ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Κίεβο δεν κόβει γέφυρες με το Πεκίνο

Ο Ζελένσκι είναι θετικός σε κινεζική διαμεσολάβηση για λήξη του πολέμου, ενώ αναλυτές προειδοποιούν για τους πραγματικούς στόχους του Σι

ΠΗΓΗ: AP

Παρά την προθυμία του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι να κατακρίνει την Ουγγαρία και τη Γερμανία για την άρνησή τους να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, το Κίεβο υιοθετεί εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στην Κίνα.

Ο Ζελένσκι προτιμάει να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο, ελπίζοντας ότι η Κίνα θα παραμείνει εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας ή ακόμη και διαμεσολαβητής για εκεχειρία. Τα κινεζικά κεφάλαια θα μπορούν επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο σε κάθε μελλοντικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, όπως αναφέρει το περιοδικό Politico.

Καθώς ο πρόεδρος Σι επισκέπτεται αυτές τις ημέρες τη Μόσχα, φήμες τον θέλουν να έχει την πρώτη του τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζελένσκι. Παρότι τέτοιο τηλεφώνημα δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδεχόμενο αυτό.

Πριν από τον πόλεμο η Κίνα ήταν ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας, εισάγοντας τεράστιες ποσότητες καλαμποκιού και σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η Κίνα επένδυσε επίσης μεγάλα κεφάλαια σε τηλεπικοινωνιακά έργα και λιμάνια στην Ουκρανία. Σε μια προσπάθεια να αποφύγει κάθε τριβή με το Πεκίνο, το Κίεβο απείχε πέρυσι από ψηφοφορία του ΟΗΕ για την καταδίκη των διώξεων μουσουλμάνων Ουιγούρων από το κινεζικό καθεστώς. Την ώρα που Ε.Ε. και ΗΠΑ αντιδρούσαν αρνητικά στο σχέδιο 12 σημείων που παρουσίασε τον περασμένο μήνα η Κίνα για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι ήταν έτοιμος να αφήσει ανοικτή την πόρτα σε διάλογο υπό κινεζική αιγίδα.

Η εικόνα της Κίνας ως πιθανού ειρηνοποιού έχει διχάσει τους ειδικούς και παρατηρητές. Πολλοί επισημαίνουν ότι πρωταρχικός στόχος της Κίνας είναι η διατήρηση της στρατηγικής της συμμαχίας με τη Ρωσία, ως αντίβαρο στις δυτικές δημοκρατίες. «Η Κίνα αρνείται να αποκαλέσει εισβολέα τη Ρωσία», λέει στέλεχος της Ε.Ε. Η Ουκρανή ειδικός για την Κίνα, Βίτα Γκολόντ, υποστηρίζει ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να διαδραματίσει χρήσιμο ρόλο στην παρούσα συγκυρία. «Η Κίνα χρειάζεται την Ευρώπη και μπορεί να το αποδείξει τώρα, ασκώντας θετική επιρροή και υιοθετώντας ρόλο ειρηνοποιού», λέει η Γκολόντ.

Η Ουκρανία πρέπει, όμως, να είναι προσεκτική στην προσέγγισή της με το Πεκίνο, προειδοποιούν ορισμένοι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η ουκρανική ηγεσία μπορεί να μην έχει συνειδητοποιήσει τους πραγματικούς στρατηγικούς στόχους του Πεκίνου και τη σχεδιαζόμενη εδραίωση της επιρροής του στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AP

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X