REUTERS, A.P.
Υστερα από εννέα χρόνια εντάσεων στις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, που έφτασαν στο χείλος της πλήρους κατάρρευσης, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας – διάδοχος και ντε φάκτο ηγέτης του βασιλείου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέφθηκε την Αγκυρα, όπου τον υποδέχθηκε με επίσημη τελετή ο Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο. Οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποία θα ακολουθούσε σύσκεψη αντιπροσωπειών των κυβερνήσεών τους και επίσημο δείπνο.
Η Αγκυρα ήταν ο τελευταίος σταθμός περιοδείας του Σαουδάραβα πρίγκιπα στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο της οποίας είχε ήδη επισκεφθεί την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Στον διεθνή Τύπο γίνεται λόγος για προσπάθεια οικοδόμησης σουνιτικού μετώπου εναντίον του Ιράν από την πλευρά του Ριάντ, στο πλαίσιο του οποίου η Τουρκία θα μπορούσε να παίξει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Η συνάντηση των δύο ηγετών ήρθε λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη για το διάστημα 13-16 Ιουλίου περιοδεία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην περιοχή, στη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθεί και τη Σαουδική Αραβία.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία μπήκαν σε κρίση με το ξέσπασμα της Αραβικής Ανοιξης και ιδιαίτερα μετά την κρίση της Αιγύπτου, το 2013, όταν ο Ερντογάν υποστήριξε με θέρμη τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που αποτελεί κόκκινο πανί για τον οίκο των Σαούντ. Η ένταση κλιμακώθηκε τα επόμενα χρόνια, όταν η Τουρκία υποστήριξε ενεργά το Κατάρ στη διένεξή του με το Ριάντ και κορυφώθηκε το 2018, με την ανατριχιαστική δολοφονία του Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.
Σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων με Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Εμιράτα και Ισραήλ.
Η υπόθεση Κασόγκι
Η Τουρκία άρχισε να δικάζει ερήμην 26 Σαουδάραβες, οι οποίοι πιστεύεται ότι δολοφόνησαν, κατακρεούργησαν και εξαφάνισαν τον Κασόγκι με έγκριση, αν όχι εντολή, του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ωστόσο, πριν από λίγους μήνες η τουρκική δικαιοσύνη παρέπεμψε το θέμα στη σαουδαραβική, ανοίγοντας τον δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το πρώτο βήμα έγινε με την επίσκεψη του Ερντογάν στο Ριάντ, τον περασμένο Απρίλιο, ενώ η επίσκεψη Mπιν Σαλμάν στην Αγκυρα αποτελεί τη λογική συνέχεια.
Παράλληλα, η Τουρκία καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεών της με Αίγυπτο, Hνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ, υπολογίζοντας, μεταξύ άλλων, σε συμφωνίες και επενδύσεις ζωτικά αναγκαίες για την οικονομία της, σε μια στιγμή όπου ο πληθωρισμός έχει ανέβει πάνω από το 70%. Οι συνομιλίες του Ερντογάν με τον ηγέτη των Εμιράτων, Σεΐχ μπιν Ζαγέντ, τον περασμένο χρόνο, οδήγησαν σε συμφωνίες ύψους 10 δισ. δολαρίων, ύστερα από χρόνια διπλωματικής αντιπαλότητας.
Την απογοήτευσή της για την επίσκεψη Μπιν Σαλμάν στην Τουρκία εξέφρασε η Χατισέ Τσενγκίζ, μνηστή του Κασόγκι, η οποία δήλωσε ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας παραμένει «δολοφόνος» και ότι τίποτα δεν μπορεί να τον απαλλάξει από την ευθύνη του για το φρικτό έγκλημα.