει μέχρι τις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γκι Φερχόφστατ, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «μία δικτατορία που αναπτύσσεται εντός της ΕΕ», τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη να διερευνηθεί το θέμα από το Ευρωκοινοβούλιο. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επικεφαλής του θεσμικού οργάνου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η «ελευθερία του Τύπου βρίσκεται στον πυρήνα των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογραμμίζοντας ότι αν οι κατηγορίες για την ουγγρική κυβέρνηση ευσταθούν, «είναι τελείως απαράδεκτες».

Σύμφωνα με τον Έντουαρντ Σνόουντεν, το λογισμικό του συστήματος Pegasus ενδέχεται να είναι τόσο ισχυρό, ώστε καθίσταται αναγκαία η απαγόρευση της πώλησης του στη διεθνή αγορά. «Αν βρουν τον τρόπο να παραβιάσουν ένα iPhone, θα μπορέσουν να τα παραβιάσουν όλα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην τεχνικός της CIA.

Πηγή: The Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση