ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το δυστοπικό πανδημικό παρόν της Σαγκάης (εικόνες)

Eικόνες βγαλμένες από ένα εξαιρετικά δυστοπικό μέλλον ή ταινία επιστημονικής φαντασίας εξελίσσονται καθημερινά στη Σαγκάη και κάνουν τον γύρο του κόσμου

Kathimerini.gr

ΒΙΒΙΑΝ ΟΥΑΝΓΚ

Eικόνες βγαλμένες από ένα εξαιρετικά δυστοπικό μέλλον ή ταινία επιστημονικής φαντασίας εξελίσσονται καθημερινά στη Σαγκάη και κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η οικονομική καρδιά της Κίνας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έξαρση κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα από την αρχή της πανδημίας τον Δεκέμβριο του 2019 και έχει μετατραπεί σε φάντασμα, έρημη, με άδειους δρόμους, όπου κάνουν συχνά αισθητή την παρουσία τους ρομποτικά σκυλιά, με διαταγές για τους κατοίκους, και κλειστά καταστήματα. Μοναδική ανθρώπινη παρουσία είναι οι ένοικοι των οικιστικών συγκροτημάτων που στέκονται στην ουρά περιμένοντας να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού. Ακόμα και οι εξαγγελίες των Αρχών περί σχετικής χαλάρωσης των μέτρων μοιάζουν κενές, αφού οι πολίτες που μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, είτε περιμένουν τις σχετικές άδειες από τις «συνοικιακές επιτροπές» είτε δεν γνωρίζουν τι ακριβώς επιτρέπεται να κάνουν.

dystopiko-to-pandimiko-paron-stin-sagkai0Κάποιες νύχτες, τα ρομποτικά σκυλιά ξυπνούν τους ενοίκους, καλώντας τους να κατέβουν κάτω προκειμένου να υποβληθούν σε έκτακτο τεστ. Φωτ. EPA / ALEX PLAVEVSKI.
 

Τα βίντεο

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι οι Αρχές της πόλης προχώρησαν και στην επίταξη κτιρίων προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως θαλάμους απομόνωσης για ασθενείς με COVID-19. Οι σκηνές των ενοίκων που σύρονται από τα σπίτια τους από αστυνομικούς έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε κάποια βίντεο οι αστυνομικοί κυνηγούν τους ενοίκους που διαμαρτύρονται μπροστά από κτίριο που επιτάχθηκε, σε άλλα πολίτες πεσμένοι στα γόνατα φαίνεται να τους ικετεύουν να τους επιτραπεί να μείνουν στα σπίτια τους. Κάποιοι φωνάζουν «Κυβέρνηση της Σαγκάης μπορείς να λογικευτείς;».

dystopiko-to-pandimiko-paron-stin-sagkai1Οι πολίτες που έχουν βρεθεί θετικοί στοιβάζονται σε θαλάμους καραντίνας, πάνω σε ράντσα με απόσταση λίγων εκατοστών. Μόνη διέξοδος τα κινητά. (From a social media video obtained by Reuters)

Οι υπάρχοντες θάλαμοι καραντίνας, άλλωστε, που φιλοξενούν όσους βρεθούν θετικοί στα τεστ, θυμίζουν κόλαση. Οι πολίτες βρίσκονται ξαπλωμένοι σε κρεβάτια παραταγμένα σε σειρές, με ενδιάμεση απόσταση λίγων εκατοστών, ενώ σε κάθε ελεύθερο σημείο είναι στοιβαγμένες οι αποσκευές τους. Μικρά παιδιά, μεσήλικες και ηλικιωμένοι μοιράζονται τις ελάχιστες τουαλέτες. Το πρόγευμά τους συνίσταται σε ένα κομμάτι ψωμί, και οι ώρες τους περνούν με κουβεντούλα ή με ατέλειωτα παιχνίδια στα κινητά.

Κάθε εμφάνιση των υγειονομικών και της αστυνομίας άλλωστε στις γειτονιές προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις. Με τις λευκές στολές βιολογικής προστασίας να τους καλύπτουν από την κορυφή ώς τα νύχια, η παρουσία τους προκαλεί κύματα οργής στους κουρασμένους και πεινασμένους πολίτες. Χωρίς άλλη δυνατότητα διαμαρτυρίας, βγαίνουν σε παράθυρα και μπαλκόνια και φωνάζουν απαιτώντας «τρόφιμα τώρα». Αλλες στιγμές απλά χτυπούν κατσαρόλες για να εκδηλώσουν ηχηρά τη δυσαρέσκειά τους.

dystopiko-to-pandimiko-paron-stin-sagkai2
Ενα ανοιχτό παράθυρο στον έξω κόσμο. Η μόνη επαφή που επιτρέπεται εδώ και ημέρες για τα εκατομμύρια των κατοίκων της Σαγκάης. Φωτ. EPA / ALEX PLAVEVSKI.
 

Δρακόντεια μέτρα

Το lockdown στην πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων έχει ήδη διαρκέσει πολύ και κάποιοι απλώς δεν αντέχουν άλλο τα δρακόντεια μέτρα που επιβάλλει το Πεκίνο στο πλαίσιο της «δυναμικής μηδενικής ανοχής στην COVID-19».

Αυτή τη φορά οι κάτοικοι της κοσμοπολίτικης Σαγκάης δεν μπορούν να σωπάσουν, παρότι οι προειδοποιήσεις της αστυνομίας ήταν σαφείς. Οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας στα περίχωρα της πόλης φώναζαν χθες στους αστυνομικούς: «Συνεργαζόμαστε μέρες μαζί σας. Απλώς θέλουμε να φάμε. Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβετε;».

Ηδη, αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται απομονωμένοι στα σπίτια τους από τις αρχές Απριλίου, χωρίς τρόφιμα και φάρμακα, χωρίς δυνατότητες να βγουν από το σπίτι και νιώθουν η υπομονή τους να εξαντλείται. Η απόκοσμη εικόνα της Σαγκάης ολοκληρώνεται από τα τετράποδα ρομπότ που κινούνται στους δρόμους και διατάζουν τους κάτοικους: «Μείνε σπίτι, πλύνε τα χέρια σου, βάλε θερμόμετρο». Κάποιες νύχτες τα ρομποτικά σκυλιά κάνουν τη βόλτα στους διαδρόμους των πολυκατοικιών ξυπνώντας τους ενοίκους και καλώντας τους να κατέβουν κάτω προκειμένου να υποβληθούν σε έκτακτο τεστ. Την ίδια στιγμή, στους αιθέρες της πόλης κυριαρχούν τα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη, που παρακολουθούν την τήρηση των μέτρων και προειδοποιούν τους πολίτες να μην τα παραβιάζουν.

dystopiko-to-pandimiko-paron-stin-sagkai3

Τρόμος και στο Πεκίνο

Ο τρόμος των κατοίκων για την έλλειψη τροφίμων, που προβλήθηκε εκτενώς χάρη στις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση σε ολόκληρη την Κίνα. Ακόμα και στο Πεκίνο, από φόβο για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, οι κάτοικοι ήδη σωρεύουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Οπως εξηγεί ο 29χρονος Λιου Τσανγκ, έχει αποθηκεύσει στο διαμέρισμά του τρόφιμα, κυρίως ξηρά τροφή, όπως ζυμαρικά, για τρεις μήνες, «γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται». Η συνομήλική του Λι Λιν, επίσης παραδέχεται ότι συγκέντρωσε τα τρόφιμα του μήνα στο σπίτι της. «Αυτά που είδα στη Σαγκάη με πανικόβαλλαν. Μαγειρεύω συχνά και έτσι δεν είχαν απομείνει και πολλά τρόφιμα στο ψυγείο μου. Φοβάμαι μήπως πεθάνω από την πείνα».

Μυστήριο με το «ΧΕ»

Η ιστορία της πανδημίας COVID-19 είναι ταυτόσημη με αυτή των μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Σήμερα, μετά τα διαφορετικά στελέχη της «Ομικρον» και κυρίως τα κυρίαρχα ΒΑ.1 και ΒΑ.2, οι ειδικοί εντόπισαν ένα νέο που κερδίζει ολοένα έδαφος: πρόκειται για το «ΧΕ». Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι πρόκειται για ένα στέλεχος «Φρανκενστάιν», έναν ανασυνδυασμό των γενετικών χαρακτηριστικών των ΒΑ.1 και ΒΑ.2. Σύμφωνα με την Αρχή Υγειονομικής Ασφάλειας της Βρετανίας, το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που ήδη ανιχνεύεται σε πολλά κράτη του κόσμου, είναι ακόμη πιο μεταδοτικό από τη «συμβατική» μετάλλαξη «Ομικρον». Η συμπεριφορά και η βαρύτητα της νόσου που προκαλεί παραμένουν επί του παρόντος άγνωστες. Ο καθηγητής Κυτταρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, Σάιμον Κλαρκ, επισημαίνει ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για την επικινδυνότητα της νέας μετάλλαξης της COVID-19. Οι επιστήμονες ωστόσο επαγρυπνούν, όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που παρακολουθεί τη μετάδοσή της. Ακόμη, όμως, δεν έχει καταλήξει εάν θα πρέπει να θεωρηθεί «ανησυχητική».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  |  Υγεία  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση