ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το «Αφεντικό» του Χαβιέρ Μιλέι είναι η αδελφή του

Η Καρίνα Μιλέι, μαζί με τη χορεύτρια γυναίκα του και τη νοσταλγό του δικτάτορα Βιδέλα, Βικτόρια Βιγιαρουέλ, συνέβαλαν στον εκλογικό του θρίαμβο και προβλέπεται να πρωταγωνιστήσουν

Kathimerini.gr

Κατερίνα Αγριμανάκη

Αν πίσω από έναν επιτυχημένο άνδρα, κρύβεται μια γυναίκα, όπως θέλει το κλισέ, πίσω από τον απρόσμενο θρίαμβο του Χαβιέρ Μιλέι «καραδοκούν» τρεις γυναίκες.

Μάλιστα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής αφιέρωσε τη νίκη σε μία απ′ αυτές, το «Αφεντικό» (The boss), όπως συνηθίζει να αποκαλεί την αινιγματική αδερφή του, Καρίνα Μιλέι, η οποία και αποτελεί το πιο σημαντικό πρόσωπο μεταξύ των τριών επιδραστικών γυναικών που τον περιβάλλουν και συνέβαλαν στη νίκη.

O Μιλέι, οικονομολόγος και τηλεοπτικός σχολιαστής που έκανε το πρώτο βήμα του στη στρατόσφαιρα της πολιτικής μόλις πριν από δύο χρόνια, στερείται από συνεργάτες με τη φήμη και τις γνώσεις που επιβάλλει η θέση τους. Αντ′ αυτού περιβάλλεται από μια ομάδα τριών γυναικών οι οποίες προβλέπεται να πρωταγωνιστήσουν, ενεργά ή παρασκηνιακά, στη διακυβέρνηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής.

Η αδερφή ή… Αφεντικό

Η Καρίνα Μιλέι, καίτοι υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, σπανίως μιλά δημοσίως. Παρ′ όλα αυτά, ήταν εκείνη που ανέλαβε να παρουσιάσει τον αδερφό της, τη νύχτα της Κυριακής, ως τον θριαμβευτή των αργεντίνικων εκλογών, με το θεαματικό 55,7% που αποτελεί το υψηλότερο εκλογικό αποτέλεσμα σε εκλογές μετά την επαναφορά της δημοκρατίας το 1983.

«Χωρίς αυτή, τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό» έλεγε την Κυριακή ο νεοεκλεγείς μπροστά σε ένα ενθουσιώδες πλήθος υποστηρικτών του που την επευφημούσε εν χορώ: «Οlé, olé, boss, boss».

Από αριστερά, η αντιπρόεδρος Βιγιαρουέλ, η Φλόρες και η Καρίνα στην επινίκια ομιλία του νεοεκλεγέντος προέδρου στους υποστηρικτές του. – Φωτ.: REUTERS/Cristina Sille

Σε συνεντεύξεις του, ο Μιλέι έχει χαρακτηρίσει την αδερφή του ως «τη μεγάλη αρχιτέκτονα» της εκστρατείας του. Ηταν αυτή που συγκέντρωσε χρήματα και αυτή που είχε τη γενική εποπτεία του όλου εγχειρήματος. Ηταν ακόμα αυτή που διαχειριζόταν το καθημερινό, ιλιγγιώδες πρόγραμμα του αδερφού της. Κυρίως, όμως ήταν αυτή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τον πρώην πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι για τη σύναψη συμμαχίας με τον μεγαλύτερο κεντροδεξιό συνασπισμό της χώρας ενόψει του δεύτερου γύρου.

Προσώρας, παραμένει ασαφές αν θα αποκτήσει χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση του αδερφού της.

Σύντροφος, ηθοποιός, διάσημη

Σε αντίθεση με την Καρίνα, η Φάτιμα Φλόρεζ έχει πολύ πιο έντονη δημόσια παρουσία.

Γεννημένη το 1981, σύντροφος του Μιλέι εδώ και μερικούς μήνες, ηθοποιός και χορεύτρια, είναι γνωστή κωμικός και γκουρού των μιμήσεων (με μεγάλη έφεση σε αυτή της απερχόμενης αντιπροέδρου, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ).

 

To Φάτιμα είναι το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο. Η κατά κόσμον Μαρία Εουγένια είναι 42 χρόνων και μεγάλωσε στο Olivos, μια συνοικία στα περίχωρα του Μπουένος Αϊρες όπου βρίσκεται η προεδρική κατοικία. Εκεί πιθανότατα θα επιστρέψει ως πρώτη κυρία.

 

Εξάλλου, μετά τη νίκη του συντρόφου της, η Φλόρες έσπευσε να διαμηνύσει πως δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη θέση της μπροστά από τους εκτυφλωτικούς προβολείς της δόξας, προεξοφλώντας: «Μπορώ να συνδυάσω την καλλιτεχνική μου καριέρα με τον ρόλο της πρώτης κυρίας».

 

Ο ίδιος ο Μιλέι έχει δηλώσει ήδη πως δεν προτίθεται να ζητήσει από την Φλόρες να εγκαταλείψει την καριέρα της. «Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να είμαι τόσο εγωιστής ώστε να στερήσω από τους Αργεντίνους το θέαμα ενός σόου τέτοιου μεγέθους όπως αυτών της Φάτιμα» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ισχυρή

Βασικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει επίσης η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Βικτόρια Βιγιαρουέλ, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της νέας κυβέρνησης που αντιτίθεται στις αμβλώσεις και τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Κόρη συνταγματάρχη και δικηγόρος η ίδια, έχει εργασθεί συστηματικά για χρόνια ώστε να αλλάξει τη ρητορική κατά του τελευταίου στρατιωτικού πραξικοποπήματος του Βιδέλα που ανέτρεψε την Ιζαμπέλ Περόν. Ιδρυσε μια οργάνωση, υπερασπιζόμενη πρώην αξιωματικούς του στρατού που παραπέμφθηκαν σε δίκη και αμφισβήτησε τις νομικές διαδικασίες οι οποίες οδήγησαν στην καταδίκη τους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Κόρη, ανιψιά, εγγονή στρατιωτικών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα Βιδέλα του 1976, η Βικτόρια Μιγιαρουέλ αναμένεται να έχει ενεργό ρόλο στη διοίκηση Μιλέι – Φωτ.: REUTERS/Agustin Marcarian

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Βιγιαρουέλ συνόδευε τον Μιλέι στις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, παίρνοντας τον λόγο συχνά για να αναλύσει πολλές από τις προτάσεις του.

«Είναι μια λαμπρή γυναίκα» έχει πει γι′ αυτήν ο Μιλέι ο οποίος την προορίζει, κατά τα λεγόμενά του, για τις πολιτικές άμυνας και ασφάλειας της μελλοντικής κυβέρνησης και «προφανώς όχι σε κάποιο διακοσμητικό ρόλο».

Η συντηρητική ατζέντα της Βιγιαρουέλ φέρει ομοιότητες με το κίνημα Μπολσονάρο στη Βραζιλία, τον τραμπισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Vox της Ισπανίας, σχολιάζει η El Pais.

 

«Οπως λένε οι αγαπητοί μου φίλοι από το Vox στην Ισπανία: Αν αγαπάς τη χώρα σου και τολμάς να το πεις, σε αποκαλούν φασίστα. Αν διαμαρτύρεσαι πως πνίγεσαι στους φόρους, είσαι φασίστας. Αν δεν συμφωνείς με τον φεμινισμό και με την ιδεολογία του φύλου που κάνει διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, προκρίνοντας κάποιους έναντι άλλων, είσαι σεξιστής και –φυσικά– φασίστας. Αν υπερασπίζεσαι το σπίτι σου ή τη γη σου και απαιτείς από την κυβέρνηση να μην την αφήσει να καταληφθεί από εγκληματίες ή Μαπούτσε (αυτόχθονες της νοτιοδυτικής Αργεντινής), είσαι ρατσιστής και –φυσικά– φασίστας. Οι προοδευτικοί μας επέβαλαν τη δικτατορία της πολιτικής ορθότητας και μας κοιτάζουν από το σαθρό βάθρο της ηθικής ανωτερότητάς τους, ενώ μας φιμώνουν» είχε δηλώσει το 2021, στην τελευταία συγκέντρωση της εκστρατείας της.

Η ίδια είχε ταχθεί υπέρ της επανέναρξης της δημόσιας συζήτησης για τις αμβλώσεις που τελικά, το 2020, οδήγησε στη νομιμοποίησή τους.

«Υπερασπίζομαι το δικαίωμα στη ζωή, διότι η ζωή αρχίζει από τη σύλληψη και –όπως είχα το δικαίωμα να γεννηθώ εγώ– θέλω κάθε άλλο ανθρώπινο ον να μπορεί να την έχει, ανεξαρτήτως από το αν το επιθυμεί ή όχι. Δεν είναι ζήτημα θρησκείας: είναι καθαρή βιολογία. Οσοι το αρνούνται, ζουν σε έναν σκοταδισμό που κοστίζει αθώες ζωές» είχε πει προσφάτως στην ισπανική εφημερίδα.

Πηγή: Associated Press/El Pais/CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X