Kathimerini.gr
Το να παρεμβαίνει στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αυτή τη Μέκκα της παγκοσμιοποίησης, ένας Αμερικανός πρόεδρος που καταφεύγει στον προστατευτισμό και απειλεί εταίρους και ανταγωνιστές με καταιγισμό κυρώσεων, μάλλον δεν αποτελεί τον πιο αρμονικό συνδυασμό.
Ωστόσο οι επιχειρηματικές και πολιτικές ελίτ του πλανήτη που συχνάζουν κάθε χρόνο τέτοιο καιρό στις χιονισμένες ελβετικές Αλπεις είχαν ήδη αυτή την παράξενη εμπειρία δύο φορές, στην πρώτη τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ.
Χθες ο 45ος και 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ εκφώνησε την πρώτη σημαντική ομιλία μετά την ορκωμοσία του και πάλι στο ετήσιο φόρουμ του Νταβός, αυτή τη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης.
Μεγαλοεπιχειρηματίας ο ίδιος, γνώριζε πολύ καλά να μιλήσει στη γλώσσα του ακροατηρίου του, εκθειάζοντας τα στοιχεία των πολιτικών του που θα αποσπούσαν επαίνους.
Τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να ακυρώσει τις «ριζοσπαστικά αριστερές πολιτικές» της κυβέρνησης Μπάιντεν προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό, τα ελλείμματα και το χρέος, ενώ υποσχέθηκε «το μεγαλύτερο κύμα απορρύθμισης της οικονομίας» και «τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές» στην αμερικανική Ιστορία.
Υπό αυτό το πρίσμα υπερασπίστηκε τα πρώτα εκτελεστικά του διατάγματα για γενικό πάγωμα των προσλήψεων, για τη δημιουργία της επιτροπής Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας υπό τον Ελον Μασκ και για αποδέσμευση από τους περιορισμούς που επέβαλε, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, η Συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Καινούργιο στοιχείο ήταν η τοποθέτησή του υπέρ της μείωσης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Το κεντρικό μήνυμα του Τραμπ προς τους εταίρους της Αμερικής, κράτη και επιχειρήσεις, ήταν: Ελάτε να επενδύσετε στις ΗΠΑ, όπου θα σας προσφέρουμε πολύ χαμηλούς φόρους, της τάξης του 15%, διαφορετικά ετοιμαστείτε για καταιγίδα δασμών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις διευθυνόντων συμβούλων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (Blackstone, Total, Bank of America, Santander), κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι «μεταχειρίζεται πολύ άσχημα την Αμερική», ότι δεν αγοράζει αμερικανικά αυτοκίνητα και τρόφιμα, με αποτέλεσμα το ογκώδες εμπορικό έλλειμμα και ότι επιβάλλει εξοργιστικά υψηλούς φόρους στους αμερικανικούς γίγαντες του Διαδικτύου, όπως η Google και η Apple.
Παρόμοια ήταν τα παράπονα που εξέφρασε για τον Καναδά, για τον οποίο επανέλαβε ότι μπορεί να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει υψηλούς δασμούς για τη μείωση του ελλείμματος.
Αξιοσημείωτα θερμές ήταν οι τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου για τον Σι Τζινπίνγκ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο και τον κάλεσε να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τον οποίο χαρακτήρισε σφαγείο, υποστηρίζοντας ότι οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι συνήθως αναφέρεται, της τάξεως των εκατομμυρίων και για τις δύο πλευρές.
Δήλωσε ότι σκοπεύει να συναντηθεί σύντομα με τον Ρώσο ομόλογό του και ότι οι προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Ουκρανικού «έχουν ήδη δρομολογηθεί». Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του στην ανάγκη διεθνούς συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων, ένα ζήτημα για το οποίο δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Πούτιν και κάλεσε τον Σι να έχει το δικό του μερίδιο συμβολής.
Μεταναστευτικό
Στο μεταξύ, ηλεκτρίζεται η ατμόσφαιρα στις ΗΠΑ καθώς μπαίνει σε εφαρμογή η δρακόντεια αντιμεταναστευτική πολιτική του νέου προέδρου. Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS αποκάλυψε υπηρεσιακό σημείωμα της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών που θα σταλούν στα σύνορα με το Μεξικό θα ανέβει σε 10.000.
Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε, σε πρώτη φάση, η αποστολή 1.500 πρόσθετων στρατιωτών, οι οποίοι, όπως διευκρίνισε το CBS, δεν θα αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα, αλλά λογιστική υποστήριξη και θα συνδράμουν στην κατασκευή φραγμάτων στα σύνορα.
Δικαστήριο του Σιάτλ άρχισε να εξετάζει τις προσφυγές που έχουν καταθέσει 22 πολιτείες εναντίον του διατάγματος του Τραμπ, το οποίο τερμάτισε το δικαίωμα των παιδιών μεταναστών που γεννιούνται στις ΗΠΑ για αυτόματη παροχή αμερικανικής ιθαγένειας.
Ωστόσο η αντίθεση στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές Τραμπ δεν βρίσκει σύμφωνη ολόκληρη την αντιπολίτευση. Ο πρώτος νόμος που θα κληθεί να υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος θεσπίζει την αυτόματη απέλαση παράτυπων μεταναστών που καταδικάζονται για κλοπή. Το Κογκρέσο ψήφισε τον εν λόγω νόμο με την υποστήριξη 217 Ρεπουμπλικανών, αλλά και 46 Δημοκρατικών βουλευτών.
Το βράδυ της Τετάρτης ο Τραμπ έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη στο Fox News. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην απόφαση του Μπάιντεν να δώσει προληπτικά χάρη σε συγγενείς του. «Ξέρετε, το αστείο, ίσως το λυπηρό, είναι ότι δεν έδωσε χάρη στον εαυτό του», είπε. Ερωτηθείς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει το υπό Ρεπουμπλικανικό έλεγχο Κογκρέσο έρευνα για τον τέως πρόεδρο.