Τουλάχιστον ένα ισραηλινό χτύπημα έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού νωρίς το πρωί σήμερα, Τετάρτη, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες του Reuters, ώρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αντιτίθενται στο εύρος των ισραηλινών επιθέσεων στην πόλη εν μέσω αυξανόμενου αριθμού νεκρών και φόβων για ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση.
Το χτύπημα ήρθε μετά την εντολή εκκένωσης κτιρίου που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός.
Η τελευταία φορά που χτυπήθηκε η Βηρυτός ήταν στις 10 Οκτωβρίου, όταν δύο πλήγματα κοντά στο κέντρο της πόλης σκότωσαν 22 άτομα, ενώ ολόκληρα κτίρια γκρεμίστηκαν στην πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Πηγές ασφαλείας του Λιβάνου ανέφεραν τότε ότι στόχος ήταν ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Βαφίκ Σάφα, ο οποίος είχε επιζήσει.
Οι εντολές εκκένωσης του ισραηλινού στρατού αφορούν πλέον τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εδαφών του Λιβάνου, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η εισβολή στα νότια της χώρας, που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, στοχεύει, σύμφωνα με το Ισραήλ, στην απώθηση της Χεζμπολάχ.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι είχε δηλώσει χθες, Τρίτη, πάντως ότι οι επαφές του με αξιωματούχους των ΗΠΑ είχαν δημιουργήσει ένα «είδος εγγύησης» ότι το Ισραήλ θα περιορίσει τα χτυπήματα στη Βηρυτό και στα νότια προάστιά της.
Μήνυμα Νετανιάχου στον Μακρόν
Δυτικές χώρες πιέζουν για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, καθώς και στη Γάζα, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ και στέλνουν αντιπυραυλικό σύστημα και στρατεύματα στην περιοχή.
Χθες, Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τα πρόσφατα χτυπήματα.
«Σχετικά με το εύρος και τη φύση της εκστρατείας τις τελευταίες εβδομάδες στη Βηρυτό, ξεκαθαρίσαμε στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι είχαμε ανησυχίες και ήμασταν αντίθετοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία εισβολή στον Λίβανο μετά τη δολοφονία ηγετών και διοικητών της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του Χασάν Νασράλα τον περασμένο μήνα, στο μεγαλύτερο πλήγμα κατά της οργάνωσης εδώ και δεκαετίες.
Χθες, ο Νετανιάχου ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Εμανουέλ Μακρόν ότι είναι αντίθετος σε μονομερή κατάπαυση του πυρός και τόνισε ότι «αιφνιδιάστηκε» από το σχέδιο του Γάλλου προέδρου να πραγματοποιήσει διάσκεψη για τον Λίβανο, σύμφωνα με ισραηλινό δημοσίευμα.
«Μια υπενθύμιση στον Γάλλο πρόεδρο: Δεν ήταν απόφαση του ΟΗΕ που ίδρυσε το κράτος του Ισραήλ, αλλά η νίκη που επιτεύχθηκε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας…», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε ξεχωριστή δήλωση.
Πλήγματα σε 50 περιοχές στον Λίβανο
Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα με την 98η Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών συνεχίζουν να επιχειρούν στον νότιο Λίβανο και το τελευταίο 24ωρο «εξάλειψαν δεκάδες τρομοκράτες και κατέστρεψαν πολλά όπλα» τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος.
Σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ακόμη ότι τα στρατεύματα έχουν εμπλακεί σε μάχες σώμα με σώμα με ενόπλους της Χεζμπολάχ και τους έχουν επίσης στοχεύσει σε αεροπορικές επιδρομές. Ισραηλινοί στρατιώτες ανακάλυψαν εκτοξευτές ρουκετών, όλμους, χειροβομβίδες, αντιαρματικούς πυραύλους και άλλα όπλα που στοχεύουν πόλεις του βόρειου Ισραήλ, ανέφερε επίσης ο ισραηλινός στρατός.
Την τελευταία ημέρα, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν «περισσότερους από 140 τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ σε περισσότερες από 50 περιοχές στον Λίβανο», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατευθύνονται από χερσαία στρατεύματα, σύμφωνα πάντα με τον στρατό του Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ ρουκετών προς την πόλη Σαφέντ στο βόρειο Ισραήλ.
Στο «πάγο» η διπλωματία
Καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες έχουν σταματήσει, οι μάχες συνεχίζονται. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ακόμη χθες, Τρίτη, ότι συνέλαβε τρία μέλη των επίλεκτων δυνάμεων της Χεζμπολάχ τα οποία μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση.
Ο υπαρχηγός της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης, Ναΐμ Κασέμ, είχε δηλώσει νωρίτερα χθες, Τρίτη, ότι η Χεζμπολάχ θα προκαλούσε «πόνο» στο Ισραήλ, αλλά ζήτησε επίσης κατάπαυση του πυρός.
«Μετά την κατάπαυση του πυρός, οι έποικοι θα επέστρεφαν στο βόρειες περιοχές του Ισραήλ και θα καθορίζονταν τα επόμενα βήματα», ανέφερε ο Κασέμ σε ηχογραφημένη ομιλία του.
Τα ισραηλινά χτυπήματα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 2.350 ανθρώπους, ενώ σχεδόν 11.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Περισσότεροι από 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.
Το επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο είναι στην κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά, στα προάστια της Βηρυτού και στον Νότο, όπου οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ ισχυρίζονται ότι σε πολλές περιπτώσεις ισραηλινά πυρά έπληξαν τις βάσεις τους, προκαλώντας τον τραυματισμό κυανοκράνων.
Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel