ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν

Ποιοι ορίστηκαν Υπ. Εξωτερικών και Άμυνας

Kathimerini.gr

Ο Χακάν Φιντάν θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τη θέση του υπουργού Αμυνας αναλαμβάνει ο Γιασάρ Γκιουλέρ.

Επιπλέον, στη θέση του αντιπροέδρου ορίστηκε ο Σεβντέτ Γιλμάζ, ενώ υπουργός Οικονομικών ονομάστηκε ο «πασάς» της τουρκικής οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες εκτιμήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη νέα κυβέρνηση απουσιάζουν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο πρώην υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, καθώς και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλου.

 

Αναλυτικά τα ονόματα που ανακοινώθηκαν:

Αντιπρόεδρος: Σεβντέτ Γιλμάζ
Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς
Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Ουζντεμίρ Γκουκτάς
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας: Βεντάτ Ισικάν
Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Ουζχασέκι
Υπουργός Εξωτερικών: Χακάν Φιντάν
Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ
Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ
Υπουργός Οικονομικών: Μεχμέτ Σιμσέκ
Υπουργός Εσωτερικών: Αλί Γερλικάγια
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νούρι Ερσόι
Υπουργός Εθνικής Εκπαίδευσης: Γιουσούφ Τεκίν
Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Γιασάρ Γκιουλέρ
Υπουργός Υγείας: Φαχρετίν Κότσα
Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κασίρ
Υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας: Ιμπραήμ Γιουμακλί
Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου

Ο διορισμός Σιμσέκ και η πορεία της οικονομίας
Σημειώνεται ότι ο Μεχμέτ Σίμσεκ έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους επενδυτές όταν διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009 και 2018.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ο Ερντογάν θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπεριλάβει τον Σίμσεκ στο νέο του υπουργικό συμβούλιο, είτε ως υπουργός Οικονομικών είτε ως υπεύθυνο αντιπρόεδρο για την οικονομία.

Ο διορισμός του εκτιμάται ότι θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια απόκλιση από τις πολυετείς ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές υπό τον Ερντογάν, οι οποίες περιελάμβαναν τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον έντονο κρατικό έλεγχο των αγορών.

Κρίσιμος μήνας ο Ιούνιος
Ο Ιούνιος θεωρείται κρίσιμος μήνας για το μέλλον της Τουρκίας και την κατεύθυνσή της. Πολιτικοί αναλυτές με τους οποίους συνομιλήσαμε, μας αναφέρουν πως ο κ. Ερντογάν θα επιχειρήσει να κάνει άνοιγμα και στη Δύση και θα σταθμίσει τα οφέλη τα οποία θα έχει από αυτή την κίνηση. Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τζο Μπάιντεν, ο κ. Ερντογάν αμέσως έθεσε το θέμα των F-16. Σε περίπτωση που διαπιστώσει πως η Ουάσιγκτον ανάψει το πράσινο φως για τον εκσυγχρονισμό των συγκεκριμένων μαχητικών, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα άρει τα εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά θα διαπραγματευτεί σκληρά το συγκεκριμένο θέμα.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το περιεχόμενό τους δείχνουν προσπάθεια για μια νέα αρχή, με πιθανό αντάλλαγμα τις ξένες επενδύσεις και τη στήριξη της τουρκικής οικονομίας.

Οικονομικοί αναλυτές ξεκαθαρίζουν πως η Αγκυρα προεκλογικά μπορεί να άντεξε με τις οικονομικές «ενέσεις» των χωρών του Κόλπου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, ωστόσο τονίζουν πως η τουρκική οικονομία χρειάζεται ξένες παραγωγικές επενδύσεις και καλές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους, έτσι ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε περιπέτεια και μεγάλη οικονομική κρίση.

Εμπειρος δημοσιογράφος της γειτονικής χώρας παρατήρησε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας αμέσως μετά την επανεκλογή του σχεδίαζε να επισκεφθεί την Αγία Σοφία, καθώς ήταν και η επέτειος της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο προτίμησε να παραμείνει στην τουρκική πρωτεύουσα, δεν τήρησε την υπόσχεσή του και ασχολήθηκε με την επόμενη μέρα.

Με τη Ρωσία
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να έχει στενούς πολιτικούς, οικονομικούς και ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και εξηγούν πως η προσέγγιση με τις χώρες της Δύσης θα επηρεάζεται και από τη στάση που θα τηρεί η Μόσχα.

Στα ελληνοτουρκικά, λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν σε συνομιλία μας είχε δώσει το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να ασκήσει τονίζοντας: «Με την Ελλάδα μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες και τους ανταγωνισμούς, αυτό έφθειρε πολύ και τις δύο χώρες και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Εύχομαι οι εκλογές και της Ελλάδας και της Τουρκίας να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής. Εμείς από την Τουρκία στέλνουμε στην Ελλάδα τους εγκάρδιους φιλικούς χαιρετισμούς μας».

Στην Αγκυρα έχουν καταγράψει με θετικό τρόπο να μηνύματα και της Αθήνας, αλλά και την αποφυγή εντάσεων στο Αιγαίο με την αποκλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης και περιμένουν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών για τα επόμενα βήματα. Κανένας Τούρκος αξιωματούχος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της συνάντησης, ή έστω ενός χαιρετισμού, του κ. Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 11-12 Ιουλίου στη Λιθουανία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ