ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τραμπ: Ο Ζελένσκι έρχεται να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά

Τι ξέρουμε έως τώρα για τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών

Kathimerini.gr

Στον Λευκό Οίκο αναμένεται την Παρασκεύη ο Βολοντίμρ Ζελένσκι, προκειμένου να πέσουν οι υπογραφές της συμφωνίας για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ακούω ότι έρχεται την Παρασκευή», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Θέλει να υπογράψουμε μαζί και καταλαβαίνω ότι πρόκειται για μεγάλη, πολύ μεγάλη συμφωνία», πρόσθεσε.

Τι ξέρουμε έως τώρα για τη συμφωνία

Τους όρους της Ουάσιγκτον για τις σπάνιες γαίες αποδέχθηκε χθες το Κίεβο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, με την κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον και θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα εχέγγυα ασφαλείας από τις ΗΠΑ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Κίεβο είναι τώρα έτοιμο να υπογράψει τη συμφωνία για συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Στη συμφωνία θα περιλαμβάνονται και τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά την άρση της απαίτησης της Ουάσιγκτον για συμμετοχή σε πιθανά έσοδα της τάξης των 500 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η διαπραγμάτευση επέτρεψε την εξασφάλιση ευνοϊκότερων όρων από τις ΗΠΑ. «Η αμερικανική κυβέρνηση μας έχει επανειλημμένως διαμηνύσει ότι η συμφωνία για τα ορυκτά είναι ένα μόνο μέρος ευρύτερης εικόνας», έλεγε χθες η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης Ολχα Στεφανίσινα.

Οι επαχθείς όροι της αρχικής συμφωνίας, την οποία είχε παρουσιάσει ο Τραμπ ως μέσον αποπληρωμής της βοήθειας που έλαβε η Ουκρανία από τις ΗΠΑ, είχαν προκαλέσει οργή στο Κίεβο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Μετά την απόρριψη του αρχικού κειμένου από τον πρόεδρο Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ αποκάλεσε τον Ουκρανό ομόλογό του «δικτάτορα» και φάνηκε να κατηγορεί την Ουκρανία για τον πόλεμο.

Η τελική μορφή της συμφωνίας θα δημιουργήσει ταμείο, στο οποίο η Ουκρανία θα καταθέτει 50% των εσόδων από τη «μελλοντική κεφαλαιοποίηση» των εθνικών ορυκτών κοιτασμάτων.

Το ταμείο θα επενδύει τα κεφάλαια αυτά στην Ουκρανία. Από το ταμείο εξαιρούνται τα έσοδα και οι δραστηριότητες των μεγαλύτερων παραγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ουκρανίας, των εταιρειών Naftogaz και Ukrnafta.

Η συμφωνία με την παρούσα μορφή της δεν περιλαμβάνει, όμως, καμία εγγύηση ασφαλείας από τις ΗΠΑ, όπως απαιτούσε το Κίεβο. Αφήνει επίσης αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα, όπως το μέγεθος της αμερικανικής συμμετοχής στο ταμείο και τους όρους της «συνιδιοκτησίας» των υποδομών.

Τη συμφωνία φέρεται να έχουν εγκρίνει οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στον Ουκρανό πρόεδρο να συζητήσει με τον Τραμπ για τη μεγάλη εικόνα. Μετά από αυτό, θα μπορέσουμε να σκεφτούμε για τα επόμενα βήματα», λέει στους Financial Times Ουκρανός αξιωματούχος.

Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ αφορούσε τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου ανοικοδόμησης, στο οποίο οι ΗΠΑ «θα είχαν συμμετοχή 100%».

Η Ουκρανία θα συνεισέφερε το 50% των κεφαλαίων του ταμείου από τον ορυκτό της πλούτο. Οι όροι αυτοί κρίθηκαν απαράδεκτοι από το Κίεβο. Η δυνατότητα του ταμείου να επενδύει κεφάλαια στην Ουκρανία ήταν ένας από τους όρους που ζητούσε το Κίεβο, ενώ η νέα εκδοχή της συμφωνίας περιλαμβάνει επίσης αμερικανική δέσμευση για στήριξη της ουκρανικής οικονομικής ανάπτυξης στο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση